De slechtste chauffeur van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De slechtste chauffeur van Nederland
Genre Amusement
Informatief
Autoprogramma
Speelduur 40-50 min
Presentatie Ruben Nicolai (1-3)
John Williams (4-heden)
Jury Karin Elshout (1-2)
Fraukje Dekker (1)
Michael van der Maas (1)
Matthieu Stam (2-3)
Tom Coronel (2-heden)
Barbara Nanninga (3-5)
Patricia Nijman (6-heden)
Tim Coronel (7-heden)
Voice-over Eric Corton (1-2)
Domien Verschuuren (3)
Cees Geel (4-heden)
Regie Jan Gitsels
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie Enschede Airport Twente, Lelystad Airport, Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Wijk bij Duurstede
Productie
Producent Skyhigh TV
Uitzendingen
Start 17 mei 2011
Afleveringen 48
Seizoenen 7
Netwerk of omroep BNN (1-3)
RTL 5 (4-heden)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De slechtste chauffeur van Nederland (voorheen De allerslechtste chauffeur van Nederland) is een Nederlands televisieprogramma dat wordt geproduceerd door Skyhigh TV. Het programma werd van 2011 tot 2013 uitgezonden door BNN en werd toen gepresenteerd door Ruben Nicolai. Sinds 2014 is het programma te zien op RTL 5 en wordt gepresenteerd door John Williams.

In dit programma draait het om automobilisten met een rijbewijs B die problemen hebben met het besturen van een personenauto. De kandidaten zijn opgegeven door kennissen. Het is de Nederlandse versie van een programma dat eerder al in verschillende landen werd getoond, zoals Britain's Worst Driver in 2002 in het Verenigd Koninkrijk en Y'a pas pire conducteur in 2007 in België. De opnames van het programma vinden voor het grootste deel plaats op Vliegveld Twente.

Incidenten[bewerken]

  • In de achtste aflevering van seizoen 1 werden presentator Ruben Nicolai en een cameraman aangereden door de uiteindelijke "winnaar" van het programma. Ze moesten daarna opgenomen worden in het ziekenhuis.
  • In de eerste aflevering van seizoen 2 botste een kandidaat met hoge snelheid op een oldtimer. De eigenaar van deze Volvo PV544 was een ritje aan het maken toen de auto geramd werd. De schade lag rond de 10.000 euro.
  • In de eerste aflevering van seizoen 3 werd een kandidaat staande gehouden door de Koninklijke Marechaussee, omdat hij te hard reed. Tevens werd er in zijn bagage een grote hoeveelheid wiet gevonden. Uiteindelijk kwam hij ervan af met een verantwoordelijkheidscursus op eigen kosten.
  • In de tweede aflevering van seizoen 6 liepen de gemoederen tussen een kandidaat en de rest van de groep dermate hoog op, dat deze kandidaat uit het programma werd gezet. Dit seizoen was tevens het seizoen met de grootste hoeveelheid gereden schade (meer dan 100.000 euro).

Waardering[bewerken]

De kijkcijfers van seizoen 3 schommelden tussen de 800.000 en 1.050.000 met de finale als best bekeken aflevering met 1.151.000 kijkers. Het seizoen daarna scoorde aanzienlijk minder kijkers. De kijkersaantallen bleven onder de 800.000 en de finale scoorde in het vierde seizoen het slechtst met slechts 500.000 kijkers.

De slechtste chauffeur van Nederland VIPS[bewerken]

Eind 2017 kondigde John Williams in een youtubefilmpje aan dat De slechtste chauffeur van Nederland terug zou keren voor een zevende seizoen maar dit keer zouden de deelnemers alleen bestaan uit bekende Nederlanders.[1] Elke bekende Nederlander heeft een familielid, vriend(in) of collega als bijrijder.[2] Vanaf dit moment gaat het programma door onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland VIPS.

Kandidaten[bewerken]

Spelverloop[bewerken]

Kandidaat Week 11 Week 2 Week 31 Week 4 Week 51 Week 6 Week 7 Opmerkingen
Michella Kox & Leslie Keijzer Winnares - de slechtste chauffeur van Nederland
Henk Westbroek & Chrissie Westbroek Afgevallen in de finale
Gerda Havertong & Zulema Havertong Afgevallen in de finale
Shady Mohamed & Koen Kardashian Afvaller 3
Bobbie Bodt & Jayjay Boske Afvaller 2
Esther Oosterbeek & Anita Heilker Afvaller 1

Legenda:

     Kandidaat is afgevallen
     Kandidaat mag het programma verlaten
     Kandidaat is nog in het spel
1 Er viel in deze aflevering niemand af.

Spin-off: Michella rijdt door[bewerken]

Michella rijdt door
Genre Amusement
Speelduur 12 minuten
Presentatie Michella Kox
Patricia Nijman
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 10 april 2018
Afleveringen 4
Seizoenen 1
Netwerk of omroep RTL XL
Videoland
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Michella Kox was een van de deelnemers van het eerste seizoen De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Ze kwam uiteindelijk uit de strijd als de slechtste chauffeur, hierdoor kreeg ze de prijs: 20 uur aan rijlessen bij jurylid en rijschoolhoudster Patricia Nijman.

Deze prijs werd door de programmamakers van RTL in een serie veranderd die onder de titel Michella rijdt door verscheen. In de serie konden de kijkers volgen hoe het nu met Kox haar rijvaardigheden gaat en hoe de nieuwe 20 uur aan rijlessen de komende tijd ging verlopen. Het programma bestond uit vier afleveringen en duurde per aflevering circa 12 minuten. Aan het einde van deze serie moest Kox opnieuw rijexamen doen bij een onafhankelijke rijinstructeur om te kijken of ze nu wel aan de eisen zou voldoen, ze wist uiteindelijk niet te slagen. De serie was alleen online te zien op het video on demand dienst van RTL genaamd RTL XL en op Videoland.[3][4]