De zwarte Smurfen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De zwarte Smurfen
Orig. titel Les Schtroumpfs noirs
Stripreeks De Smurfen
Volgnummer 1
Scenario Peyo, Yvan Delporte
Tekeningen Peyo
Pagina's 60
Eerste druk 1963
ISBN 9789031401260 (Dupuis)
9789002237997 (SU)
Albums
Portaal  Portaalicoon   Strip

De zwarte Smurfen is het eerste album in de stripreeks over De Smurfen, getekend door Peyo met scenario van Peyo en Yvan Delporte. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1963 door Dupuis. Sinds 2009 wordt het album met een licht gewijzigde cover en herziene belettering uitgegeven bij Standaard Uitgeverij.

De titelstrip werd later ook uitgegeven als De vlieg "BZZ" en als De paarse Smurfen. Dit zijn versies gebaseerd op de tekenfilmversie van het verhaal waarin het zwart door paars werd vervangen omdat zwart racistisch kan opgevat worden.[1] Het verhaal van de tekenfilm en de afgeleide boeken is analoog aan dat van de strip. In 2010 wordt in de Verenigde Staten het echte album voor het eerst uitgegeven, maar ook in die versie is het zwart vervangen door paars.[2]

Naast het titelverhaal bevat het album ook de verhalen De vliegende Smurf en De Smurfendief. De zwarte Smurfen (Les Schtroumpfs noirs, 25 juli 1959[3]) en De Smurfendief (Le voleur de Schtroumpfs, december 1959[3]) werden beiden in het Frans eerst uitgegeven als mini-récit, een kleine, zelf in elkaar te knutselen bijlage in Spirou. Voor de albumuitgave werden ze helemaal hertekend. De vliegende Smurf verscheen voor het eerst in Spirou in 1963 (nr. 1303).[4] In 1966 werden de drie verhalen als vervolgverhaal gepubliceerd in het weekblad Donald Duck.

De verhalen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De zwarte Smurfen[bewerken]

Op een dag wordt een van de Smurfen gebeten door de bzz-vlieg. Hij wordt helemaal zwart en kan enkel nog "Gnap" uitbrengen. Zwarte smurfen bijten gretig in de staart van de anderen, waardoor steeds meer Smurfen met de ziekte besmet worden. Grote Smurf ontdekt dat het stuifmeel van de affodil de Smurfen terug blauw kan maken. Als na een gevecht echter steeds minder blauwe Smurfen overblijven en ook de Grote Smurf uiteindelijk als laatst overgebleven blauwe gebeten wordt door een blauwgeverfde zwarte, lijkt alles verloren. Een brand in Grote Smurfs laboratorium veroorzaakt echter een ontploffing, waardoor de voorraad affodilstuifmeel in het rond wordt geblazen en alle Smurfen op slag genezen.

De vliegende Smurf[bewerken]

Een Smurf droomt ervan om te kunnen vliegen. Hij slaat aan het knutselen, maar niets werkt. Een toverdrankje werkt uiteindelijk wel, maar heeft hem zo licht gemaakt dat hij niet meer uit de lucht kan. De anderen Smurfen trekken hem naar beneden en geven hem stenen te eten. Hij wordt loodzwaar en geeft het vliegen op. Hij besluit in plaats daarvan te gaan varen.

De Smurfendief[bewerken]

Een zekere Gorgelmee (Gargamel) heeft een Smurf nodig om de steen der wijzen te maken. Hij zet vallen uit en vangt er één Smurf mee. De Brilsmurf heeft echter alles gezien en volgt Gorgelmee. Later komt hij met de andere Smurfen terug om de gevangene te bevrijden. Samen kunnen ze de Smurf uit de greep van Gorgelmee en Azraël halen. Gorgelmee aast op wraak en neemt een drankje om een reus te worden. Hij weet echter niet dat de Smurfen met zijn drankjes hebben zitten spelen: Gorgelmee wordt zo klein als een Smurf.

Tekenfilm[bewerken]

In de tekenfilm De Paarse Smurfen speelt ook Smurfin mee. Dit is in het stripverhaal niet het geval aangezien ze haar debuut maakte in De Smurfin.