De pinguïns van Madagascar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De pinguïns van Madagascar
De pinguïns van Madagascar
Genre Animatieserie
Speelduur per afl. 11 minuten
Bedenker Tom McGrath
Eric Darnell
Regie Bret Haaland
Nick Filippi
Scenario Bob Schooley & Mark McCorkle
Brandon Sawyer
Bill Motz & Bob Roth
Eddie Guzelian
John Behnke
en andere
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Productie
Producent Nickelodeon Animation Studios
Dreamworks Animation
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 28 november 2008
Vlag van Nederland 12 april 2009
Einde Vlag van Verenigde Staten 19 december 2015
Afleveringen 149
Seizoenen 3
Zender Nickelodeon (2008–2012)
Nicktoons (2013–2015)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De pinguïns van Madagascar (Engels: The Penguins of Madagascar) is een Amerikaanse animatieserie die is gebaseerd op de pinguïns uit de film Madagascar.

De Amerikaanse première was in 2008 (pilotaflevering).[1] In Nederland werd de serie uitgezonden door Nickelodeon.[2]

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal speelt zich af in Central Park Zoo en bevat verschillende personages uit de oorspronkelijke film. De hoofdpersonen uit de eerste film komen echter in de serie niet voor, omdat die (zoals te zien in Madagascar: Escape 2 Africa) op dat moment in Afrika zitten.

