De doop van de kamerling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De doop van de kamerling
De doop van de kamerling
Kunstenaar Rembrandt
Jaar 1626
Techniek Olieverf op paneel
Afmetingen 64 × 47,5 cm
Museum Museum Catharijneconvent
Locatie Utrecht
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De doop van de kamerling is een schilderij van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn in het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het toont de doop van een kamerling (kamerheer) van de koningin van Ethiopië door de apostel Filippus, zoals dit verteld wordt in Handelingen 8:26-40. Volgens dit verhaal was de kamerling in Jeruzalem geweest om daar te bidden. Toen Filippus hem Jesaja hoorde lezen, vroeg hij hem of hij het ook begreep. De hoogwaardigheidsbekleder verzuchtte dat hij nooit les gekregen had en dus ging Filippus naast hem op zijn wagen zitten en begon hem te onderwijzen. Het toeval wilde dat de hoogwaardigheidsbekleder juist Jesaja's profetie van de Messias las en nadat de kamerling Filippus vroeg wie Jesaja precies bedoelde, vertelde hij hem over Jezus. Nadat Filippus gesproken had, was de kamerling er zo van overtuigd dat Jezus de Messias was, dat hij bij een water stopte om door Filippus gedoopt te worden.

Pieter Lastman. De doop van de kamerling. 1623, Karlsruhe, Staatliche Kunsthalle

Het schilderij van Rembrandt is geïnspireerd op een schilderij van Pieter Lastman met hetzelfde onderwerp, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de verzameling van de Staatliche Kunsthalle in Karlsruhe. Rembrandt was in 1625 een half jaar lang bij Lastman in de leer en Rembrandt heeft in die periode en in de jaren daarna een aantal van zijn werken als uitgangspunt genomen voor zijn eigen composities. In het geval van De doop van de kamerling veranderde Rembrandt het formaat, liet hij overtollige details, zoals de rotsformatie en de parasol, weg en bracht hij de figuren samen tot één compacte compositie.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk werd in 1976 aangekocht door het Aartsbisschoppelijk Museum (het huidige Museum Catharijneconvent) in Utrecht. De verkoopster wenste anoniem te blijven.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De doop van de kamerling maakte deel uit van de volgende tentoonstellingen: