De slechtste chauffeur van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De slechtste chauffeur van Nederland
Alternatieve titel De allerslechtste chauffeur van Nederland
De slechtste chauffeur van Nederland VIPS
Genre Amusement
Informatief
Autoprogramma
Speelduur 40-50 min
Presentatie Ruben Nicolai (1-3)
John Williams (4-heden)
Jury Fraukje Dekker (1)
Michael van der Maas (1)
Karin Elshout (1-2)
Matthieu Stam (2-3)
Tom Coronel (2-heden)
Barbara Nanninga (4-5)
Patricia Nijman (6-10)
Tim Coronel (7-heden)
Beau Luijten (11-heden)
Voice-over Eric Corton (1-2)
Domien Verschuuren (3)
Cees Geel (4-heden)
Regie Jan Gitsels
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Enschede Airport Twente, Lelystad Airport, Utrecht, Amersfoort, Hilversum,Bunschoten-Spakenburg, Wijk bij Duurstede
Productie
Producent Skyhigh TV
Uitzendingen
Start 17 mei 2011
Afleveringen 88 (24 mei 2023)
Seizoenen 12
Netwerk of omroep BNN (1-3)
RTL 5 (4-heden)
Streamingdienst Videoland (4-heden)
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De slechtste chauffeur van Nederland, voorheen De allerslechtste chauffeur van Nederland, is een Nederlands televisieprogramma dat wordt geproduceerd door Skyhigh TV.

Het programma werd van 2011 tot 2013 uitgezonden door BNN en werd toen gepresenteerd door Ruben Nicolai. In 2014 werd het programma door RTL gekocht. Het is het sindsdien te zien op RTL 5, met John Williams als presentator.

In 2018 verscheen het programma met een eenmalig seizoen met bekende Nederlanders als deelnemers onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Alle seizoenen van RTL verschenen tevens op hun video on demand-dienst Videoland.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

In dit programma draait het om automobilisten die op onverklaarbare wijze een rijbewijs B hebben gekregen, maar toch grote problemen hebben met het besturen van een personenauto. Door middel van vele proeven, waarvan de meeste niet in een normale rijopleiding voorkomen, wordt getracht de kandidaten bewust te maken in het verkeer en controle te krijgen over hun auto. De kandidaten zijn opgegeven door kennissen. De redenen om hen op te geven variëren van jongeren die niet (willen) begrijpen hoe gevaarlijk ze rijden, tot mensen die heel lang niet meer gereden hebben en daarom bang zijn en/of veel fouten maken. Het is de Nederlandse versie van een programma dat eerder al in verschillende landen werd vertoond, zoals Britain's Worst Driver in 2002 in het Verenigd Koninkrijk en Y'a pas pire conducteur in 2007 in België. De opnames van het programma vinden voor het grootste deel plaats op Vliegveld Twente. Wie zich voldoende verbetert mag naar huis; het duurt vaak weken voor de eerste pas naar huis mag. Halverwege wordt een tussentijds examen gehouden, en bijna aan het eind van het seizoen een echt examen met de resterende deelnemers. In eerste instantie werd het rijbewijs van de "winnaar" doorgeknipt; in latere seizoenen niet meer. De "winnaar" krijgt een grote beker, die meestal al vele keren kapot gereden of gevallen is, en een aantal rijlessen. Het resultaat daarvan wordt nooit bekend gemaakt.

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Presentator S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 VIPS S9 S10 S11 S12
Ruben Nicolai
John Williams

Jury[bewerken | brontekst bewerken]

Presentator S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 VIPS S9 S10 S11 S12
Fraukje Dekker
Michael van der Maas
Karin Elshout
Matthieu Stam
Tom Coronel
Barbara Nanninga
Patricia Nijman
Tim Coronel
Beau Luijten

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de achtste aflevering van seizoen 1 werden presentator Ruben Nicolai en een cameraman aangereden door de uiteindelijke "winnaar" van het programma. Ze moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.
  • In de eerste aflevering van seizoen 2 botste een kandidaat met hoge snelheid op een oldtimer. De eigenaar van deze Volvo PV544 was een ritje aan het maken toen de auto geramd werd. De schade lag rond de 10.000 euro.
  • In de eerste aflevering van seizoen 3 werd een kandidaat staande gehouden door de Koninklijke Marechaussee, omdat hij te hard reed. Tevens werd in zijn bagage een grote hoeveelheid wiet gevonden. Uiteindelijk kwam hij ervan af met een verantwoordelijkheidscursus op eigen kosten.
  • In de tweede aflevering van seizoen 6 liepen de gemoederen tussen een kandidaat en de rest van de groep dermate hoog op, dat deze kandidaat door de productie uit het programma werd gezet.
  • Aan het begin van seizoen 10, in 2021, liepen de gemoederen tussen een kandidaat en rest van de groep dermate hoog op dat de kandidaat los van de groep moest rijden.
  • In seizoen 2023 ramde een kandidaat in volle vaart een lege geparkeerde auto op het "les-circuit". De deelnemers waren vooral geschrokken. Deze kandidaat eindigde als "gedeelde winnaar".
  • Bovendien zijn er ieder seizoen vele aanrijdingen met de obstakels die de kandidaten nu juist moeten zien te ontwijken. Deze zijn vooral van piepschuim, maar de schrikreacties zijn er niet minder om. Dat draagt bij aan de bewustwording, want veel kandidaten zijn er van overtuigd dat ze uitstekend kunnen rijden. Dus zijn ze het er ook niet mee eens dat ze aangemeld zijn. Derhalve is er ook niemand die zichzelf aanmeldt.

