De zwakste schakel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landen waar een versie van De zwakste schakel op televisie is uitgezonden

De zwakste schakel is een van oorsprong Britse kennisquiz (The Weakest Link), met Anne Robinson als presentatrice. De Britse versie (14 augustus 2000 - 31 maart 2012, met een eenmalige speciale aflevering op 17 november 2017 voor Children in Need) werd dagelijks uitgezonden, 13 seizoenen lang, voornamelijk op BBC Two en soms op BBC One. Ze wordt internationaal herhaald op de zender BBC Entertainment. Kenmerk van de quiz is de strenge, meedogenloze presentatiestijl. De meeste versies ervan (er zijn ondertussen meer dan veertig landen met een eigen versie van het programma) worden dan ook gepresenteerd door strenge - al dan niet - roodharige dames gehuld in zwarte kleding, net zoals de oorspronkelijke presentratrice. Doel van het spel is om na iedere spelronde, waarin aan iedere speler meerdere kennisvragen worden gesteld, de slechtste speler weg te stemmen, om een zo sterk mogelijke ketting van spelers te vormen en zo steeds het maximale prijzengeld binnen te kunnen halen. De presentatrice tikt falende kandidaten na iedere ronde op hun vingers en stuurt de weggestemde persoon zonder mededogen de laan uit: "You are the weakest link. Goodbye!" (="Je bent de zwakste schakel. Tot ziens!", of "Salut!" in de Vlaamse versie). Aan het eind van het spel strijden de twee overgebleven kandidaten om de volledige prijzenpot. Slechts één kandidaat wint het geld, alle anderen gaan naar huis met niets.

Nederland[bewerken]

De Nederlandse versie van De zwakste schakel, geproduceerd door de Holland Media Groep, later door Blue Circle, startte op 6 mei 2001 bij RTL 4 en was na Australië, Duitsland en de V.S. de vierde kopie van het Britse origineel. Presentatrice Chazia Mourali ontving iedere vrijdag- en zondagavond op primetime negen kandidaten die streden om het prijzengeld van maximaal 10.000 euro. Het hoogst behaalde bedrag werd behaald in aflevering 10, uitgezonden op vrijdag 8 juni 2001: het doel van 1.000 euro werd tweemaal bereikt en het team wist meer dan 3.000 euro binnen te halen.

Het programma kreeg in het begin kritiek over de presentatrice die haar Britse evenbeeld Anne Robinson zou na-apen. Het programma kreeg evenwel goede kijkcijfers. Van de Nederlandse versie werden uiteindelijk zes seizoenen geproduceerd met een totaal van 139 afleveringen, waaronder meerdere specials, zoals verliezers- en winnaarsedities en afleveringen met onder anderen travestieten, NS-medewerkers, mannelijke modellen, missen, marktkooplieden van de Albert Cuypmarkt, burgemeesters, studenten, hoogbegaafde jongeren, soapsterren, sporthelden en families. Het programma stopte vanwege teruglopende kijkcijfers in seizoen vijf, in het voorjaar van 2003. Een jaar later, in het voorjaar van 2004, werd het laatste seizoen uitgezonden, dat bestond uit zeven speciale afleveringen. De laatste aflevering (hoogbegaafde jongeren) werd uitgezonden op 7 mei 2004. Deze aflevering was tevens de laatste herhaling, uitgezonden op 27 augustus 2004.

Op vrijdag 8 februari 2019 werd bekend dat het programma terugkeert bij RTL 4. De presentatie is overgedragen aan Bridget Maasland. De prijzenpot staat onveranderd op maximaal 10.000 euro en per afleveringen nemen wederom negen kandidaten deel. De quiz zal vanaf 6 mei 2019 dagelijks worden uitgezonden, precies achttien jaar na de start van de oorspronkelijke versie.

Vlaanderen[bewerken]

In Vlaanderen werd het programma gelanceerd op 29 augustus 2001. Goedele Liekens presenteerde het iedere woensdagavond op de commerciële zender VTM, maar het werd al begin december, na veertien afleveringen, gestopt wegens de tegenvallende kijkcijfers. Goedele gaf aan een tweede seizoen niet te zien zitten: ze voelde zich niet op haar gemak als strenge spelleidster. In deze versie streden acht kandidaten om een maximale prijzenpot van 2 miljoen Belgische frank.