De familie Achterop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De familie Achterop
Hi and Lois
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Humor, gagstrip
Creatieteam
Bedenker(s) Mort Walker
Schrijver(s) Mort Walker
Greg Walker
Brian Walker
Tekenaar(s) Dik Browne
Chance Brown
Publicatie
Uitgever King Features Syndicate
Publicatiemedia Kranten, tijdschriften
Huidige status lopend
Eerste publicatie 18 oktober 1954
Portaal  Portaalicoon   Strip

De familie Achterop (Engels: Hi and Lois) is een Amerikaanse stripserie bedacht door Mort Walker. De serie loopt sinds 1954.

Setting en karakters[bewerken | brontekst bewerken]

De strip gaat over het Amerikaanse gezin van het echtpaar Hi (voor Hiram) en Lois Flagston. In het Nederlands werden deze namen vertaald in Daan en Doortje en Tom en Leentje. Lois is de zus van de soldaat Flippie Flink, Walker’s andere strip waarvan De familie Achterop een spin-off is.

Geschiedenis en achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Walker bedacht de strip omdat in veel krantenstrips rond echtparen de man en vrouw steeds kibbelen. Walker wilde daar iets tegenover stellen.[1] Ook was hij bang dat de populariteit van zijn strip Flippie Flink zou afnemen vanwege de beëindiging van de Koreaanse Oorlog. Voor de tekeningen huurde Walker Dik Browne in, die wordt vermeld als mede-auteur. Browne liet zich op zijn beurt assisteren door meerdere tekenaars, waaronder zijn zoon Chance Brown.

In 1962 won Dik Browne voor De familie Achterop de Reuben Award van de National Cartoonists Society.

Chance Brown zet de strip voort sinds de dood van zijn vader in 1994. Greg en Brian Walker, de zonen van Mort Walker, verzorgen de scripts.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

De strip werd in Nederland onder andere gepubliceerd op de achterpagina van het tijdschrift Margriet en uitgegeven door Oberon. Voor het Vlaamse weekblad Libelle verscheen de strip onder de naam "De familie Klepkes". De strip verschijnt nog steeds wereldwijd in meer dan 1000 kranten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]