De kadulle Cupido

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kadulle Cupido
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 123
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Eduard De Rop (inkting)
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De kadulle Cupido is het honderddrieëntwintigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven en grotendeels getekend door Paul Geerts. Het werd gepubliceerd in TV Ekspres van 15 juli 1978 tot en met 23 juli 1979. De eerste albumuitgave in de Vierkleurenreeks was in september 1979, met nummer 175.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • België, het Oude Griekenland, verborgen vallei, vesting van Komplexios, tempel van orakel in de bergen, het eiland Fitnesia

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik krijgt in het park een beeld van Cupido als een man ziet dat hij goede dingen probeert te doen, maar deze worden niet begrepen. Tante Sidonia poseert thuis als Diana, godin van de jacht, en Lambik komt langs met het beeld. Als Wiske binnenstormt valt het beeldje kapot en Wiske zegt dat het niet Cupido, maar Amor is en er ontstaat een strijd. Tante Sidonia besluit professor Barabas te vragen hoe het zit en hij legt uit dat Cupido en Amor dezelfde persoon zijn, god van de liefde en zoon van Venus. Op het beeld van de teletijdmachine zien de vrienden een begrafenis van de leidster van de Amazonen, de vrouwen worden dan door de mannen van Komplexios aangevallen en tante Sidonia wil de nieuwe leidster worden om de vrouwen te helpen. Tante Sidonia doet een slaapmiddel in de thee van professor Barabas en ze flitst zichzelf naar het Oude Griekenland. Ze landt in de zee en ontkomt op de begrafenisboot aan een zeemonster, ze ontdekt dat de boot leeg is. Tante Sidonia komt bij een centaurfamilie en de familie maakt ruzie, Cupido hoort de ruzie en schiet pijlen af. Tante Sidonia geeft Cupido fatsoenlijke kleding, maar de mannen van Komplexios vallen dan de centauren aan. Jerom is bij professor Barabas aangekomen en ontdekt dat hij slaapt, hij belt zijn vrienden en ze laten zich ook naar het verleden flitsen als ze ontdekken dat tante Sidonia haar zin toch heeft doorgedreven. Jerom kan de mannen verslaan, maar Cupido wordt ontvoerd. De vrienden zoeken de centauren en gaan met hen mee naar een verborgen vallei. De centaurs leggen uit dat ze zich niet met mensenzaken bemoeien, maar de vrienden worden wel naar een orakel in de bergen gebracht.

De vrienden vinden de tempel en het orakel vertelt dat Komplexios niet geëmancipeerd is, de vechtersbaas wil Cupido uitschakelen om zo een oorlog te kunnen beginnen. De leidster is niet dood, Jerom ziet de beelden van de mooie vrouw en gaat alleen op pad om haar te zoeken. Suske en Wiske ontmoeten Poni en Donki en gaan de vesting van Komplexios verkennen. Tante Sidonia en Lambik gaan op zoek naar de Amazones en Lambik raadt tante Sidonia aan de verdeel en heers-tactiek te gebruiken. Tante Sidonia doorstaat enkele proeven met hulp van Lambik en wordt zo toch leidster van de Amazones. De kinderen zien Cupido in de vesting en horen dat Komplexios de Amazones wil aanvallen. Wiske wordt gevangengenomen en Suske gaat met de centaurs terug om tante Sidonia te waarschuwen. Jerom verslaat een zeemonster en Wiske kan met Cupido ontsnappen. Suske waarschuwt de Amazones en zij doen een schijnaanval om Lambik de gelegenheid te geven Wiske en Cupido te zoeken. In de troonzaal vindt Cupido zijn pijlen en boog en hij raakt veel mannen met zijn liefdespijlen. Jerom vindt de leidster van de Amazones en hoort dat zij met een afslankkuur bezig is op het eiland Fitnesia. Jerom neemt de leidster mee en verslaat de mannen van Komplexios, maar de leidster wordt door Komplexios ontvoerd. Ze komt met de vrienden voor een muur te staan en zal worden berecht, maar Cupido raakt dan Komplexios die meteen verliefd wordt op de leidster. De leidster wil niks van hem weten, maar dan wordt ze ook door een pijl geraakt. Cupido schiet op de Amazones en de mannen van Komplexios en de oorlog is voorbij. Tante Sidonia laat dan een pijl op Lambik schieten, maar hij had al voorzorgsmaatregelen getroffen en de vrienden worden door professor Barabas naar huis geflitst.

Culturele verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
TV Ekspres 7 15 juli 1978 - 23 juli 1979 De olijke olifant Het kregelige ketje
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 175 september 1979 Het statige standbeeld De pompenplanters
Op vakantie met... 1980
Suske en Wiske Collectie 28 1989

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]