De vier pinguïns Skipper, Kowalski, Junior en Rico beleven verschillende avonturen in Central Park Zoo en de stad New York samen met onder andere de lemuren Koning Julien, Maurice en Mort. Ook komen de twee chimpansees Mason en Phil in de serie voor, terwijl ze in de film maar een kleine rol hadden. Er zijn ook nog andere dieren bijgekomen, o.a. Marlene de otter en Joey de kangoeroe. Verder is er ook nog een verzorgster: Alice.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Stem (origineel) Stem (Nederlands) Beschrijving
Kowalski Jeff Bennett Wiebe-Pier Cnossen De pinguïn die de plannen maakt, Kowalski is het genie van het stel en is verzot op wetenschap. Hij vindt vaak iets uit, maar zijn uitvindingen bedreigen hem en de rest van het team vaak met uitsterven, waardoor hij soms overkomt als een verstrooide professor.
Rico John DiMaggio Lucas Dietens Een pinguïn die goed is met messen. Hij heeft de gave om verschillende voorwerpen op te braken. Rico is de gestoorde van het stel en een rasechte psychopaat. Hij kan niet goed praten en houdt van alles dat te maken heeft met geweld. Uit een aflevering blijkt dat zijn grootste verlangen is om met speelgoedrobots te boksen.
Skipper Tom McGrath Johnny Kraaijkamp jr. De commandant van de pinguïns. We zien hem het vaakst als paranoïde, knorrig en als liefhebber van zinloos geweld. Hij kan echter ook heel zorgzaam zijn en is altijd bereid de schuld op zich te nemen als iets mislukt, zelfs als hij er niet eens verantwoordelijk voor is.
Junior
(Engels: Private)
James Patrick Stuart Pepijn Koolen De jongste pinguïn, is goed in codes kraken. Junior is de lieve softie van het stel. Hij heeft een hart van goud, hij is anders dan de rest van het team, want hij houdt van eenhoorns en regenbogen in plaats van monstertrucks en bommen. Hij is doodsbang voor dassen.
Koning Julien XIII Danny Jacobs Louis van Beek Een ringstaartmaki en de lemurenkoning. Hij is erg zelfingenomen en hebberig, maar tegelijkertijd ook niet bijster intelligent. Julien was op Madagaskar de zelfgetitelde koning van de maki's en hij denkt dat hij overal ter wereld is. Hij geeft ook om anderen, met name zijn vrienden Maurice en Mort, ook al laat hij dit zelden merken bij iedereen. Julien wordt door Skipper meestal 'Ringstaart' genoemd, maar soms ook bij zijn echte naam.
Maurice Kevin Michael Richardson Jerrel Houtsnee Een vingerdier. Tot zijn ergernis is hij de lakei van Koning Julien en kan daarom humeurig overkomen. Hij is de enige slimme van de lemuren. Maurice is zover wij weten altijd al Juliens lakei geweest, hij krijgt vaak vervelende klusjes van Julien en is hem daarom in sommige afleveringen helemaal zat. Zijn grootste verlangen is daarom ook een leger Julien bediendes.
Mort Andy Richter Thijs van Aken Een dwergmuismaki. Hij doet alles voor Koning Julien, ook altijd wordt dit hem zelden in dank afgenomen als het hem lukt. Hij heeft ook een liefde voor de voeten van Julien, tot grote ergernis van Julien zelf. Mort is altijd heel naïef en onwetend. Door zijn vlaag van onwetendheid voelt hij (bijna) geen pijn en lijkt altijd in een goed humeur te zijn, ook al heeft hij weleens negatieve gevoelens.
Marlene Nicole Sullivan Marjolein Algera Een otter die oorspronkelijk uit Californië komt maar werd overgeplaatst naar Central Park Zoo. Ze is goede vrienden met de pinguïns (met name Skipper) en soms gaat ze mee op missies, maar ze denkt in het algemeen dat de pinguïns gek zijn en dat ze de boel vaak op stelten zetten. Marlene wordt helemaal wild als ze de dierentuin verlaat, daar ze geboren is in gevangenschap en daarom niet gewend is om buiten rond te lopen. Ze heeft ook een zwak voor Spaanse gitaren.
Phil en Mason Conrad Vernon (Mason) Hein van Beem (Mason) De twee chimpansees. Phil praat in gebarentaal en Mason legt het altijd uit. De apen voldoen niet aan het stereotype over apen, ze zijn namelijk erg beleefd en gemanierd, hoewel ze het nog steeds leuk vinden om poep te gooien naar mensen, wat volgens hen traditie is. Phil is wel een sloddervos maar kan wel als enige lezen van de dierentuindieren (alleen niet praten).
Bada en Bing John DiMaggio
Kevin Michael Richardson
Just Meijer
Timo Bakker
De twee sterke gorilla's van de dierentuin. Opvallend is dat ze allebei niet houden van delen en al hun vondsten het liefst voor zichzelf houden.
Alice Mary Scheer Lucie de Lange De (meestal erg chagrijnige) verzorgster van de dierentuin. Alice weet dat de pinguïns iets uitspoken, alleen niet wat. Daar wil ze graag achter komen. De pinguïns doen alles om dat te voorkomen.
Roger Richard Kind Paul Disbergen Een alligator en een zeer goede vriend van de pinguïns die woont in een riool. Roger kan goed zingen en houdt van knutselen, punniken en koekjes en muffins bakken. Zijn zangtalent lijkt eerst nutteloos, maar blijkt later goed van pas te komen. Roger is één van de weinige personages die de plannen van de pinguïns zelden voor 'gestoord' aanziet.
De Rattenkoning Diedrich Bader Filip Bolluyt De leider van de rioolratten en één van de grootste vijanden van de pinguïns. Hij doet er alles aan om de pinguïns te verslaan, geeft nooit snel op en is zeer volhardend. Hij is groter en gespierder dan de andere ratten, want hij was ooit een laboratoriumrat. Daar heeft hij mutaties en een huidaandoening aan overgehouden.
Officer X Cedric Yarbrough Victor van Swaay Een man die met meerdere baantjes: hij begon als agent, werd toen verdelger en later even vervangend oppasser van de dierentuin. Hij is één van de grootste vijanden van de pinguïns.
Doctor Blaasgat
(Engels: Dr. Blowhole)
Neil Patrick Harris Paul Groot Deze tuimelaar is de aartsvijand van de pinguïns en een gekke geleerde. Volgens meerdere personages heeft hij een 'verrassend zachte huid' en een prachtige zangstem.

Overige stemmen in de Nederlandse nasynchronisatie werden ingesproken door onder andere Arjen Ederveen, Lizemijn Libgott, Laura Vlasblom, Just Meijer, Marloes van den Heuvel en Jan Nonhof.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Afleveringen Originele uitzenddatum Netwerk
Eerste uitgezonden Laatste uitgezonden
1 48 28 november 2008 15 februari 2010 Nickelodeon
2 68 13 maart 2010 31 maart 2012
3 33 26 16 april 2012 10 november 2012
7 24 december 2013 19 december 2015 Nicktoons

