De papyrus van Caesar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De papyrus van Caesar
Asterix.svg
Originele titel Le Papyrus de César
Stripreeks Asterix
Volgnummer 36
Scenario Jean-Yves Ferri
Tekeningen Didier Conrad
Pagina's 48
Eerste druk 22 oktober 2015
ISBN 978-2-86497-272-3
Lijst van albums van Asterix
Portaal  Portaalicoon   Strip

De papyrus van Caesar is het zesendertigste album uit de stripreeks Asterix. Het is geschreven door Jean-Yves Ferri en getekend door Didier Conrad. De vertaling in het Nederlands is van Frits van der Heide.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Julius Caesar moet op aanraden van zijn adviseur Bonus Promoplus het hoofdstuk weglaten uit zijn boek Commentaren over de Gallische oorlog over 'dat ene dorpje dat dapper weerstand biedt tegen de Romeinen'. De Numidische kopiisten worden gedwongen alle kopieën te vernietigen. Een van hen, Bigdatha, redt één exemplaar en geeft dat aan de blonde journalist Polemix. Op de vlucht voor de Romeinen komt Polemix naar het dorpje van Asterix en Obelix. Om te voorkomen dat de kennis verloren gaat, moeten Panoramix, Asterix en Obelix de papyrus naar het Carnutenwoud brengen, de verblijfplaats van druïde Archeopterix, opleider van Panoramix en bewaker van alle kennis.

Terwijl Panoramix, Asterix en Obelix op reis zijn blijft het dorp kwetsbaar achter. Polemix wordt door de Romeinen gevangengenomen en gegijzeld. Kakofonix roept via de loeiofoon Panoramix, Asterix en Obelix terug. Na bevrijding van Polemix verschijnt Caesar zelf ten tonele. Hij krijgt de papyrus terug, want voor de Galliërs telt alleen het gesproken woord.

Na het traditionele feestbanket, waaraan zelfs Kakofonix mag deelnemen, blijkt dat de Gallische verhalen tot op heden mondeling zijn doorgegeven, helemaal tot aan een duo stripauteurs die er een eigen strip uit distilleren: Albert Uderzo en René Goscinny.

Personages[bewerken]

De namen van de personages zijn, trouw aan de traditie van de stripreeks, vaak woordspelingen. In De papyrus van Caesar komen onder meer de volgende personages voor:

 • Antivirus, Romeins soldaat in kamp Adfundum, bewaker van de duiventil. Zijn naam verwijst naar software om computervirussen af te weren.
 • Archeopterix, druïde, opleider van Panoramix en bewaker van alle kennis. zijn naam verwijst naar Archaeopteryx, een schakel tussen vogels en dinosauriërs.
 • Bigdatha, Numidische kopiist die een origineel exemplaar van Caesars werk uit het paleis smokkelt. Zijn naam verwijst naar big data.
 • Bonus Promoplus, pr-adviseur van Caesar. Zijn naam is een woordspeling op commerciële lokmiddelen, zoals bonussen en promoties, en termen uit de verzekeringswereld.
 • Canis, Griekse astroloog van Caesar. Zijn naam is het Latijnse genus voor hond.
 • Decubitus, centurio van het Romeinse kamp Adfundum.
 • Naturalix, druïde, klasgenoot van Panoramix en bewaker van het Carnutenwoud en via een fluitje communiceert met dieren, en daarbij eekhoorns en vogeltjes als boodschappers gebruikt. Zijn naam verwijst naar 'natuurlijk' als in 'van de natuur afkomstig'.[bron?]
 • Polemix, nieuwtjesjager, persmuskiet, voorloper van de paparazzi en correspondent van De Lutetiër. Zijn naam refereert aan polemiek.
 • Vannotus, Romeins soldaat met behoorlijke ambities, die zowat heel het verhaal door rondloopt, vermomd als blauwe den.
 • Wifix, dorpsomroeper, nieuwslezer. Zijn naam verwijst naar wifi.
 • Woekerpolis, slaaf van Bonus Promoplus. Zijn naam verwijst naar woekerpolissen.
 • Apollosix, de druïde die de horoscoop opstelt in de lokale krant, 'De bode van Condatum'. Apollo 6 was de laatste onbemande testvlucht in het Amerikaanse ruimtevaartprogramma Apollo.
 • Sparviero, de adelaar van Promoplus die een boodschap levert in het verhaal. De naam betekent letterlijk 'Eiland van de sperwer', een locatie die zich ongeveer 1,3 km uit de Italiaanse kust bevindt. Het was ook de aanduiding voor een driemotorig propellervliegtuig, gebruikt door de Regia Aeronautica in de Tweede Wereldoorlog.

Trivia[bewerken]

 • De noodprocedure van de Galliërs is gedeeltelijk een parodie op hoe de honden over lange afstanden communiceren in de Walt Disneyklassieker 101 Dalmatiërs, maar ook het vaak herhaalde cliché van boodschappen ogenschijnlijk onschuldig over te brengen onder het oog van de vijand, zoals onder andere, gebeurt in The Great Escape.[bron?]
 • De vogeltjes en de eekhoorns in het Carnutenbos 'twieten'. Samen met de vogeltjes vormen ze een parodie op "tweeten" of het plaatsen van berichten op Twitter.
 • Archeopterix bewaart monsters van alle brouwsels die de druïden onder zijn hoede hebben geproduceerd toen ze hun opleiding voltooiden. Eentje ervan is een Caledonisch brouwsel op basis van schapenmaag-extract, een knipoog naar het Schotse streekgerecht haggis.

Uitgaven[bewerken]

Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Asterix 36 oktober 2015 Asterix bij de Picten Asterix en de race door de Laars


Door Goscinny en Uderzo:Asterix de Galliër · Het gouden snoeimes · Asterix en de Goten · Asterix als gladiator · De ronde van Gallia · Asterix en Cleopatra · De strijd van de stamhoofden · Asterix bij de Britten · Asterix en de Noormannen · Asterix als legioensoldaat · Asterix en het ijzeren schild · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en de koperen ketel · Asterix in Hispania · De intrigant · Asterix en de Helvetiërs · De Romeinse lusthof · De lauwerkrans van Caesar · De ziener · Asterix op Corsica · Het geschenk van Caesar · De grote oversteek · Obelix & Co. · Asterix en de Belgen
Door Uderzo:De broedertwist · De odyssee van Asterix · De zoon van Asterix · Asterix in Indus-land · De roos en het zwaard · De beproeving van Obelix · Asterix en Latraviata · Het pretpakket · Het geheime wapen · De verjaardag van Asterix & Obelix: Het guldenboek
Door Ferri en Conrad:Asterix bij de Picten · De papyrus van Caesar · Asterix en de race door de Laars
Animatiefilms:Asterix de Galliër · Asterix en Cleopatra · Asterix verovert Rome · Asterix contra Caesar · Asterix en de Britten · Asterix en de knallende ketel · Asterix in Amerika · Asterix en de Vikingen · Asterix en de Romeinse Lusthof · Asterix: Het geheim van de toverdrank
Live-actionfilms:Asterix & Obelix tegen Caesar · Asterix & Obelix: Missie Cleopatra · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix & Obelix bij de Britten
Personages:Asterix · Obelix · Idéfix · Kakofonix/Assurancetourix · Heroïx/Abraracourcix · Panoramix · Nestorix
Overige:Asterix en de waarheid · Hoe de kleine Obelix in de ketel van de druïde viel · Parc Astérix · (Computer)spellen