De vier ruiters van de Apocalyps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vier ruiters, afbeelding uit de Apokalyps van St. Severus

De vier ruiters van de Apocalyps worden beschreven in hoofdstuk 6 van het boek Openbaring uit het Nieuwe Testament. De profetie rondom de vier ruiters zal pas uitkomen nadat de opname van de gemeente heeft plaatsgevonden en de antichrist aan de macht is. Door christenen die niet in een Opname van de gemeente geloven, wordt de opvatting aangehangen dat deze profetie nu al deels voltrokken is of zich aan het voltrekken is.[bron?]

Inleiding[bewerken]

Het woord apocalyps komt uit het Grieks en betekent het wegnemen van een bedekking. Hoewel het woord dus letterlijk niet meer betekent dan een Openbaring, gaat het in het geval van de ruiters om de openbaring van dood en verderf, om een apocalyptische eschatologie. Dit is zoals het woord apocalyps tegenwoordig wordt gebruikt in het dagelijks taalgebruik.

In de Bijbel komen de ruiters een voor een ten tonele. Dit loopt parallel aan de eerste vier zegels. De paarden hebben een symbolische kleur die bij de ruiter hoort. Met het openen van het eerste zegel komt het witte paard met op zijn rug de Overwinnaar. Er is geen consensus over wie deze ruiter is, al wordt hij door de meeste mensen gezien als de Antichrist. Anderen beweren, mede vanwege de kleur, dat het Christus zelf is.[bron?] Als tweede komt met het openen van het tweede zegel, het rode paard met op zijn rug de Oorlog. Rood is de kleur van het bloed en vuur, symbolen van de oorlog. Als derde komt, met het openen van het derde zegel, het zwarte paard tevoorschijn, bereden door de Honger. Zwart als kleur van het verderf dat door honger wordt aangericht. Als laatste komt, met het openen van het vierde zegel, het vale paard met op zijn rug de Dood. De vale of grijze kleur staat symbool voor het verdwijnen in de dood, het uitwissen van het levende.

De paarden en hun ruiters[bewerken]

De paarden en hun ruiters zijn in de Bijbel als volgt beschreven:

Bijbeltekst[1] Paard Betekenis van paard Attribuut Kracht Betekenis van ruiter
De eerste ruiter Ik zag dit: het lam verbrak een van de zeven zegels en ik hoorde een van de vier wezens roepen met een geluid als een donderslag: “Kom!”

Ik zag dit: een wit paard met een ruiter, die een boog droeg. Hij kreeg een zegekrans en trok op als een overwinnaar, de overwinning tegemoet.

Openbaring 6:1-2

Wit Valse vrede Boog, kroon Verovert Antichrist trekt er overwinnend op uit
De tweede ruiter Toen het lam het tweede zegel verbrak, hoorde ik het tweede wezen zeggen: “Kom!”

Er verscheen een ander, vuurrood paard. De ruiter kreeg de opdracht om de vrede uit de wereld te verdrijven, zodat men elkaar zou afslachten. Hij kreeg een groot zwaard.

Openbaring 6:3-4

Rood Bloed op het slagveld Zwaard Brengt oorlog Oorlog, vernieling
De derde ruiter Toen het derde zegel werd verbroken, hoorde ik het derde wezen zeggen: “Kom!”

Ik zag dit: een zwart paard met een ruiter, die een weegschaal in zijn hand hield. Te midden van de vier wezens hoorde ik iets als een stem zeggen: “Een dagloon voor een portie tarwe en hetzelfde bedrag voor drie porties gerst. Maar laat wijn en olijfolie ongemoeid.”

Openbaring 6:5-6

Zwart Zwarte, dorre velden Weegschaal Brengt voedseltekort Honger, oneerlijke handel
De vierde ruiter Toen het vierde zegel werd verbroken, hoorde ik het vierde wezen zeggen: “Kom!”

Toen zag ik een vaalgeel paard. De ruiter heette Dood, en Dodenrijk vergezelde hem. Zij kregen verlof om op een vierde deel van de aarde dood en verderf te zaaien, door middel van het zwaard, hongersnood, dodelijke ziekten en wilde dieren.

Openbaring 6:7-8

Bleek (vaal) (of Groen) Bleekheid van de huid als bij lijken, verval Gevolgd door Dodenrijk Doodt door oorlog, honger, plagen Ziekte en Dood

In de kunst[bewerken]

Die vier apokalyptischen Reiter door Albrecht Dürer

Door verscheidene kunstenaars zijn de ruiters als thema gebruikt, bijvoorbeeld ter illustratie van de apocalyptische literatuur. Veel bekender echter is de houtsnede Die vier apokalyptischen Reiter van Albrecht Dürer, die dateert uit 1498. Op deze houtsnede lopen de vier gedetailleerd weergegeven ruiters de gewone mensen onder de voet.

Ook de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí en de Belgische beeldend kunstenaar Rik Poot lieten zich door de vier ruiters inspireren.

