Vier ruiters van de Apocalyps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vier ruiters, afbeelding uit de Apokalyps van St. Severus (11e eeuw)

Het Nieuwe Testament noemt de vier ruiters van de Apocalyps in Openbaring 6 als boodschappers van de naderende apocalyps, de dag des oordeels.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De ruiters verschijnen een voor een ten tonele. Dit loopt parallel aan de eerste vier zegels. De paarden hebben een kleur die bij de ruiter hoort. Met het openen van het eerste zegel komt het witte paard met op zijn rug de Overwinnaar. Als tweede komt met het openen van het tweede zegel, het rode paard met op zijn rug de Oorlog. Als derde komt, met het openen van het derde zegel, het zwarte paard tevoorschijn, bereden door de Honger. Als laatste komt, met het openen van het vierde zegel, het vale paard met op zijn rug de Dood.

De paarden en hun ruiters[bewerken | brontekst bewerken]

De paarden en hun ruiters zijn in de Bijbel als volgt beschreven:

Bijbeltekst[1] Paard Betekenis van paard Attribuut Kracht Betekenis van ruiter
De eerste ruiter Ik zag dit: het lam verbrak een van de zeven zegels en ik hoorde een van de vier wezens roepen met een geluid als een donderslag: “Kom!”

Ik zag dit: een wit paard met een ruiter, die een boog droeg. Hij kreeg een zegekrans en trok op als een overwinnaar, de overwinning tegemoet.

Openbaring 6:1-2

Wit Valse vrede Boog, kroon Verovert Antichrist trekt er overwinnend op uit
De tweede ruiter Toen het lam het tweede zegel verbrak, hoorde ik het tweede wezen zeggen: “Kom!”

Er verscheen een ander, vuurrood paard. De ruiter kreeg de opdracht om de vrede uit de wereld te verdrijven, zodat men elkaar zou afslachten. Hij kreeg een groot zwaard.

Openbaring 6:3-4

Rood Bloed op het slagveld Zwaard Brengt oorlog Oorlog, vernieling
De derde ruiter Toen het derde zegel werd verbroken, hoorde ik het derde wezen zeggen: “Kom!”

Ik zag dit: een zwart paard met een ruiter, die een weegschaal in zijn hand hield. Te midden van de vier wezens hoorde ik iets als een stem zeggen: “Een dagloon voor een portie tarwe en hetzelfde bedrag voor drie porties gerst. Maar laat wijn en olijfolie ongemoeid.”

Openbaring 6:5-6

Zwart Zwarte, dorre velden Weegschaal Brengt voedseltekort Honger, oneerlijke handel
De vierde ruiter Toen het vierde zegel werd verbroken, hoorde ik het vierde wezen zeggen: “Kom!”

Toen zag ik een vaalgeel paard. De ruiter heette Dood, en Dodenrijk vergezelde hem. Zij kregen verlof om op een vierde deel van de aarde dood en verderf te zaaien, door middel van het zwaard, hongersnood, dodelijke ziekten en wilde dieren.

Openbaring 6:7-8

Bleek (vaal) (of Groen) Bleekheid van de huid als bij lijken, verval Gevolgd door Dodenrijk Doodt door oorlog, honger, plagen Ziekte en Dood

Interpretatie[bewerken | brontekst bewerken]

Er is geen consensus over wie de ruiter op het witte paard is, al wordt hij soms gezien als de Antichrist.[bron?] Anderen beweren, mede vanwege de kleur, dat het Christus zelf is.[bron?] De kleur van het rode paard wordt soms gezien als symbool van oorlog, omdat rood de kleur is van het bloed en vuur.[bron?] De kleur van het zwarte paard wordt soms gezien als symbool van het verderf dat door honger wordt aangericht.[bron?] De vale of grijze kleur wordt soms gezien als symbool voor het verdwijnen in de dood, het uitwissen van het levende.[bron?]

In de kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Die vier apokalyptischen Reiter door Albrecht Dürer

Door verscheidene kunstenaars zijn de ruiters als thema gebruikt, bijvoorbeeld ter illustratie van de apocalyptische literatuur. Veel bekender echter is de houtsnede Die vier apokalyptischen Reiter van Albrecht Dürer, die dateert uit 1498. Op deze houtsnede lopen de vier gedetailleerd weergegeven ruiters de gewone mensen onder de voet.

Ook de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí en de Belgische beeldend kunstenaar Rik Poot lieten zich door de vier ruiters inspireren.

Zie de categorie Four Horsemen of the Apocalypse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.