De slechtste chauffeur van Nederland VIPS[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 verscheen eenmalig het programma met enkel bekende Nederlanders als deelnemers.[1] Elke bekende Nederlander heeft een familielid, vriend(in) of collega als bijrijder.[2] Dit seizoen verscheen onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Hierna verscheen het programma wederom met onbekende deelnemers.

Nr Kandidaat Beroep / bekend van Opmerking
1 Michella Kox Realityshows zoals Dames in de Dop en Echte meisjes Winnaar[3]
2 Henk Westbroek Zanger van Het Goede Doel Eindigde als tweede in de finale
3 Gerda Havertong Actrice uit Sesamstraat Eindigde als derde in de finale
4 Shady Mohamed Temptation Island en Oh Oh Daar Gaan We Weer Afgevallen in aflevering 6
5 Bobbie Bodt Presentatrice van Concentrate Afgevallen in aflevering 4
6 Esther Oosterbeek Zangeres bij de Dolly Dots Afgevallen in aflevering 2

Het theorie examen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorafgaand van het elfde seizoen in het voorjaar van 2022 werd een speciale aflevering uitgezonden onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland: Het theorie examen. In deze aflevering worden acht duo's uit eerdere seizoenen; kandidaten uit seizoen vijf, zes, zeven en Michella Kox en Henk Westbroek uit het VIPS seizoen uitgenodigd voor een herkansing. De acht duo's moeten gezamenlijk een mondeling theorie examen afleggen onder leiding van presentator John Williams. Het duo die dit theorie examen het slechtste maakt moet deelnemen aan het elfde seizoen van De slechtste chauffeur van Nederland.[4]

Spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

Michella rijdt door[bewerken | brontekst bewerken]

Michella rijdt door
Genre Amusement
Speelduur 12 minuten
Presentatie Michella Kox
Patricia Nijman
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 10 april 2018
Afleveringen 4
Seizoenen 1
Netwerk of omroep RTL
Zender RTL XL
Streamingdienst Videoland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Michella rijdt door is een online televisieprogramma van RTL XL en Videoland. Het programma draait om realityster Michella Kox die een van de deelnemers was van het eerste seizoen De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Zij was uiteindelijk de eerste bekende Nederlander die uit de strijd kwam als de slechtste chauffeur, hierdoor kreeg ze de prijs: 20 uur aan rijlessen bij jurylid en rijschoolhoudster Patricia Nijman.

Doordat Kox meerdere malen de media haalde door haar rijstijl in De slechtste chauffeur van Nederland, besloten de programmamakers van RTL haar een spin-off-serie te geven onder de naam Michella rijdt door.[5] In de serie konden de kijkers zien hoe het met Kox' rijvaardigheden gaat na De slechtste chauffeur van Nederland en hoe de gewonnen 20 uur aan rijlessen bij jurylid Patricia Nijman verliepen. Aan het einde van deze serie moest Kox opnieuw rijexamen doen bij een onafhankelijke rij-instructeur om te kijken of ze nu wel aan de eisen zou voldoen; ze wist uiteindelijk niet te slagen, desondanks behield ze wel haar rijbewijs.

Het programma bestond uit vier afleveringen en duurde per aflevering circa 12 minuten. De serie was alleen exclusief online te zien op de video on demand-diensten van RTL genaamd RTL XL en Videoland.[6][7]

De beste slechtste chauffeur van Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In 2023 kwam er wederom een spin-off die verscheen onder de titel De beste slechtste chauffeur van Nederland, daarin krijgen enkele eerdere deelnemers opnieuw de kans om hun rijgedrag op normaal niveau te krijgen. Voor één deelnemer is dat de derde keer dat hij meedoet; deelnames aan twee seizoenen achter elkaar waren onvoldoende. De "winnaar" van 2023 is er ook bij.[8]

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

De kijkcijfers van seizoen 3 schommelden tussen de 800.000 en 1.050.000 met de finale als best bekeken aflevering met 1.151.000 kijkers. Het seizoen daarna scoorde aanzienlijk minder kijkers. De kijkersaantallen bleven onder de 800.000 en de finale scoorde in het vierde seizoen het slechtst met slechts 500.000 kijkers.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ondanks dat seizoen 8 in 2019 geen VIPS-editie was, deden er enkele bekende Nederlanders mee waaronder Dennis Schouten en Jeronimo.[9]