De zevende dag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De zevende dag is een actualiteitenprogramma van de VRT (onderdeel VRT Nieuws) dat zondag wordt uitgezonden op Eén. Het werd voor het eerst uitgezonden in 1988.

In De zevende dag komt vooral politiek aan bod, waarbij felle discussies regelmatig voorkomen. Sinds de recentste grote restyling, waarbij Siegfried Bracke en Annemie Peeters vervangen werden door Alain Coninx en Frieda Van Wijck als presentatoren, wordt er ook aandacht besteed aan andere zaken, waaronder de algemene actualiteit van de voorbije week, sport, cultuur, media en lifestyle.

Annelies Beck verving vanaf september 2006 Frieda Van Wijck. Na een jaar stopte ook zij en kwam Indra Dewitte in haar plaats. Van 2008 tot 2010 presenteerde zij het programma alleen en deed Alain Conincx enkel nog de eindredactie, de sportrubriek en de gastronomische rubriek. Tevens waren er regelmatig gastpresentators (Ivan De Vadder, Johny Vansevenant, Tim Pauwels, Lieven Verstraete, Goedele Devroy, Linda De Win ...)

Sinds 2010 presenteerde Indra Dewitte het programma samen met Ivan De Vadder. Midden 2011 werd zij enkele maanden vervangen door Linda De Win. Eind juni 2013 verliet Dewitte definitief het team van De zevende dag en ging aan de slag bij de krant Het Belang van Limburg. Vanaf 1 september wordt haar rol overgenomen door Ihsane Chioua Lekhli. In juni 2014 verlaat De Vadder - voor de tweede keer - het programma. Hij wordt opgevolgd door Tim Pauwels.

De zevende dag is ook regelmatig geparodieerd geweest in Alles kan beter.