De vanger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vanger
Regie Johan Timmers
Producent Arry Voorsmit
Scenario Manon Uphoff
Hoofdrollen Monic Hendrickx
Gunther Lesage
Montage Wouter Jansen
Cinematografie Ton Peters
Première 29 april 2003
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De vanger is een Nederlandse televisiefilm uit 2003 onder regie van Johan Timmers. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Manon Uphoff uit 2002 en werd uitgebracht als deel van de Lolamoviola. Uphoff schreef ook het scenario.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een vrouw krijgt te horen dat ze na het overlijden van haar vader zijn grote huis heeft geërfd, op voorwaarde dat ze het opknapt. Ze trekt erin en huurt een man in om het huis te restaureren. De twee voelen een romantische spanning en beginnen al snel een hartstochtelijke affaire. Wat eerst lijkt op puur lichamelijk contact, met veel seksueel spel, loopt uit op een serieuze relatie als de man aankondigt dat hij een hemelbed in het huis wil bouwen. De ongewone relatie zorgt echter al snel voor irritaties. Het ene moment kunnen de man en vrouw het prima met elkaar vinden, het andere moment zijn ze boos en beschuldigen ze elkaar van onder andere overspel. Desondanks kunnen ze niet zonder elkaar leven.

Niet veel later blijkt dat de vrouw zwanger is. Het is voor de man zeer belangrijk, maar de vrouw is er niet van onder de indruk. Ze is meer begaan met het werk van haar man, het enige wat hem ervan weerhoudt om zijn tijd constant met haar door te brengen. Op een dag besluit ze hem op zijn werk te bezoeken, maar dit loopt uit op een ruzie. De geboorte van de baby lijkt alle spanningen tot bedaren te brengen. Een bezoek van de familie maakt hier een einde aan. Haar broers maken er geen geheim van dat ze de man niet goedkeuren. De man zondert zich af van de vrouw en pakt 's nachts hun baby uit de wieg.

Geheel onverwachts laat de man de baby uit zijn handen vallen. In paniek besluit hij het huis te verlaten, om vervolgens rond te dwalen op de straten. Na tijden van eenzaamheid neemt hij opnieuw contact op met de vrouw. Aanvankelijk vergeeft ze de man zijn daad, totdat ze plotseling vertrekt, met de opmerking dat hij haar met rust moet laten.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Hendrickx, Monic Monic Hendrickx Vrouw
Lesage, Gunther Gunther Lesage Man
Launspach, Rik Rik Launspach Broer Ruben
Maat, Matthias Matthias Maat Broer Theo
Radier, Roelant Roelant Radier Broer Gerard
Janssen, Leo Leo Janssen Broer Harry
Kemper, Maiko Maiko Kemper Notaris
Vreman, Thomas Thomas Vreman Baby
Grijn, Wim van der Wim van der Grijn Kapper
Eede, Peter Van den Peter Van den Eede Melvin