De kleine waarheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De kleine waarheid
Auteur(s) Jan Mens
Land Nederland
Taal Nederlands
Reeks/serie De kleine waarheid
Genre Roman
Uitgever Zomer en Keuning
Oorspronkelijke uitgever Kosmos, Amsterdam
Uitgegeven 2005
Oorspronkelijk uitgegeven 1967
Pagina's 831
ISBN 90-597-7103-6
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De kleine waarheid is een trilogie van Jan Mens uit 1960-1964, bestaande uit de delen Marleen, Het heldere uur en Het kleine verschil. De boeken werden van 1970 tot 1973 bewerkt tot een televisieserie. Het verhaal geeft een beeld van het leven van de 'gewone' Amsterdammer aan het begin van de 20e eeuw, van het begin van de Eerste Wereldoorlog tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het boek[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Willeke Alberti in de rol van Marleen Spaargaren in De kleine waarheid (24 maart 1970)

Het boek verhaalt het leven van Marleen Spaargaren, een meisje dat in Amsterdam wordt geboren en opgroeit in een burgermansgezin. Al vanaf haar jeugd probeert ze het burgerlijke te ontvluchten, en komt daardoor regelmatig in conflict met (vooral) haar vader Jacobus. Deze is ambtenaar bij de Stadsbank van Lening, en is als de dood dat hij niet voor vol wordt aangezien door de buurt.
Marleen ontvlucht haar ouderlijk huis al op jonge leeftijd, en trouwt met de meubelmaker Jan Engelmoer. Als haar vader overlijdt neemt ze de zorg op zich voor haar broer Eppo (Een kind dat gewoon wat meer aandacht nodig heeft). Ze heeft een korte verhouding met de beeldhouwer Jos Boswinkel, waar Eppo in de leer is, en uit deze relatie wordt dochter Suzan geboren. Als Suzan op jonge leeftijd wil vluchten in een huwelijk, realiseert Marleen zich de herhaling van de geschiedenis.

De serie[bewerken | brontekst bewerken]

De serie van 26 delen werd vanaf december 1970 uitgezonden door de NCRV. Willy van Hemert tekende voor de regie en Harry de Groot, Hans van Hemert en Cor Lemaire voor de muziek. De serie, die overigens iets anders eindigt dan het boek, werd in 2005 op dvd uitgebracht. Het oorspronkelijke beeldmateriaal werd gerestaureerd en de afleveringen werden opnieuw gemonteerd tot delen van gelijke lengte, ten behoeve van de herhaling die in mei 2006 van start ging. Daarbij sneuvelden enkele scènes. Ook werd de tune ingekort en de oorspronkelijke aftiteling vervangen. Later werd een klein aantal van die weggelaten scènes bij elkaar gezet op de speciale bonus-dvd, die in een gelimiteerde oplage verscheen en alleen via de NCRV te verkrijgen was.

De muziek uit De kleine waarheid verscheen op twee lp's: Liedjes van Marleen en Niet bang zijn. Kort na het verschijnen van de dvd-boxen van de serie kwam er ook een speciale dvd met de liedjes. Daarbij zat als bonus ook een cd met alle liedjes van de twee eerder uitgekomen lp's.

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

De serie won in 1971 de Gouden Televizier-Ring.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De kleine waarheid van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.