De strijd van de stamhoofden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De strijd van de stamhoofden
Orig. titel Les Combat de Chefs
Scenario René Goscinny
Tekeningen Albert Uderzo
Eerste druk 1966
Lijst van albums van Asterix
Portaal  Portaalicoon   Strip

De strijd van de stamhoofden is het zevende album in de Asterix-stripreeks van René Goscinny en Albert Uderzo. De uitgave tot 2005 staat in het Nederlands bekend onder de naam De Kampioen.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Sinds de Romeinen Gallië hebben veroverd zijn de Gallische stammen opgesplitst in twee groepen: de stammen die hun eigen gebruiken en leefstijl willen behouden, en stammen die zo veel mogelijk Romeinse tradities en gebruiken overnemen. Deze tweede groep staat ook wel bekend als Gallo-Romeinen.

Na wederom te zijn verslagen door de onoverwinnelijke Galliërs komt de Romein Felonius Caucus met een idee. Hij kent een Gallo-Romeinse stam met een uitzonderlijk sterk stamhoofd genaamd Cassius Ceramix. Hij stelt voor om Cassius Heroïx, het stamhoofd van de onoverwinnelijke Galliërs, uit te laten dagen voor de Kampioenskrijg. Dit is een wedstrijd waarbij twee stamhoofden elkaar bevechten, en de winnaar leider wordt van beide stammen. Heroïx zal normaal ongetwijfeld winnen vanwege de toverdrank van Panoramix, maar de Romeinen maken plannen de druïde onschadelijk te maken.

Tijdens de poging Panoramix te ontvoeren komt Obelix tussenbeide en slaat de aanval af. Hij gooit echter per ongeluk een menhir op het hoofd van Panoramix waardoor deze zijn geheugen verliest en volledig doordraait. Derhalve kan hij geen toverdrank meer maken. Cassius maakt van deze gelegenheid gebruik en daagt Heroïx uit.

Om Panoramix te helpen roepen de Galliërs de hulp in van de druïde Amnésix, maar ook hij verliest zijn geheugen, ditmaal door toedoen van Obelix. De twee doorgedraaide druïden beginnen willekeurig drankjes te maken en de effecten op elkaar uit te testen.

De dag van het gevecht breekt aan en de Galliërs zitten nog altijd zonder toverdrank. Dan komt onverwacht redding: Panoramix maakt per ongeluk een drankje dat zijn geheugen herstelt. Snel maakt hij de benodigde toverdrank. Het goede nieuws geeft Heroïx weer moed en hij slaat Cassius bewusteloos. De Romeinen pikken deze uitkomst van de strijd niet, maar de Galliërs verslaan hen met gemak. Door de klap verliest ook Cassius zijn geheugen en wordt zo een stuk aardiger dan voorheen. Heroïx besluit dat Cassius gewoon stamhoofd van zijn stam mag blijven, op voorwaarde dat zijn stam weer Gallisch wordt en niet Gallo-Romeins.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken]

  • De Kampioenskrijg is een parodie op een bokswedstrijd.
  • De Gallo-Romeinen staan in deze strip symbool voor de Fransen die tijdens de Tweede Wereldoorlog samenwerkten met de Duitsers.
  • In het Kiekeboealbum Geeeeef acht! (1982) camoufleert Kiekeboe zich als een boomstronk, net als de Romeinse legionair in dit album. Hij zegt: "Heb ik eens in Asterix gelezen." Een verliefd koppeltje dat met een mes hun namen in de boomstronk wil kerven zorgt er echter voor dat Kiekeboe met pijn wegrent en besluit: "Dát vertelden ze er in Asterix niet bij!"
  • De naam van de druïde Amnésix is een woordspeling op amnesie.
  • Eén van de patiënten bij Amnésix denkt Napoleon te zijn.

Verfilming[bewerken]

Het verhaal werd in 1989 tot een langspeelanimatiefilm bewerkt, in combinatie met elementen uit een ander Asterix-album De ziener, onder de titel Asterix en de knallende ketel.

Door Goscinny en Uderzo: Asterix de Galliër · Het gouden snoeimes · Asterix en de Goten · Asterix als gladiator · De ronde van Gallia · Asterix en Cleopatra · De strijd van de stamhoofden · Asterix bij de Britten · Asterix en de Noormannen · Asterix als legioensoldaat · Asterix en het ijzeren schild · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en de koperen ketel · Asterix in Hispania · De intrigant · Asterix en de Helvetiërs · De Romeinse lusthof · De lauwerkrans van Caesar · De ziener · Asterix op Corsica · Het geschenk van Caesar · De grote oversteek · Obelix & Co. · Asterix en de Belgen
Door Uderzo: De broedertwist · De odyssee van Asterix · De zoon van Asterix · Asterix in Indus-land · De roos en het zwaard · De beproeving van Obelix · Asterix en Latraviata · Het pretpakket · Het geheime wapen · De verjaardag van Asterix & Obelix: Het gulden boek
Door Ferri en Conrad: Asterix bij de Picten
Animatiefilms: Asterix de Galliër · Asterix en Cleopatra · Asterix verovert Rome · Asterix contra Caesar · Asterix bij de Britten · Asterix en de knallende ketel · Asterix in Amerika · Asterix en de Vikingen
Live-action films: Asterix & Obelix tegen Caesar · Asterix & Obelix: missie Cleopatra · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en Obelix: in dienst van de majesteit
Personages: Asterix · Obelix · Idéfix · Kakofonix/Assurancetourix · Heroïx/Abraracourcix · Panoramix · Nestorix/Agécanonix · Lijst van personages in de verhalen van Asterix
Overig: Asterix en de waarheid · Hoe de kleine Obelix in de ketel van de druïde viel · Parc Astérix · (computer)spellen