De kwaaie kwieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kwaaie kwieten
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 162
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De kwaaie kwieten is het honderdtweeënzestigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het werd geschreven door Paul Geerts en gepubliceerd in TV Ekspres van 25 november 1985 tot en met 8 december 1986. De eerste albumuitgave in de Vierkleurenreeks was in april 1987.

Locaties[bewerken]

Personages[bewerken]

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Krimson heeft zijn basis in het oerwoud van het Amazonegebied, de "Groene Hel". Hij wil alle satellieten behalve die van hemzelf vernietigen, waardoor de wereld uitsluitend van Krimsons satellieten afhankelijk zal worden. Op zijn scherm ziet Krimson hoe een ruimteschip door zijn Ruimterover wordt gepakt en hij besluit dit te onderzoeken. Als het ruimteschip in de basis is gebracht, begint de grond te trillen. Krimson en zijn handlangers worden bang.

Lambik en Jerom komen langs bij tante Sidonia, ’s middags blijkt het al donker te zijn. Op radio en televisie zijn berichten over de verduistering en in de hele wereld breekt paniek uit. Krimson laat professor Barabas halen als hij ziet dat er een enorm ruimteschip de aarde nadert. Hij wil het ding met zijn laserkanon kapotschieten, maar professor Barabas weigert dit te doen. De professor slaat Krimson neer, maar het is al te laat: het ruimteschip is geraakt door Krimson. De duisternis verdwijnt weer plotseling en de mensheid is opgelucht.

Suske, Wiske en Lambik ontdekken dat professor Barabas is ontvoerd. In zijn laboratorium horen ze een bericht van de professor vanuit de "Groene Hel”. Ze horen dat er een buitenaardse dreiging is op de ABC-eilanden, vermoedelijk Bonaire. De vrienden reizen meteen met het vliegtuig naar het eiland. Ze regelen een boot met duikuitrusting en gaan de volgende dag op zoek naar de buitenaardse dreiging. Ze zien grote zoutbergen en de Brandaris Hill aan de noordkant van het eiland, maar dan ziet Wiske luchtbellen uit de zee omhoog komen. De vrienden duiken en vinden al snel een ruimteschip en worden naar binnen gezogen.

In het ruimteschip wordt de taal van de vrienden vertaald en zo kunnen de Kwieten met hen spreken. De Kwieten vertellen dat een pendel is gestolen, toen ze het terug wilden halen werden ze beschoten vanaf de aarde. De vrienden beloven te helpen zoeken naar de ruimtependel. Ze gaan via de monding van de Amazone richting het Amazonegebied. Als de rivier te ondiep wordt, gaan de vrienden op Kwietscootertjes verder op de Rio Tambopata. Als de vrienden eten bij een kampvuurtje, wordt de rook door een verkenner van Krimson gezien. De Kwiet schiet het toestel met een wapen op zijn Kwietscooter uit de lucht, maar de piloot kan zich nog redden dankzij de schietstoel. Krimson zet nu groot materieel in om de Kwieten tegen te houden, Jerom kan een kogel van een tank vangen en vindt zichzelf net zo goed als Jean Mary Pfaff.

De tanks worden onschadelijk gemaakt en de vrienden bereiken de basis van Krimson. Krimson bedreigt professor Barabas met een pistool, maar Jerom kan de professor op tijd redden. De Kwieten besluiten hun krachtvelden te gebruiken, waardoor het weer donker zal worden op de aarde. Er breekt opnieuw paniek uit en Krimson stuurt een leger naar buiten om de basis te beschermen tegen de Kwieten. Met hulp van Jerom kunnen de vrienden toch de basis binnenkomen. Krimson dreigt zijn raketten af te vuren, waardoor de bestaande satellieten vernietigd zullen worden. Als Krimson op de rode knop drukt gebeurt er echter niks. De Kwieten blijken hun ontvoerde soortgenoten al bevrijd te hebben enze hebben alles op de basis van Krimson onklaar gemaakt. De vrienden vernietigen de basis en gaan met een vlot op weg naar huis. De Kwieten verlaten gezamenlijk de aarde. Krimson draait door en vaart het oerwoud in, nu Achiel hem niet van pillen kan voorzien.

Uitgaven[bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
TV Ekspres 14 25 november 1985 - 8 december 1986 De kattige kat De eenzame eenhoorn
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 209 april 1987 De hellegathonden De jolige joffer
Suske en Wiske Collectie 36 1989

Externe link[bewerken]