De grote golf van Kanagawa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onder de golf voor de kust van Kanagawa
Een afdruk van de prent in het Nationaal museum van Tokio
Originele titel Kanagawa-oki nami-ura
Bijnaam De grote golf
Graveur onbekend
Tekenaar Katsushika Hokusai
Jaar circa 1830-1831
Techniek houtsnede
Afmetingen 25,7 × 37,8 cm
Artistieke context
Genre landschap
Stijl ukiyo-e
Collecties
Zesendertig gezichten op de berg Fuji
Volgende Zuidenwind, heldere dageraad (Rode Fuji)
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Onder de golf voor de kust van Kanagawa (Japans: 神奈川沖浪裏, Kanagawa-oki nami-ura), meestal kortweg De grote golf genoemd, is een houtsnede (ukiyo-e) van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai uit circa 1830-1831. Het is het eerste stuk van de Zesendertig gezichten op de berg Fuji en het bekendste werk van Hokusai.

Op het kunstwerk zijn enkele boten te zien die op een zee van reusachtige golven proberen te varen. De grootste golf dreigt de roeiers te vermorzelen. In deze golf is een monster met klauwen te zien, dat de kracht van de natuur verbeeldt maar ook de kracht van de roeiers. Mogelijk moet deze golf een tsunami voorstellen, maar gezien de vorm is het dat niet. De streek rond Kanagawa (aan de baai van Tokio) werd in de 15e eeuw weliswaar verwoest door een tsunami, maar Hokusais vorm doet eerder denken aan een monstergolf op volle zee, zoals deze ook onder laboratoriumcondities gecreëerd worden.

Op de achtergrond staat de berg Fuji, die in alle 36 kunstwerken terugkomt. De berg is mogelijk ook uitgebeeld in de golf op de voorgrond.

Het kunstwerk is vele malen gekopieerd. Hokusai zelf heeft meerdere afdrukken gemaakt en na zijn dood ging het kopiëren door. Zo zijn er exemplaren te vinden in de collecties van het Metropolitan Museum of Art in New York, het British Museum in Londen, het huis van Claude Monet in Giverny, het Rijksmuseum Amsterdam en het Centre Céramique in Maastricht.

Het stuk meet 25,7 cm bij 37,8 cm en bestaat uit 9 verschillende lagen.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2019 werd een originele afdruk bij venduhuis De Eland in Amsterdam voor 130.000 euro afgehamerd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie The Great Wave off Kanagawa by Katsushika Hokusai van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.