Seizoen 1: 2008-2010[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Engelse titel Nederlandse titel Eerste uitzenddatum VS Verschenen op dvd Geschreven door
1 Gone in a Flash Een Flitsende Actie 28 november 2008 "Pinguïns van Madagascar, De 1 - Kerst met de pinguïns" Todd Garfield
2 Launchtime Naar de Maan 28 maart 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
3 Haunted Habitat Spookverblijf 28 maart 2009 -
4 Operation: Plush & Cover Operatie: Knuffel & Dekking 30 maart 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 3 - Koning Julien dag!"
5 Happy King Julien Day! Koning Julien Dag! 31 maart 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 3 - Koning Julien dag!"
6 Paternal Egg-Stinct Eigenwijze Vaders 1 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 7 - Operatie: Krijg een eendje"
7 Assault & Batteries Beats & Batterijen 2 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 3 - Koning Julien dag!"
8 Penguiner Takes All Alles of Niets 6 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 8 - Operatie: Vakantie"
9 Two Feet High and Rising De Voeten van Julien 7 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 7 - Operatie: Krijg een eendje"
10 Tangled in the Web Internetsterren 8 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
11 Crown Fools Loldag 9 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 3 - Koning Julien dag!"
12 The Hidden Verborgen Buren 18 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
13 Kingdom Come Koninkrijk Kome 18 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 3 - Koning Julien dag!"
14 All Choked Up Anti-Braak Siroop 24 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
15 Little Zoo Coupe Dierentuin Race 24 april 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 3 - Koning Julien dag!"
16 Popcorn Panic Popcorn Paniek 6 februari 2009 (DVD)
9 mei 2009 (TV)
"Pinguïns van Madagascar, De 1 - Kerst met de pinguïns"
17 Go Fish Ga vissen! 30 mei 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
18 Miracle on Ice Een Wonder op het IJs 30 mei 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 6 - Kerstavond"
19 Needle Point Door het Oog van de Naald 6 juni 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
20 Eclipsed Verduisterd 6 juni 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 3 - Koning Julien dag!"
21 Mort Unbound Mortus Giganticus 26 juni 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 5 - De (on)mogelijke missie"
22 Roomies Rhonda 26 juni 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
23 Misfortune Cookie Ongelukskoekje 1 augustus 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 5 - De (on)mogelijke missie"
24 Lemur See, Lemur Do M.A.K.I. 1 augustus 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 3 - Koning Julien dag!"
25 Roger Dodger Mijn Brein of Jouw Brein? 17 augustus 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
26 Skorca! Lorka! 17 augustus 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 4 - Operatie: Pinguïnpatrouille"
27 Otter Gone Wild Wilde Otter 18 augustus 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
28 Cat's Cradle Kat in het nauw 19 augustus 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 2 - Operatie dvd première"
29 Monkey Love Apen Liefde 20 augustus 2009 -
30 Tagged Hoge druk 21 augustus 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 5 - De (on)mogelijke missie"
31 What Goes Around Wie Goed Doet 19 september 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 5 - De (on)mogelijke missie"
32 Mask of the Raccoon Masker van de Wasbeer 19 september 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 8 - Operatie: Vakantie"
33 Out of the Groove King Julien's Groove 12 oktober 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 4 - Operatie: Pinguïnpatrouille"
34 Jungle Law Jungle Wet 12 oktober 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 5 - De (on)mogelijke missie"
35 I Was a Penguin Zombie Ik Was Een Pinguïn Zombie 24 oktober 2009 -
36 Sting Operation Operatie: Prikkelbaar 24 oktober 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 5 - De (on)mogelijke missie"
37 All King, No Kingdom Koning zonder Koninkrijk 14 november 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 4 - Operatie: Pinguïnpatrouille"
38 Untouchable Raak Me Niet Aan 14 november 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 4 - Operatie: Pinguïnpatrouille"
39 Over Phil Over Phil 27 november 2009 -
40 Miss Understanding Miss Verstand 27 november 2009 -
41 An Elephant Never Forgets Een Olifant Vergeet Nooit Iets 5 december 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 5 - De (on)mogelijke missie"
42 Otter Things Have Happened Marlene En De Liefde 5 december 2009 "Pinguïns van Madagascar, De 5 - De (on)mogelijke missie"
43 Zoo Tube DDK 2 januari 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 8 - Operatie: Vakantie"
44 Snakehead! Slangenkop! 2 januari 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 9 - Operatie: Antarctica"
45 Jiggles Wiebel 16 januari 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 4 - Operatie: Pinguïnpatrouille"
46 The Falcon and the Snow Job Kitka 6 februari 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 9 - Operatie: Antarctica"
47 The Penguin Stays in the Picture De pinguïn blijft in beeld 6 februari 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 7 - Operatie: Krijg een eendje"
48 Dr. Blowhole's Revenge De wraak van Dokter Blaasgat 15 februari 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 4 - Operatie: Pinguïnpatrouille"

