De steppewolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De steppewolf
Hermann Hesse Der Steppenwolf 1927.jpg
Oorspronkelijke titel Der Steppenwolf
Auteur(s) Hermann Hesse
Vertaler Pieter Grashoff
Land Duitsland
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Duits
Uitgever De Bezige Bij
Uitgegeven 1970
Oorspronkelijk uitgegeven 1927
Pagina's 219
ISBN-code 90-234-1594-9
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De steppewolf is een roman geschreven door Hermann Hesse, waarin hij autobiografische en verzonnen details samenvoegt. Het boek weerspiegelt in hoofdzaak de diepe geestelijke crisis waarin Hesse verkeerde in de jaren twintig van de twintigste eeuw. De roman is gepubliceerd in 1927 als Der Steppenwolf en in 1964 in het Nederlands uitgebracht.

Samenvatting[bewerken]

Dit boek is een raamvertelling en bevat de notities van Harry Haller, de hoofdpersoon met dezelfde initialen als de schrijver. Harry Haller voelt een dualisme in zichzelf. Naast mens is hij de steppewolf die niets moet hebben van menselijk sentiment. Als mens is hij journalist en kritisch op de ontwikkelingen in het Duitsland tijdens het interbellum. Na allerhande vreemde en sprookjesachtige gebeurtenissen komt de Steppewolf erachter dat hij geen duaal wezen is, maar een wezen, zoals ieder, met honderden karakters en personen in zich. De hoofdpersoon waarschuwt expliciet voor de onafwendbare naderende Tweede Wereldoorlog.

Muzikale invloeden[bewerken]

  • De band Steppenwolf ontleent de naam aan de titel van deze roman, die in de jaren zestig in de Verenigde Staten een cultstatus genoot.
  • In 1976 bracht Hawkwind het album, Astounding Sounds, Amazing Music, uit, waarop een 9¾ minuten durende song staat die losjes is gebaseerd op de roman.
  • He Was A Steppenwolf is een song door Boney M uitgevoerd in 1977.
  • Het in 1991 door de Friese band Reboelje uitgebrachte album Magysk Teater (Allinnich foar gekken) is op de roman gebaseerd.
  • Ook de Belgische groep Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU) ontleende zijn naam aan de beroemde roman van Hesse.

Oorspronkelijke uitgave[bewerken]

  • Hermann Hesse Der Steppenwolf, uitg. S. Fischer, Berlijn (1927)