De drakenprins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De drakenprins
Alternatieve titel The Dragon Prince
Genre Bovennatuurlijk
Avontuur
Actie
Komedie
Speelduur per afl. 25 tot 27 minuten
Stemmen Dorian Bindels
Daisy Duin
Thibault van der Does
Daan van Rijssel
Bas Heerkens
Roel Dirven
Yael van Rosmalen
Regie Villads Spangsberg
Giancarlo Volpe
Scenario Aaron Ehasz
Justin Richmond
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Uitvoerend
producent
Aaron Ehasz
Justin Richmond
Justin Santistevan
Giancarlo Volpe
Delna Bhesania
Richard Grieve
Gigi Pritzker
Productiebedrijf Wonderstorm
Uitzendingen
Einde -
Afleveringen 45
Seizoenen 5
Netwerk of omroep Vlag van Nederland Netflix
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De drakenprins (originele titel: The Dragon Prince) is een door Aaron Ehasz en Justin Richmond voor Netflix gemaakte Canadees-Amerikaans digitale animatieserie in de genre bovennatuurlijk en avontuurlijk. De serie is door Wonderstorm geproduceerd.

Het eerste seizoen ging op 14 september 2018 in première. Het tweede seizoen kwam op 15 februari 2019 uit. Er wordt een op de serie gebaseerd computerspel ontwikkeld.

Opstelling en samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

De serie speelt zich af in een bovennatuurlijke wereld waar mensen en elven met elkaar de strijd aangaan. Lang geleden ontdekten de mensen zwarte magie. Dat was voor de draken en de elven genoeg reden om de mensen naar één kant van het werelddeel te verdrijven. In het heden hebben de mensen de drakenkoning en zijn ei afgemaakt waardoor er oorlog op komst is. Terwijl krachten samenkomen probeert een groep maanschaduwelven de mensenkoning Haron en zijn erfgenaam, de jonge prins Ezran, om te brengen. Een elf, de jonge Rayla, Ezran en zijn oudere halfbroer Callum komen erachter dat het ei van de drakenkoning niet vernietigd, maar gestolen is. Samen stellen ze zichzelf verantwoordelijk om het ei terug naar de draken te brengen om oorlog te voorkomen. De magiër Virel, de raadgever van koning Haron, is van plan om oorlog te voeren. Hij grijpt na de dood van de koning de macht en stuurt zijn kinderen Claudia en Soren op pad naar de voortvluchtigen.

Rolverdeling (Nederlandse versie)[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse versie van De drakenprins is geregisseerd door Edwine Soffner in de studio Creative Sounds BV. De vertalingen zijn verzorgd door Veronique Overeijnder.

Personage Stemacteur
Callum Dorian Bindels
Rayla Daisy Duin
Ezran Thibault van der Does
Haron Daan van Rijssel
Virel Bas Heerkens
Soren Roel Dirven
Claudia Yael van Rosmalen
Runaan Jelle Amersfoort
Gren Sander van der Poel
Ellis Noa Zwan
Lujanne Jannemien Cnossen
Kraaienmeester Trevor Reekers
Fen Job Bovelander
Berto Florus van Rooijen
Villads Reinder van der Naalt
Sarai Fleur van de Water
Koningin Aanya Mandy de Lee
Corvus Juliann Ubbergen
Aaravos Simon Zwiers

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De serie werd voor het eerst op 10 juli 2018 aangekondigd en door Aaron Ehasz en Justin Richmond gemaakt. Ehasz was de hoofdschrijver en assistent uitvoerend producent van de animatieserie Avatar: De Legende van Aang. Verder was hij een vaste schrijver en verhaalredacteur voor Futurama. Richmond was daarentegen een assistent regisseur voor het computerspel Uncharted 3: Drake's Deception. Giancarlo Volpe, een voormalig hoofdregisseur voor Avatar, is een uitvoerend producent.

De drakenprins is door Wonderstorm geproduceerd. Dit is een multimediaproductiestudio dat in 2017 door Ehasz, Richmond, en Justin Santistevan is opgericht om aan De drakenprins te werken en een verwant videospel, met op Vancouver gebaseerde animaties in de studio Bardel Entertainment.

Vormgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De drakenprins is met driedimensionale digitale animatie gemaakt. In het eerste seizoen is een lagere beeldsnelheid gebruikt om "zweverigheid" te verminderen. In het tweede seizoen is de beeldsnelheid aangepast omdat dit door de kijkers werd gevraagd. De achtergronden zijn gemaakt met een samenstelling tussen 3D-modellen en handschilderingen.

Uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

De drakenprins staat, voor alle gebieden waar de serie beschikbaar is, op de kijkdienst Netflix. Het eerste seizoen kwam op 14 september 2018 uit. De afleveringen werden gelijktijdig uitgebracht om marathons aan te moedigen. Deze manier bleek voor andere Netflix original-series goed uit te pakken.

In juli 2018 werd op het San Diego Comic-Con een aankondigingsfilmpje uitgebracht. Vervolgens ging het eerste seizoen in september 2018 in première. Het tweede seizoen dat in oktober 2018 werd aangekondigd, kwam op 15 februari 2019 uit.

Computerspel[bewerken | brontekst bewerken]

Wonderstorm maakt een op de serie gebaseerd computerspel waarin het verhaal doorgaat. Het spel wordt een op gevechten gebaseerd spel voor meerdere spelers. MMO is uitgesloten. De spelers kunnen de personages van de serie gebruiken om mee te spelen. Een uitgavedatum is nog niet bekendgemaakt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]