Seizoen 2: 2010-2012[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Engelse titel Nederlandse titel Eerste uitzenddatum VS Verschenen op dvd Geschreven door
49 The Red Squirrel De rode eekhoorn 13 maart 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 6 - Kerstavond"
50 It's About Time Het werd tijd 13 maart 2010 -
51 Gator Watch Waar moet Roger heen? 15 mei 2010 -
52 In the Line of Doody Bommen los 15 mei 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 6 - Kerstavond"
53 Can't Touch This Niet aanraken 19 juni 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 7 - Operatie: Krijg een eendje"
54 Hard Boiled Eggy Hard gekookte Eggie 19 juni 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 7 - Operatie: Krijg een eendje"
55 The Lost Treasure of the Golden Squirrel De verloren schat van de Gouden Eekhoorn 19 juli 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 6 - Kerstavond"
56 Fit to Print Fotogeniek 19 juli 2010 -
57 Operation: Cooties Operatie: Beestjes 19 juli 2010 -
58 Mr. Tux Meneer Smoking 19 juli 2010 -
59 Concrete Jungle Survival Een straatsurvival 19 juli 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 9 - Operatie: Antarctica"
60 Stop Bugging Me Onderkruipers 4 september 2010 -
61 Field Tripped Schoolreisje 4 september 2010 -
62 Badger Pride Een trotse das 4 september 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 8 - Operatie: Vakantie"
63 Kaboom and Kabust Kaboem en Kabam 11 september 2010 -
64 The Helmet Het helmpje 11 september 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 6 - Kerstavond" John Behnke
65 Night and Dazed Koala-calamiteiten 18 september 2010 -
66 The Big Squeeze Verstikkende nieuweling 18 september 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 9 - Operatie: Antarctica"
67 Wishful Thinking Doe een wens 2 oktober 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 6 - Kerstavond"
68 April Fools Eén April 2 oktober 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 7 - Operatie: Krijg een eendje"
69 Hello, Dollface Hallo Poppie 9 oktober 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 8 - Operatie: Vakantie"
70 Huffin and Puffin Hans en Skipper 9 oktober 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 8 - Operatie: Vakantie"
71 Invention Intervention Inventieve Interventie 16 oktober 2010 -
72 Cradle and All Met Wieg en al 16 oktober 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 7 - Operatie: Krijg een eendje"
73 Driven to the Brink Total Loss 23 oktober 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 9 - Operatie: Antarctica"
74 Friend-in-a-Box Een Vriend in een Doosje 23 oktober 2010 -
75 Work Order Werkorder 6 november 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 9 - Operatie: Antarctica"
76 Hot Ice Glad ijs 6 november 2010 -
77 Command Crisis Wie Neemt De Leiding? 27 november 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 4 - Operatie: Pinguïnpatrouille"
78 Truth Ache De Pijnlijke Waarheid 27 november 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 4 - Operatie: Pinguïnpatrouille"
79 The All Nighter Before Christmas Kerstavond 12 december 2010 "Pinguïns van Madagascar, De 6 - Kerstavond"
80 Whispers And Coups Vriend en vijand 15 januari 2011 -
81 Brush With Danger Gedoodverfd 15 januari 2011 -
82 The Officer X Factor De agent X-factor 12 februari 2011 -
83 Love Hurts Liefde doet pijn 12 februari 2011 -
84 Brain Drain Klein brein 26 februari 2011 -
85 Right Hand Man Rechterhandlanger 26 februari 2011 -
86 Danger Wears A Cape Het gevaar draagt een cape 19 maart 2011 -
87 Operation: Break-Speare Operatie: Breek-spier 19 maart 2011 -
88 Rat Fink Rat In De Val 19 maart 2011 -
89 Kanga Management Kangoeroe Kabaal 19 maart 2011 -
90 King Julien For A Day Jouw Baas, Mijn Baas 26 maart 2011 -
91 Maurice At Peace Maurice' Laatste Dag 26 maart 2011 -
92 Cute-Astrophe Charme-offensief 2 april 2011 -
93 Operation: Neighbor Swap Operatie burenruil 13 juni 2011 "Pinguïns van Madagascar, De 7 - Operatie: Krijg een eendje"
94 All Tied Up With a Boa De wraak van de contrictor 14 juni 2011 -
95 Rock-A-Bye Birdie De baby boe 15 juni 2011 -
96 Herring Impaired Over de datum 16 juni 2011 - Brandon Sawyer
97 A Visit From Uncle Nigel Bezoek Van Oom Nigel 17 juni 2011 -
98 The Hoboken Surprise Hoboken horror 20 augustus 2011 "Pinguïns van Madagascar, De 8 - Operatie: Vakantie"
99 The Return of the Revenge of Dr. Blowhole Dr. Blaasgat keert terug om wraak te nemen, opnieuw 9 september 2011 - Mark McCorcle & Bob Schooley
100 Pets Peeved Bij de beesten af 24 september 2011 -
101 Byte-Sized Op de kleintjes letten 24 september 2011 -
102 Operation: Good Deed Operatie: Goede Daad 8 oktober 2011 -
103 When The Chips Are Down Automaten-maatjes 8 oktober 2011 -
104 Time Out Stop de tijd 10 oktober 2011 -
105 Our Man in Grrfurjiclestan Onze man in Grrfujiclestan 10 oktober 2011 - Brandon Sawyer
106 Gut Instinct Buikgevoelens 10 oktober 2011 - Bill Motz & Bob Roth
107 I Know Why the Caged Bird Goes Insane De gekte van een opgesloten genie 10 oktober 2011 - Brandon Sawyer
108 Arch-Enemy Aartsvijand 26 november 2011 -
109 The Big S.T.A.N.K. Stank 26 november 2011 - Eddie Guzelian
110 Operation: Antarctica Operatie Antarctica 16 januari 2012 "Pinguïns van Madagascar, De 9 - Operatie: Antarctica"
111 The Big Move De grote verhuizing 16 januari 2012 -
112 Endangerous Species Bedreigde diersoort 16 januari 2012 -
113 Loathe at First Sight Haat op het eerste gezicht 11 februari 2012 -
114 The Trouble with Jiggles Wieblie 11 februari 2012 -
115 Alienated Lemi serable 31 maart 2012 -
116 The Most Dangerous Game Night Gevaarlijk spel 31 maart 2012 - Brandon Sawyer

