De jongen in de gestreepte pyjama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De jongen in de gestreepte pyjama
Oorspronkelijke titel The Boy in the Striped Pyjamas
Auteur(s) John Boyne
Vertaler Jenny de Jong
Land Ierland
Taal Engels
Onderwerp Tweede Wereldoorlog
Genre Roman
Uitgever Arena
Pagina's 204
Grootte en
gewicht
212 x 136 x 22 mm
ISBN-code 9789069747828
Verfilming The Boy in the Striped Pyjamas
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De jongen in de gestreepte pyjama (Engels: The Boy in the Striped Pyjamas) is een roman uit 2006, geschreven door de Ierse romanschrijver John Boyne. In tegenstelling tot de maanden van planning die Boyne had voor zijn andere boeken, werd het gehele concept voor dit boek in tweeënhalve dag geschreven.[1] Tot op heden is het boek wereldwijd meer dan 6 miljoen keer verkocht, in 2007 en 2008 was het het bestverkochte boek in Spanje.

De roman werd in 2008 verfilmd.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vader van hoofdrolspeler Bruno is een nazi. De familie verhuist van Berlijn naar de stad Auschwitz en het nabijgelegen gelijknamige concentratiekamp in Polen als deze vader promotie maakt.

Naast hun nieuwe huis staat een lang hek. Aangezien Bruno, 9 jaar oud, ontdekkingsreiziger wil worden, gaat hij op onderzoek uit. Bruno denkt dat zich achter het hek een boerderij bevindt en hij vindt het vreemd dat alle boeren in pyjama lopen. Natuurlijk blijkt de boerderij een concentratiekamp te zijn, maar dat fenomeen kent Bruno niet. Hij sluit vriendschap met de gevangen Joodse jongen Shmuel.

Bruno's moeder vindt de omgeving van het concentratiekamp geen plek voor een kind. Ze dringt erop aan Bruno en zijn zus Gretel (12) terug te sturen naar Berlijn. Vlak voordat Bruno naar Berlijn vertrekt, gaat hij onder het hek van het kamp door. Shmuel heeft kampkleding meegenomen en samen gaan ze op zoek naar Shmuels vader, die al enige dagen zoek is. Bruno's bezoek aan het kamp heeft fatale gevolgen: Tijdens zijn bezoek wordt de barak van Shmuel ontruimd en de bewoners gaan naar de gaskamer. Niet alleen Shmuel wordt daarbij gedood, maar ook Bruno.

De film eindigt hier, maar in het boek gaat de zoektocht naar Bruno nog verder. Vinden doen ze hem echter nooit. Het boek eindigt met de bevrijding van het concentratiekamp door de Russen, die Bruno's vader laten oppakken.

Kritiek[bewerken]

Het boek en de film hebben nogal wat kritiek gehad. Critici beweren dat de film veel van de waarheid afwijkt — volgens hen heeft Boyne er een sprookje van gemaakt. Zo waren er geen kinderen in Auschwitz - Iedereen die niet in staat was om te werken — zoals jonge kinderen — werd direct na aankomst vergast.

Ook lijkt het sterk dat Bruno — die vlak bij een concentratiekamp woont — helemaal niets wist van de kampen. Hij wist zelfs niet wat een Jood was.[2]