De stierentemmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De stierentemmer
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 15
Scenario Willy Vandersteen
Tekeningen Willy Vandersteen
Eerste druk 1950
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De stierentemmer is het vijftiende stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven en getekend door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 5 januari 1950 tot en met 15 mei 1950.

De eerste albumuitgave was in 1950, destijds in de Vlaamse ongekleurde reeks met nummer 10. In 1972 werd het verhaal heruitgegeven in de Vierkleurenreeks, en kreeg hier nummer 132. In 1994 verscheen de geheel oorspronkelijke versie nog eens in Suske en Wiske Klassiek.

Een belangrijk thema in het verhaal is het stierenvechten en het onnodige leed dat dit bij de dieren veroorzaakt.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • Spanje met Andoulasië (Andalusië) Servela (Sevilla) met de arena voor stierengevechten, een ruïne en het Gierennest.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

 • Suske, Wiske met Schanulleke, Lambik, tante Sidonia, Net de Anker / Carmencita Falasol (atoom- en operazangeres), capitano Schramoelio – de Gier van de Bergen - en Ramundo, Don José del Rondello (Jopie) (horlogemaker, uitvinder), Sprotje, Pedro, Carmen Snijbonia, waarzegster, de Banderillas, de Picadors, de heer Vingers van Strongarm, stier

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

 • De Stalen Stier, afgekort als T.A. ("Toro Aciero")

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik voorkomt op de autoweg Breda-Antwerpen een overval, maar iedereen is al weg voordat hij kan zien wie het zijn. Hij heeft wel iemand "Santa Madolla" horen roepen in de auto die werd overvallen. Als hij het verhaal even later aan tante Sidonia vertelt, schrikt die hevig. Waarschijnlijk gaat het om haar nicht, Net de Anker, die met een Spaanse uitvinder is getrouwd. Sidonia heeft sinds de Spaanse Burgeroorlog niets meer van haar nicht vernomen.

Lambik geeft Sidonia een kaartje voor een optreden van de operazangeres Carmencita Falasol. Dit blijkt Net de Anker te zijn, maar tijdens het optreden wordt de kist van haar gestolen. Suske en Wiske volgen de dieven, en vinden in de doos een kindje. Tante Sidonia hoort het verhaal van haar nicht, die in de burgeroorlog haar man is kwijtgeraakt. Ze zingt voor de kost omdat ze voor Sprotje moet zorgen. Lambik laat per ongeluk de ontvoerders ontsnappen met Sprotje en Schanulleke.

De vrienden vinden nog wel een routekaart naar Andoulasië in Spanje en gaan met het vliegtuig op pad. Onderweg vallen Wiske en Lambik uit het vliegtuig. Ze worden door de politie gevonden en op verdenking van smokkelen opgesloten. Ze horen op de radio dat Suske en tante Sidonia het ongeluk ook hebben overleefd en in het ziekenhuis in Servela liggen. Lambik en Wiske worden vrijgelaten na het radiobericht en overnachten in een herberg. Daar komt ’s nachts een roversbende met Sprotje. Ze vertellen Wiske dat ze willen dat de vader van Sprotje zijn nieuwste uitvinding vernietigt. De rovers stelen en verkopen stieren die vervolgens worden ingezet voor stierengevechten, en de vader van Sprotje heeft een uitvinding gedaan waardoor er geen stieren meer hoeven dood te gaan. Wiske weet met Sprotje te ontsnappen en ze gaan naar de ruïne. Lambik verlost intussen een stier van een rotte kies. De stier is Lambik heel dankbaar.

Signor Stobbelaro ziet Lambik en neemt hem in dienst als toreador. Lambik hoopt hiermee snel beroemd te worden. Lambik gaat naar een optreden van de danseres Carmen Snijbonia en krijgt daar een briefje van een geheimzinnige waarin wordt gewaarschuwd dat hij niet aan de stierengevechten moet deelnemen. Een waarzegster voorspelt Lambiks dood. Stobbelaro speelt met de schurken onder één hoedje door gestolen stieren van hen over te kopen. Rondello, de man van Carmencita, wordt intussen gevonden in een ruïne waar hij aan een geheime uitvinding werkt. Hij vertelt dat hij voorzitter is van L.A.T. “Los Amigos Toros - de vrienden van de stier”. Hij wil het gevecht van de volgende dag voorkomen. Met een zelfgemaakt zweefvliegtuig gaat Rondello naar Servela, waar hij Carmen en de andere geheimzinnige (Suske) ontmoet. Carmen Snijbonia is Sidonia in vermomming, nadat ze uit het ziekenhuis werd ontslagen heeft ze als danseres de kost verdiend samen met Suske.

