De zwarte tulp (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zwarte tulp
Regie Maurits Binger
Frank Richardson
Scenario Maurits Binger
Alexandre Dumas (roman)
Hoofdrollen Gerald McCarthy
Zoe Palmer
Eduard Verkade
Montage Frank Richardson
Distributie Filmfabriek Hollandia
Première 19 augustus 1921
Genre Drama
Speelduur 72 minuten
Taal Nederlands (tussentitels)
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget ƒ 70.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De zwarte tulp is een Nederlands-Engelse stomme film uit 1921 in zwart-wit, gerealiseerd door Maurits Binger. Hij is gebaseerd op de roman De zwarte tulp van Alexandre Dumas. Voor de Engelse markt kreeg de film de titel The Black Tulip.

Het was de eerste verfilming van het boek dat – voor een roman van Dumas – zelden op het grote of kleine scherm zou worden gebracht. De bezetting van de Nederlandse stille film bestond uit een mengeling van Hollandse en Engelse acteurs vanwege de coproductie met Groot-Brittannië (wat voor de bezoeker geen verschil maakte aangezien er toch niet werd gesproken in de film).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het Haarlem van de 17e eeuw wordt een tulpenwedstrijd uitgeschreven, het gaat erom wie de eerste zwarte tulp kan kweken, de winnaar krijgt 100.000 gulden als beloning. Cornelis van Baerle lijkt het te gaan lukken maar vele concurrerende kwekers proberen zijn pogingen te dwarsbomen. Door politieke strubbelingen raakt Cornelis in de gevangenis terecht. De tulp houdt zelfs heel Holland in de ban, de teloorgang van de gebroeders De Witt zien we ook voorbij komen. Uiteindelijk beslist de Prins van Oranje dat Cornelis vrij moet komen, deze kweekt zijn tulp, wint zijn prijs en trouwt met Rosa.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]