Seizoen 3: 2012-Nu[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Engelse titel Nederlandse titel Eerste uitzenddatum VS Verschenen op dvd Geschreven door
117 Feline Fervor Niet voor de poes 16 april 2012 -
118 King Me Kroon me 17 april 2012 -
119 The Otter Woman Liefde maakt blind 18 april 2012 - Kim Duran
120 Action Reaction Actie reactie 19 april 2012 -
121 Thumb Drive Duimen draaien 20 april 2012 -
122 Operation: Big Blue Marble Operatie blauwe knikker 22 april 2012 -
123 Hair Apparent Dat scheelde maar een haartje 6 mei 2012 -
124 Love Takes Flightless Hartendief 6 mei 2012 -
125 Smotherly Love Smorende liefde 13 mei 2012 -
126 Littlefoot Littel voet 13 mei 2012 -
127 Antics on Ice Schaatskunstjes 20 mei 2012 -
128 Showdown on Fairway 18 Oorlog op baan 18 20 mei 2012 -
129 Street Smarts Van de straat 27 mei 2012 - James W. Bates
130 Nighty Night Ninja Slaap lekker ninja 27 mei 2012 -
131 A Kipper for Skipper Een haring voor Skipper 3 juni 2012 -
132 High Moltage Stevige rui 3 juni 2012 -
133 Nuts to You Nootgevallen 10 juni 2012 -
134 The Terror of Madagascar De schrik van Madagascar 10 juni 2012 -
135 Mental Hen De blauwe hen 17 juni 2012 -
136 Siege the Day Pluk de slag 17 juni 2012 -
137 P.E.L.T. V.L.U.T. 29 juli 2012 -
138 Private and the Winky Factory Junior en de Winkyfabriek 29 juli 2012 -
139 Best Laid Plantains De laatste der bakbananen 3 november 2012 -
140 Skipper Makes Perfect 3 november 2012 -
141 Marble Jarhead Knikkerpot 10 november 2012 -
142 Goodnight and Good Chuck Chuckces ermee 10 november 2012 -

Overige afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Engelse titel Nederlandse titel Geschreven door
A Tunnel of Love Tunnel der liefde
B Night of the Vesuviuses Nacht van de vesuvius-tweeling Brandon Sawyer (vermoedelijk)
C Operation: Lunacorn Apocalypse Operatie Lunacorn apocalypse
D Best Foes Vriend of vijand
E The Penguin Who Loved Me De pinguïn die van me hield
F Operation: Swap-panzee Operatie Chinpannee
G Snowmageddon Sneeuwmageddon

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]