De glazen stolp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De glazen stolp
Oorspronkelijke titel The Bell Jar
Auteur(s) Sylvia Plath
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Genre roman
Uitgegeven 1963
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De glazen stolp (Originele titel The Bell Jar) is een semi-autobiografische Amerikaanse roman, geschreven door Sylvia Plath.

Thematiek[bewerken]

Het boek wordt vaak beschouwd als een sleutelroman, waarbij de aandoening van de protagonist die langzaam afglijdt in een depressie parallel verloopt met Plaths eigen ervaringen. Plath pleegde zelfmoord, een maand na de eerste publicatie. De glazen stolp gaat over Esther Greenwood en het proces van haar toenemende vereenzaming en vervreemding. Het is de enige roman die Plath schreef. Het boek werd vlak na haar dood in 1963 uitgegeven, oorspronkelijk onder het pseudoniem Victoria Lucas. In 1979 werd er een film naar het boek gemaakt, met de titel The Bell Jar.

Synopsis[bewerken]

De korte, sterk autobiografische roman focust op zes maanden uit het leven van hoofdpersoon Esther Greenwood. Het jaar is 1953. In het begin van het boek maakt de lezer kennis met Esther, een overijverige universiteitsstudent, die een ongelukkige zomer meemaakt als gastuitgever voor een modeblad in New York City. Na beëindiging van haar stage keert ze terug naar huis om samen te gaan leven met haar moeder. Ze zinkt echter steeds verder weg in een depressie, krijgt een zenuwinzinking en doet een zelfmoordpoging. Aan het slot van het boek wordt ze, een beetje hersteld, uit het ziekenhuis ontslagen. Ze moet nu terug naar de 'echte' wereld.

Publicatie[bewerken]

Plath schreef waarschijnlijk een eerste ontwerp van The Bell Jar in de late jaren 1950. In 1961 ontving ze een beurs die haar in staat stelde de roman te voltooien. The Bell Jar werd in Londen gepubliceerd in januari 1963 onder het pseudoniem Victoria Lucas. Plath had voor een pseudoniem gekozen om de mensen die ze in de roman portretteerde te beschermen, en ook omdat ze onzeker was over de literaire verdienste van de roman. The Bell Jar verscheen dan in 1966 onder haar eigen naam in Engeland, en ondanks de tegenwerpingen van haar moeder ook in 1971 in de Verenigde Staten.

Receptie[bewerken]

The Bell Jar ontving maar matige kritieken, maar wordt nog steeds gewaardeerd als een aangrijpend Amerikaans coming-of-age verhaal. Plath blijft natuurlijk in de eerste plaats bekend als een uitstekend dichter en niet zodanig als romanschrijver.

Trivia[bewerken]

  • De glazen stolp opent met de zin It was a queer, sultry summer, the summer they electrocuted the Rosenbergs, and I didn't know what I was doing in New York, verwijzend naar de terechtstelling van Julius en Ethel Rosenberg in 1951. De Rosenbergs waren veroordeel wegens spionage, hetgeen ze zelf echter altijd hebben ontkend.