De slechtste chauffeur van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De slechtste chauffeur van Nederland
Alternatieve titel De allerslechtste chauffeur van Nederland
De slechtste chauffeur van Nederland VIPS
Genre Amusement
Informatief
Autoprogramma
Speelduur 40-50 min
Presentatie Ruben Nicolai (1-3)
John Williams (4-heden)
Jury Fraukje Dekker (1)
Michael van der Maas (1)
Karin Elshout (1-2)
Matthieu Stam (2-3)
Tom Coronel (2-heden)
Barbara Nanninga (3-5)
Patricia Nijman (6-heden)
Tim Coronel (7-heden)
Voice-over Eric Corton (1-2)
Domien Verschuuren (3)
Cees Geel (4-heden)
Regie Jan Gitsels
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Enschede Airport Twente, Lelystad Airport, Utrecht, Amersfoort, Hilversum,Bunschoten-Spakenburg, Wijk bij Duurstede
Productie
Producent Skyhigh TV
Uitzendingen
Start 17 mei 2011
Afleveringen 71 (24 februari 2021)
Seizoenen 10
Netwerk of omroep BNN (1-3)
RTL 5 (4-heden)
Streamingdienst Videoland (4-heden)
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De slechtste chauffeur van Nederland, voorheen De allerslechtste chauffeur van Nederland, is een Nederlands televisieprogramma dat wordt geproduceerd door Skyhigh TV.

Het programma werd van 2011 tot 2013 uitgezonden door BNN en werd toen gepresenteerd door Ruben Nicolai. In 2014 werd het programma overgekocht door RTL en is het sindsdien te zien op RTL 5. De presentatie van het programma is sindsdien in handen van John Williams.

In 2018 verscheen het programma met een eenmalig seizoen met bekende Nederlanders als deelnemers onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Alle seizoenen van RTL verschenen tevens op hun video on demand-dienst Videoland.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

In dit programma draait het om automobilisten met een rijbewijs B die problemen hebben met het besturen van een personenauto. De kandidaten zijn opgegeven door kennissen. Het is de Nederlandse versie van een programma dat eerder al in verschillende landen werd getoond, zoals Britain's Worst Driver in 2002 in het Verenigd Koninkrijk en Y'a pas pire conducteur in 2007 in België. De opnames van het programma vinden voor het grootste deel plaats op Vliegveld Twente.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de achtste aflevering van seizoen 1 werden presentator Ruben Nicolai en een cameraman aangereden door de uiteindelijke "winnaar" van het programma. Ze moesten daarna opgenomen worden in het ziekenhuis.
  • In de eerste aflevering van seizoen 2 botste een kandidaat met hoge snelheid op een oldtimer. De eigenaar van deze Volvo PV544 was een ritje aan het maken toen de auto geramd werd. De schade lag rond de 10.000 euro.
  • In de eerste aflevering van seizoen 3 werd een kandidaat staande gehouden door de Koninklijke Marechaussee, omdat hij te hard reed. Tevens werd er in zijn bagage een grote hoeveelheid wiet gevonden. Uiteindelijk kwam hij ervan af met een verantwoordelijkheidscursus op eigen kosten.
  • In de tweede aflevering van seizoen 6 liepen de gemoederen tussen een kandidaat en de rest van de groep dermate hoog op, dat deze kandidaat door de productie uit het programma werd gezet. Dit seizoen was tevens het seizoen met de grootste hoeveelheid gereden schade (meer dan 100.000 euro).
  • Aan het begin van seizoen 10, in 2021, liepen de gemoederen tussen een kandidaat en rest van de groep dermate hoog op dat de kandidaat los van de groep moest rijden.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

De kijkcijfers van seizoen 3 schommelden tussen de 800.000 en 1.050.000 met de finale als best bekeken aflevering met 1.151.000 kijkers. Het seizoen daarna scoorde aanzienlijk minder kijkers. De kijkersaantallen bleven onder de 800.000 en de finale scoorde in het vierde seizoen het slechtst met slechts 500.000 kijkers.

De slechtste chauffeur van Nederland VIPS[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 verscheen eenmalig het programma met enkel bekende Nederlanders als deelnemers.[1] Elke bekende Nederlander heeft een familielid, vriend(in) of collega als bijrijder.[2] Dit seizoen verscheen onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Hierna verscheen het programma wederom met onbekende deelnemers.

Nr Kandidaat Beroep / bekend van Opmerking
1 Michella Kox Realityshows zoals Dames in de Dop en Echte meisjes Winnaar[3]
2 Henk Westbroek Zanger van Het Goede Doel Eindigde als tweede in de finale
3 Gerda Havertong Actrice uit Sesamstraat Eindigde als derde in de finale
4 Shady Mohamed Temptation Island en Oh Oh Daar Gaan We Weer Afgevallen in aflevering 6
5 Bobbie Bodt Presentatrice van Concentrate Afgevallen in aflevering 4
6 Esther Oosterbeek Zangeres bij de Dolly Dots Afgevallen in aflevering 2

Michella rijdt door[bewerken | brontekst bewerken]

Michella rijdt door
Genre Amusement
Speelduur 12 minuten
Presentatie Michella Kox
Patricia Nijman
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 10 april 2018
Afleveringen 4
Seizoenen 1
Netwerk of omroep RTL
Streamingdienst Videoland
Zender RTL XL
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Michella rijdt door is een online televisieprogramma van RTL XL en Videoland. Het programma draait om realityster Michella Kox die een van de deelnemers was van het eerste seizoen De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Zij was uiteindelijk de eerste bekende Nederlander die uit de strijd kwam als de slechtste chauffeur, hierdoor kreeg ze de prijs: 20 uur aan rijlessen bij jurylid en rijschoolhoudster Patricia Nijman.

Doordat Kox meerdere malen de media haalde door haar rijstijl in De slechtste chauffeur van Nederland, besloten de programmamakers van RTL haar een spin-off-serie te geven onder de naam Michella rijdt door.[4] In de serie konden de kijkers zien hoe het met Kox' rijvaardigheden gaat na De slechtste chauffeur van Nederland en hoe de gewonnen 20 uur aan rijlessen bij jurylid Patricia Nijman verliepen. Aan het einde van deze serie moest Kox opnieuw rijexamen doen bij een onafhankelijke rijinstructeur om te kijken of ze nu wel aan de eisen zou voldoen; ze wist uiteindelijk niet te slagen, desondanks behield ze wel haar rijbewijs.

Het programma bestond uit vier afleveringen en duurde per aflevering circa 12 minuten. De serie was alleen exclusief online te zien op de video on demand-diensten van RTL genaamd RTL XL en Videoland.[5][6]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ondanks dat seizoen 8 in 2019 geen VIPS-editie was, deden er enkele bekende Nederlanders mee waaronder Dennis Schouten en Jeronimo.[7]