De liefdesbrief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De liefdesbrief
De liefdesbrief
Kunstenaar Johannes Vermeer
Jaar ca. 1669-ca. 1670
Techniek olieverf op doek
Afmetingen 44 × 38,5 cm
Museum Rijksmuseum Amsterdam
Locatie Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De liefdesbrief is een schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer.

Het schilderij is gemaakt in ± 1669 - ± 1670 met olieverf op doek en meet 44 x 38,5 cm. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum Amsterdam, samen met drie andere meesterwerken van Vermeer uit eigen collectie, Het melkmeisje, Brieflezende vrouw in het blauw en Gezicht op huizen in Delft, beter bekend als Het straatje.

In het werk verwijst Vermeer onopvallend naar het thema liefde door bepaalde voorwerpen of details te schilderen. Bijvoorbeeld door de twee schilderijen op de achtergrond op De liefdesbrief, waar een eenzame man op een weg loopt en een zeegezicht te zien is - symbool voor de afwezige man.

Diefstal[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Mario Roymans voor het volledige artikel over dit onderwerp

Op 23 september 1971 werd het werk door de 21-jarige Mario Roymans ontvreemd uit het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Het werk was voor een tentoonstelling uitgeleend door het Rijksmuseum. Omdat hij het werk niet van de muur afkreeg in de lijst besloot hij het uit de lijst te snijden met een aardappelschilmesje. Vervolgens verborg hij het doek bij hem thuis, daarna onder de grond in het bos, en uiteindelijk onder de matras van zijn kamer in hotel Soete-Wey in Bolderberg (plaats) waar hij werkte.

De motivatie van Roymans om het werk te stelen bleek toen hij zich als "Tijl van Limburg" via de BRT bereid stelde om het doek terug te geven in ruil voor 200 miljoen Belgische frank voor de slachtoffers van de hongersnood in Oost-Pakistan (het tegenwoordige Bangladesh). Na een tip van een eigenaar van een tankstation werd Roymans opgepakt en het werk gevonden. Het is daarna volledig gerestaureerd, ook al waren er enkele Nederlandse kunstenaars die vonden dat het doek in de beschadigde staat had moeten worden gelaten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie The Love Letter by Johannes Vermeer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.