De spelbreker (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De spelbreker
Oorspronkelijke titel Gerald's Game
Auteur(s) Stephen King
Kaftontwerper Rob Wood
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Genre Thriller, psychologische horror
Uitgever Viking
Uitgegeven 1992
Medium Hardcover
Pagina's 314
ISBN-code 978-0-670-84650-4
Verfilming Gerald's Game
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De spelbreker (oorspronkelijke Engelse titel: Gerald's Game) is een thrillerboek van Stephen King uit 1992. Het is één van Kings boeken waarin het bovennatuurlijke amper tot geen rol speelt.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Advocaat Gerald Burlingame en zijn vrouw Jessie gaan samen een weekend weg naar hun huisje op een afgelegen plek in Maine. Jessie laat zich met handboeien vastmaken aan het bed voor een seksueel spelletje, maar wil daar halverwege mee stoppen. Wanneer ze dit aan Gerald vertelt, doet deze of het bij het spel hoort en gaat door. Als ook schreeuwen en vloeken niet helpt, geeft Jessie haar man een schop, waarna hij van het bed valt. Gerald komt daarop niet meer overeind. Hij is overleden aan een hartaanval.

Jessie ligt op dat moment geboeid vast aan het bed en ziet geen mogelijkheid om los te komen of het bed kapot te maken. Er is in de wijde omtrek geen mens in de buurt die haar kan horen roepen en een telefoon is niet voorhanden. Naarmate de tijd verstrijkt, zetten honger en dorst in en lijkt een humanoïde verschijning zich af en toe in de buurt te begeven, waarvan Jessie niet weet of het een mens, hallucinatie of iets anders is. Hoe meer de wanhoop toeslaat, hoe meer ze hallucineert en er grote gebeurtenissen en beslissingen uit haar verleden door haar gedachten gaan. Een toegeslopen hond doet zich ondertussen tegoed aan het lichaam van haar overleden man.

Er is een link naar een ander verhaal van Stephen King, namelijk Dolores Claiborne. Via een zonsverduistering hadden Jessie en Dolores in het verleden mentaal contact met elkaar.