De jongens uit Brazilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De jongens uit Brazilië
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel The Boys from Brazil
Auteur(s) Ira Levin
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Thriller
Uitgegeven 1976
Oorspronkelijk uitgegeven 1976
ISBN-code 90-449-1796-X
Verfilming The Boys from Brazil
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De jongens uit Brazilië is de Nederlandse titel van het boek The Boys from Brazil (1976) van de Amerikaanse schrijver Ira Levin.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Student en amateur nazi-jager Barry Koehler komt in Paraguay op het spoor van een nazicomplot. Deze groep, onder leiding van ex-kamparts Josef Mengele, moet de omstandigheden herscheppen waaronder een nieuwe Adolf Hitler de macht kan krijgen. Mengele heeft daartoe 94 klonen van Hitler ondergebracht bij gezinnen die qua samenstelling lijken op het gezin waarin Hitler was opgegroeid. Het is de taak van de opgeroepen ODESSA-kameraden er voor te zorgen dat de 'vaders' van de kloon-Hitlers op dezelfde leeftijd om het leven komen als Hitlers vader. Koehler slaagt er in een vergadering van de groep in een Japans restaurant op cassette op te nemen, en neemt contact op met Yakov Lieberman (een personage geïnspireerd op Simon Wiesenthal) om er voor te zorgen dat de groep bijtijds wordt ontmanteld. Koehler wordt echter ontdekt en vermoord.

Lieberman gaat aan de slag met de beperkte informatie die hij van Koehler kreeg, en slaagt er in het complot te ontrafelen. De jacht van Lieberman op Mengele, en de jacht van de nazi groep op Lieberman krijgt zijn ontknoping in één van de gezinnen waar een Hitler-kloon is ondergebracht.

Film[bewerken]

Het boek werd in 1978 verfilmd met in de hoofdrollen Gregory Peck (Mengele) en Laurence Olivier (Lieberman) . Zie hiervoor The Boys from Brazil (film).