Lambik wordt overgehaald om geen stieren te doden, maar Schramoelio is in hun midden en houdt hen gevangen. Lambik wordt dronken gevoerd en gedwongen te vechten in de arena. Wiske ziet dat de rovers de ruïne met dynamiet ondermijnen en de vrienden ontsnappen. Wiske vindt de uitvinding, de T.A. ("Toro Aciero – Stalen Stier"). De stier waartegen Lambik tegen moet vechten blijkt dezelfde te zijn als die door Lambik van een rotte kies werd verlost en de twee vallen elkaar in de armen. Het publiek eist dat de stier wordt gedood, maar Lambik weigert dit.

Tante Sidonia hoort van de burgemeester dat ze familie van hem is en Spaans bloed heeft. Zijn overgrootvader, de Hertog Medina Sidonia, stond aan het hoofd van de Armada-vloot die door Filips II werd uitgezonden. De burgemeester besluit te helpen nu hij weet dat tante Sidonia familie van hem is. Suske, Wiske en Sprotje ontsnappen met de stier uit de ruïne. Rondello klaagt de rovers aan en ze moeten van de burgemeester als eerste met de Stalen Stier in de arena een gevecht aangaan. Schramoelio en Stobbelaro ontsnappen met Sprotje op de stier, en de politie en de rovers raken in een vuurgevecht. De rovers vluchten naar het Gierennest, maar dan komt Carmencita met een parachute uit het vliegtuig en de rovers worden uitgeschakeld door haar krachtige stem. De rovers worden opgesloten. Een agent van een wapenfabriek die de stalen stier van Rondello wil kopen om hem als wapen te gebruiken wordt weggejaagd. De vrienden gaan met het vliegtuig terug naar Zaventem.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het stierenvechten komt terug als thema in De zwarte zwaan. Hier is het Jerom die weigert een stier te doden.
 • Een sprotje is een kleine vissoort. Vermits Carmencita Falasol oorspronkelijk een visverkoopster was, is dit geen onlogische naam.
 • "Schramoelio" verwijst naar "schramoelen", het Vlaamse dialectwoord voor kleine stukjes niet opgebrande steenkool of sintels.
 • In het oorspronkelijke album zegt Sprotje tegen Lambik dat hij even hard loopt als Gaston Reiff, waarop Lambik antwoordt dat Reiff nog een leerling van hem is geweest. Deze verwijzing is in de herdrukken weggelaten.
 • Wiske vraagt Lambik wat hij over Spanje weet. In de oorspronkelijke versie vertelde Lambik haar "(...) er komen soms toeristen die Léon heten." Dit is een verwijzing naar Léon Degrelle, leider van de collaborerende partij REX, die na de Tweede Wereldoorlog naar Spanje gevlucht was. In de herdruk is deze grap verwijderd.
 • Wiske hoort een Suske en Wiske-lied op de radio in het Gierennest als de rovers met Sprotje zijn vertrokken naar de ruïne.
 • "Andoulasië" is een woordspeling op Andalusië. "Servela" verwijst naar Sevilla maar is ook een toespeling op "cervela", een Vlaams dialectwoord voor paardenlookworst.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

 • In tegenstelling tot veel van de andere Suske en Wiske-verhalen die oorspronkelijk in zwart-wit waren verschenen, is er in De stierentemmer niets veranderd aan de oorspronkelijke tekeningen bij de heruitgave in de Vierkleurenreeks, met uitzondering van de kaft.
 • Er lijkt een duidelijke overeenkomst te zijn tussen Carmencita Falasol en Bianca Castafiore, een personage uit De avonturen van Kuifje.[1] De uitvinder Rondello doet daarnaast enigszins aan professor Zonnebloem denken.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 13 5 januari 1950 - 15 mei 1950 Lambiorix De stalen bloempot
De Stem 6 30 augustus 1951 - ? 1952 Bibbergoud De tamtamklopper
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vlaamse ongekleurde reeks 10 1950 Lambiorix De stalen bloempot
Hollandse ongekleurde reeks 7 1956 De sterrenplukkers De ringelingschat
Vierkleurenreeks 132 mei 1972 Het zingende nijlpaard De tuf-tuf-club
Groot Suske en Wiske boek 1 1972
Luxe uitgave 1972
Suske en Wiske Collectie 17 1988
Rode klassiek reeks 14 15 september 1994 Lambiorix De stalen bloempot
Originele Verhalen 4 1999
X-Large 1 18 juni 2003
Uitgave VUM-groep 10 8 april 2005 Lambiorix De stalen bloempot
Uitgave voor Henkel 2 17 mei 2006 Het mini-mierennest Het Aruba-dossier
Anderstalige uitgaven
Taal Reekstitel Albumtitel Datum Opmerkingen
Frans Bob et Bobette Le dompteur de taureaux 1952 Ongekleurde Reeks
Portugees Zé & Maria O toureiro gaiato 1958 Braziliaanse Reeks
Frans Bob et Bobette Le dompteur de taureaux mei 1972 Vierkleuren Reeks
Engels Willy and Wanda The 'tender-hearted' matador 1976 Amerikaanse Reeks

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]