De schoenmakerswerkplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De schoenmakerswerkplaats
‘In een binnenhuis, zit een Schoenmaker, ter zijde van eene tafel te werken, achter hem is nog een Jongen aan het werk, en aan de andere zijde van de Tafel zit eene Vrouw te ſpinnen, van verre ziet men eenige ſpelende Boeren’.
Kunstenaar David Rijckaert (III)
Jaar 1640-1660
Techniek Olieverf op eikenhouten paneel
Afmetingen 53 × 69 cm cm
Verblijfplaats Rijksmuseum Amsterdam
Locatie Amsterdam
Inventarisnummer SK-A-357
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De schoenmakerswerkplaats is een schilderij van de Zuid-Nederlandse schilder David Rijckaert (III) in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk stelt een schoenmaker voor die in zijn werkplaats bezig is met het maken of herstellen van schoenen. Met een leren band heeft hij de schoen stevig op zijn knie gebonden terwijl hij de zool aan het bovenleer naait. Naast hem is zijn vrouw garen aan het spinnen. Links is een leerling aan het werk. Aan de muur hangen twee paar leesten en een prent van een man met een baard. Op de achtergrond rechts zijn enkele mannen aan een tafel kaart aan het spelen.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het schilderij werd op 28 februari 1803 voor 700 gulden gekocht door de Nationale Konst-Gallerij in Den Haag (de voorloper van het Rijksmuseum in Amsterdam) van kunsthandelaar P.C. Huybrechts samen met het schilderij De aankomst van koning Karel II van Engeland te Rotterdam, 24 mei 1660 van Lieve Verschuier. Bij deze aankoop werd het werk toegeschreven aan Adriaen Brouwer.[1] Vanaf 1809 wordt het werk toegeschreven aan Rijckaert.[2]