De ordening (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ordening
Regie Pieter Kuijpers
Producent Hans de Wolf
Hans de Weers
Scenario Kees van Beijnum
Hoofdrollen Angela Schijf
Roeland Fernhout
Dora van der Groen
Reinout Bussemaker
Nadja Hüpscher
Elsje Scherjon
Victor de Wachter
Adrian Brine
Gaston van Erven
Nand Buyl
Muziek Antoine Cox production
Distributie Egmond Film and Television
NPS
Première 2003
Speelduur 90 minuten
Taal Nederlands
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De ordening is een tv-film van Pieter Kuijpers naar de gelijknamige roman van Kees van Beijnum. De film werd op 27 maart 2004 uitgezonden door de NPS op Nederland 3.

Synopsis[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De pas afgestudeerde studente journalistiek Stella (Angela Schijf) gaat als archiefmedewerkster werken bij de weduwe van oud NSB'er Ewald de Heus Verolmen. Ze begint haar werk met de bedoeling een journalistieke primeur te brengen over de zwarte weduwe. Die wil namelijk haar memoires schrijven en daarin ook over de rol van haar overleden echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog. Als Stella verliefd wordt op Andreas (Roeland Fernhout), de kleinzoon van een voormalige liefde van de weduwe, raakt ze verzeild in een innerlijk conflict.

Trivia[bewerken]

  • De film is gedeeltelijk gebaseerd op het levensverhaal van de weduwe Rost van Tonningen. Overigens zonder dat zij bij de totstandkoming van de film betrokken is geweest.
  • De herdenking bij het graf van De Heus Verolmen werd gefilmd op de Rooms-Katholieke Begraafplaats Sint Petrus' Banden in Den Haag. Meinoud Marinus Rost van Tonningen, die model stond voor De Heus, werd na zijn zelfmoord begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Den Haag, daar vlakbij. Zijn graf werd na tien jaar geruimd.

Externe link[bewerken]