De krijtreuzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De krijtreuzen
Oorspronkelijke titel The Chalk Giants
Auteur(s) Keith Roberts
Vertaler Lucien Duzee
Kaftontwerper Peter A. Jones
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Born SF
Genre Sciencefiction
Uitgever Born
Uitgegeven 1976
Oorspronkelijk uitgegeven 1974
Medium pocketboek
Pagina's 224
ISBN-code 90-283-0429-0
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Sciencefiction

De krijtreuzen (Engelse titel: The Chalk Giants) is een sciencefiction/fantasyverhalenbundel uit 1974 van de Britse schrijver Keith Roberts. Het is een bundel verhalen met een gezamenlijk thema.

Synopsis[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De bundel is opgebouwd uit een zevental verhalen, die door een proloog en verbindingstekst verbonden zijn. De introductie gaat over Sam Potts, die in een Austin Champ op weg is naar Salisbury Plain.[1] alwaar zich onder meer de Krijtkalk Groep (Engels: Chalk Group) en Stonehenge bevinden. Potts rijdt op een snikhete augustusdag en komt in een lange file terecht. Het dorp Wareham (niet bestaand) waar zijn vader woont is niet bereikbaar en de politie houdt iedereen tegen. Potts moet zien te overleven met zijn overlevingspakket en restanten van benzine. Deze pakketten zijn nodig in een postapocalyptische wereld. Potts wijkt vervolgens af van de snelweg en ontmoet allerlei groteske types, die hebben weten te overleven of zich alleen in de gedachtenis van Potts bevinden.

Meningen[bewerken]

Austin Champ

De meningen over dit boek lopen uiteen van zeer positief tot zeer negatief, met alle gradaties daartussenin. Het varieert van schitterende vertelkunst tot een onduidelijke structuur. Gedurende het boek blijft het onduidelijk wat er precies aan de hand is. Droomt/hallucineert Potts de personen in het boek of beschrijft hij nieuw historie na de wereldramp. Die wereldramp wordt nergens aangeduid.

Voorganger:
SF 72
Piers Anthony
Var de stok
Born SF
SF 73
Keith Roberts
De krijtreuzen
Opvolger:
SF 74
Frank Herbert
De godenmakers