In de literatuur[bewerken]

 • Good Omens: the Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch van Terry Pratchett en Neil Gaiman (1990)
 • Thunder Road van Chris Curry (Tamara Thorne) (1995)
 • Het grote gebeuren door Belcampo (1958)

In de film[bewerken]

 • In de Frans-Amerikaanse film Now You See Me uit 2013 treden de vier illusionisten-goochelaars op als The Four Horsemen.
 • In de serie Sleepy Hollow wordt in het stadje Sleepy Hollow de profetie van de vier ruiters voltrokken.
 • In de serie Supernatural worden The Four Horsemen opgevoerd in seizoen 5.
 • In de serie Dexter worden The Four Horsemen opgevoerd in seizoen 6.
 • In de serie The Blacklist worden The Four Horsemen opgevoerd in seizoen 1 aflevering 21.
 • In de film X-Men: Apocalypse uit 2016 is een man genaamd Apocalypse vergezeld met vier bovennatuurlijke mensen genaamd The Four Horsemen. Psylocke (Olivia Munn) is Pestilence, Storm (Alexandra Shipp) is Famine, Archangel (Ben Hardy) is Death en Magneto (Michael Fassbender) is War.
 • In de serie The 100 worden The Four Horsemen opgevoerd in seizoen 4.

In de muziek[bewerken]

 • De Australische band Parkway Drive verwijst in het nummer Dark Days, van het album Atlas, naar “The Pale Horse” (Het bleke paard).
 • Megadeth heeft een nummer uitgebracht waarbij er ook naar de vier ruiters wordt verwezen: Blessed are the dead, van het album United Abominations.
 • Mahler laat in het laatste deel van zijn tweede symfonie 4 hoorns buiten de zaal klinken, als aankondiging van het laatste oordeel dat gearriveerd is.
 • De Griekse band Aphrodite's Child schreef een nummer over de vier ruiters getiteld The Four Horsemen.
 • De Amerikaanse band Metallica schreef een nummer dat ook The Four Horsemen heet; het staat op hun eerste cd Kill 'Em All.
 • De Duitse band Goethes Erben bracht het nummer Sitz der Gnade uit.
 • De Duitse band Die Apokalyptischen Reiter is genoemd naar de vier ruiters.
 • Johnny Cash schreef The Man Comes Around met stukken uit de Bijbel over de vier ruiters.
 • De Belgische groep Poésie Noire zingt in het nummer Earth: “The day the four horsemen ride, ...”.
 • De Zweedse band Entombed schreef een nummer getiteld Warfare plague famine death (oorlog plaag honger dood), te vinden op het album Serpent Saints.
 • De Britse band Klaxons schreef het nummer Four Horsemen of 2012, te vinden op hun album Myths of the Near Future.
 • In het lied Apocalyps van de zanger Boudewijn de Groot zegt het meisje herhaaldelijk dat ze vier ruiters hoort rijden op de avond vóór haar geliefde naar de oorlog vertrekt.
 • De Amerikaanse band Queens of the Stone Age nam de vier ruiters als thema voor het album Like Clockwork (alleen de eerste vijf nummers).
 • De Britse groep Muse verwijst met de hoes van het album Black Holes and Revelations naar de vier ruiters. Op de hoes zitten vier mannen aan een tafel waarop paarden te zien zijn.
 • De Amerikaanse muzikant "Weird Al" Yankovic verwijst ernaar met zijn album Alpocalypse. Hij is op de hoes te zien als de berijder van het zwarte paard.
 • De Britse groep Magnetic Man gebruikt de vier ruiters van de Apocalyps in de videoclip van het nummer Getting Nowhere.

In computerspellen[bewerken]

 • De Skins van de champion Hecarim in League of Legends zijn gebaseerd op de paarden van de Apocalyps.
 • De vier ruiters van de Apocalyps dienen gezocht te worden in Ice Station Santa, een spelonderdeel van Sam & Max Beyond Time and Space.
 • “The four horsemen” van World of Warcraft. In de Naxxramas dungeon (geïmplementeerd bij de 1.11 Naxxramas patch).
 • Binnen het spel Hearthstone: Heroes of Warcraft wordt de tegenstander verslagen bij het verkrijgen van vier ruiters wanneer men speelt als verdorven "Paladin".
 • The Four Horsemen van Guild Wars. In The Underworld vecht de speler tegen vier ruiters.
 • In Darksiders heeft de speler de rol van Oorlog, een van de vier ruiters.
 • In Darksiders II heeft de speler de rol van de broer van Oorlog: Dood.
 • In Darksiders III heeft de speler de rol van de zus van Oorlog en Dood: Woede.
 • In Red Dead Redemption Undead Nightmare zijn de vier paarden van de Apocalyps te berijden. Het rode paard heeft vlammende manen en zet vijanden met wie het in aanraking komt in brand (oorlog), het zwarte paard is het snelste paard van de vier en is omgeven door een zwerm sprinkhanen (hongersnood), het lijkwitte paard is haast onmogelijk te doden, heeft zweren op zijn lijf en bloedt uit zijn ogen (ziekte), en het grijs-zwarte paard laat een mistachtig spoor na terwijl het overal dood brengt aan de vijanden van de ruiter (dood).
 • In verschillende dungeons in RuneScape, de Stronghold of Security, bestaat uit vier opeenvolgende niveaus die respectievelijk War (Oorlog), Famine (Hongersnood), Pestilence (Ziekte) en Death (Dood) heten.
 • Vier van de bazen in The Binding of Isaac heten War (Oorlog), Famine (Hongersnood), Pestilence (Ziekte) en Death (Dood). Later werd ook een vijfde baas toegevoegd die Conquest (Verovering) heet.