De poort naar oost (stripverhaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De poort naar oost
Stripreeks Douwe Dabbert
Volgnummer 4
Scenario Thom Roep
Tekeningen Piet Wijn
Type Sprookje / fantasy
Pagina's 59
Eerste druk 1978
Uitgever Big Balloon
De Geïllustreerde Pers
ISBN 90 542 5213 8
90 542 5167 0 (hardcover)
Complete lijst van albums uit deze reeks
Portaal  Portaalicoon   Strip

De poort naar oost is het vierde stripverhaal uit de reeks van Douwe Dabbert. Het is geschreven door Thom Roep en getekend door Piet Wijn. Het verscheen als vervolgverhaal in de nummers 43-1977 tot 9-1978 van de Donald Duck.[1] De eerste albumuitgave was later in 1978. In 2014 is het verhaal opnieuw uitgegeven door Don Lawrence Collection.[2]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Douwe Dabbert komt al zwervende per toeval terecht in het huis van de heks Wredulia. Hier ontdekt hij dat zij de gehele hofhouding van koning Isobald de Vierde inclusief de koning heeft verkleind en nu gevangen houdt in flessen, omdat ze de ondergrondse grot goed kon gebruiken voor haar magie. Wredulia's huis is gebouwd op de plaats waar vroeger het paleis stond. Op die plek bevindt zich ook de poort naar oost, een magische poort die toegang geeft tot een geheel ander deel van de wereld.

Douwe Dabbert wordt ontdekt, waarna Wredulia eerst ook hem wil verkleinen en in een fles opsluiten. Ze raakt echter onder de indruk van Douwe Dabberts toverknapzak, maar zelf kan ze er niks mee. Wredulia belooft de hofhouding vrij te laten op voorwaarde dat Douwe Dabbert voor haar een kistje ophaalt[3] Ze denkt dat hij dat wel kan met zijn toverknapzak. Hiervoor moet hij eerst door de poort naar oost. In de grot duwt Wredulia de twijfelende Douwe door de poort, en zegt hem nog dat de weg zich vanzelf zal wijzen, en waarschuwt haar niet te bedriegen, want hij kan alléén door de poort weer terug. Waarna hij plotsklaps ergens in een woestijn in het Midden-Oosten terechtkomt. Wredulia stuurt haar vliegend huis-draakje ook in die richting, om Douwe te bespioneren.

Het lukt Douwe Dabbert – samen met de verkleinde soldaat Frans, die Wredulia over het hoofd heeft gezien en met Douwe Dabbert mee reist– na allerlei ontberingen, waarbij Douwe Dabbert onder meer tot slaaf wordt gemaakt, uiteindelijk om het kistje te vinden in een prachtig oosters paleis midden in een woestijn, wat echter aanvankelijk een fata morgana is. Hij slaagt er toch in om binnen te komen, wat grote indruk maakt op de bewoner, een oosterse tovenaar. ("Heel indrukwekkend, ja! Het is voor het eerst sinds eeuwen dat iemand het geheim heeft ontdekt om mijn paleis te betreden") Douwe wordt gastvrij ontvangen en krijgt het kistje van de tovenaar, die hem ook nog een toverspreuk en een vliegend tapijt meegeeft. Het kistje blijkt de macht van de woestijn te bevatten en moet vooral dicht blijven. Hij waarschuwt Douwe voor Wredulia. Douwe keert op het vliegend tapijt terug naar huis om het kistje aan Wredulia te geven. Ze storten neer, waarna ze weer in de grot belanden. Wredulia wacht hen op en tovert Frans opnieuw in een fles. Daarop wil Douwe het gouden kistje niet geven, waarna ze hem tracht te vernietigen. Met de toverspreuk weet Douwe de heks echter stil te zetten. Ze beloofd opnieuw iedereen vrij te laten, legt uit hoe, en Douwe gaat aan de slag. Ze houdt Frans als gijzelaar.

Wredulia blijkt uiteraard niet van plan zich aan haar belofte te houden. Als Douwe iedereen verlost heeft geeft hij uiteindelijk het kistje. Wredulia is dan weer los. Ze gaat er met het kistje vandoor en wil iedereen opnieuw betoveren. Douwe laat haar echter struikelen. Als het kistje daarbij openvalt, stroomt er een enorme hoeveelheid zand uit: al het zand uit de woestijn waar het kistje vandaan komt. Het is niet meer te stoppen. Het huis van Wredulia verdwijnt geheel onder de gigantische hoop zand. Douwe Dabbert weet te ontsnappen met de gehele hofhouding die inmiddels weer hun normale grootte heeft teruggekregen. Van Wredulia wordt geen levensteken meer waargenomen, waarna de hele groep, met de koning voorop, Douwe bedanken als hun redder. Frans is uiteindelijk ook weer normaal en wordt ook beloond. Ze vertrekken om elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

De poort naar oost vormt het eerste deel in een vierluik. De verhaallijn wordt vervolgd in De schacht naar noord, De weg naar west en De zee naar zuid, waar blijkt dat er in de magische grot van Wredulia ook naar de drie andere windstreken snelle toegangen zijn.

Educatieve thema's[bewerken | brontekst bewerken]

  • Boerenleven in de middeleeuwen
  • Karavaan in de middeleeuwen in het verre oosten
  • Slavernij/slavenhandel
  • Fata Morgana


Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Douwe Dabbert 4 1978 De valse heelmeester Het monster van het Mistmeer