De komst van Joachim Stiller (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De komst van Joachim Stiller
Auteur(s) Hubert Lampo
Land België
Taal Nederlands
Genre Magisch realisme
Uitgever J.M. Meulenhoff
Uitgegeven 1960
Pagina's 181
ISBN-code 9789029067966
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De komst van Joachim Stiller is een roman van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo, geschreven in 1958/'59.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een schrijver-journalist uit Antwerpen ziet zijn rustige, geordende leven in toenemende mate door onverklaarbare verschijnselen worden verstoord. Deze verschijnselen zijn steeds gekoppeld aan Joachim Stiller, een naam die langzaam maar zeker een obsessie voor hem wordt. Uiteindelijk kan de journalist een verband leggen met een traumatiserende ervaring uit de Tweede Wereldoorlog. Een arts brengt bij hem de herinnering terug dat hij een Amerikaans soldaat met die naam zag sterven bij de inslag van een bom op een tram die hij zelf net gemist had. Zelfs dat geeft geen verklaring voor alle vreemde gebeurtenissen. Pas op het einde van het boek maakt Joachim Stiller met een brief bekend, dat hij naar het Zuid-station komt. Daar wordt hij op een paar meter van de ik-persoon, Frederick, overreden. Dit is het enige contact dat hij met Stiller heeft, want diens lichaam verdwijnt mysterieus uit het begrafeniscentrum. Dankzij de gebeurtenissen leert de journalist wel de vrouw van zijn leven kennen. Het boek eindigt met hem als gelukkige aanstaande vader.

Vormgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Lampo doseert de toenemende spanning en voert zijn lezers al vertellende door het Antwerpen uit het einde van de jaren vijftig in de twintigste eeuw. De komst van Joachim Stiller wordt gerekend tot het genre van het magisch realisme.

Receptie[bewerken | brontekst bewerken]

De roman geldt als een van de grootste naoorlogse klassiekers in de Nederlandse letteren en staat al jaren op de literatuurlijst van middelbare scholieren. Toen de literaire website Recensieweb in 2007 jubileerde met het behalen van zijn vijfhonderdste bespreking, gaf men die eer aan De komst van Joachim Stiller.

Televisieserie[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek is verfilmd en in 1976 onder de dezelfde naam uitgebracht als televisieserie.