Deadpool 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deadpool 2
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie David Leitch
Producent Simon Kinberg
Lauren Shuler Donner
Ryan Reynolds
Productie-
maatschappij
Marvel Entertainment
Genre Films
The Donners' Company
Scenario Rhett Reese
Paul Wernick
Drew Goddard
Hoofdrollen Ryan Reynolds
T.J. Miller
Josh Brolin
Zazie Beetz
Stefan Kapičić
Morena Baccarin
Leslie Uggams
Muziek Tyler Bates
Cinematografie Jonathan Sela
Distributie 20th Century Fox
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 10 mei 2018 (Londen)
Vlag van België 16 mei 2018
Vlag van Nederland 17 mei 2018
Genre Superheldenfilm
Speelduur 119 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 110 miljoen
Voorloper Deadpool (2016)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Deadpool 2 is een Amerikaanse komische superheldenfilm uit 2018, geregisseerd door David Leitch en geschreven door Rhett Reese, Paul Wernick en Drew Goddard. De film is het vervolg op Deadpool uit 2016 met opnieuw Ryan Reynolds in de hoofdrol.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Deadpool richt een mutantenteam X-Force op, met Domino, Bedlam, Shatterstar, Zeitgeist en Vanisher, om te strijden tegen Cable, een mutant die door de tijd reist, en de jonge mutant Russell Collins te redden.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Ryan Reynolds Deadpool (Wade Wilson)
Josh Brolin Cable (Nathan Summers)
Julian Dennison Russell Collins (Firefist)
Morena Baccarin Vanessa
T.J. Miller Weasel
Leslie Uggams Blind Al
Karan Soni Dopinder
Stefan Kapičić Colossus (Stem)
Brianna Hildebrand Negasonic Teenage Warhead
Zazie Beetz Domino (Neena Thurman)
Jack Kesy Black Tom Cassidy

Achtergrond[bewerken]

Ontwikkeling[bewerken]

In een interview met Collider in september van 2015 bevestigde producent Simon Kinberg dat er reeds werd gekeken naar een vervolg op de nog uit te brengen Deadpool-film en dat men het personage Cable in gedachte had om te verschijnen in de tweede Deadpool film[1].

Na het enorme succes van de eerste film, kondigde 20th Century Fox in april van 2016 op CinemaCon officieel het vervolg van de film aan en dat Tim Miller zou terugkeren als regisseur en Ryan Reynolds opnieuw de hoofdrol voor zijn rekening zou nemen[2].

Eind oktober 2016 besloot regisseur Tim Miller het project te verlaten, na creatieve meningsverschillen met acteur en producent Ryan Reynolds[3]. In de weken nadat Miller de productie verliet, ging Fox naarstig opzoek naar een nieuwe regisseur. David Leitch, Drew Goddard en Magnus Martens stonden volgens verschillende bronnen bovenaan het lijstje van Fox[4]. Midden november 2016 bevestigde Fox dat Leitch had getekend voor de regie van Deadpool 2[5].

Eind februari 2017 werd Drew Goddard aan het schrijversteam van de film toegevoegd[6].

Casting[bewerken]

Begin januari 2017 maakte de scenaristen bekend dat Brianna Hildebrand (Negasonic Teenage Warhead), Stefan Kapičić (Colossus) en Karan Soni (Dopinder) terugkeren in Deadpool 2[7][8].

Op 9 maart 2017 maakte Reynolds via zijn Twitteraccount bekend dat Zazie Beetz had getekend voor de rol van Domino[9]. Enkele weken later raakte bekend dat Morena Baccarin terugkeert als Vanessa, de vriendin van Wade[10].

Een maand later, op 12 april 2017, maakte Reynolds opnieuw een acteur bekend via zijn Twitteraccount. Ditmaal ging het om Josh Brolin, die bevestigd werd in de rol van Cable[11].

Filmen[bewerken]

De eerste opnames gingen van start op 17 juni 2017 aan Hatley Castle in Canada, de vaste locatie van het huis waar de X-men verblijven[12]. De hoofdopnames gingen een week later van start, op 27 juni 2017 in Vancouver[13].

Op 14 augustus 2017 werden de opnames stilgelegd, nadat stuntvrouw Joi Harris tijdens de uitvoering van een stunt op een motor in het centrum van Vancouver de controle over het voertuig verloor, tegen de glazen wand van een gebouw terecht kwam[14] en hierbij het leven liet[15]. Twee dagen na het dodelijke ongeluk werden de opnames hervat[16].

Op 14 oktober 2017 werden de opnames van de film afgerond[17].

Post-productie[bewerken]

Junkie XL zou ook de muziek van het vervolg van Deadpool componeren, maar nadat regisseur Tim Miller in 2016 de productie verliet, besloot Junkie het project de rug toe te keren, in solidariteit met Miller[18]. Begin november 2017 werd Tyler Bates aangekondigd als de nieuwe componist van Deadpool 2[19].

Promotie[bewerken]

In maart 2017 werd bij de Amerikaanse release van de film Logan een teaser vertoond van Deadpool 2. De teaser werd later door hoofdrolspeler en producent Ryan Reynolds online gezet[20].

Release[bewerken]

Deadpool 2 ging op 10 mei 2018 in première in cinema Empire, Leicester Square, Londen.[21]

Ontvangst[bewerken]

Critici[bewerken]

Op Rotten Tomatoes behaalt de film een Certified Fresh rating van 84%, gebaseerd op 228 recensies met een gemiddelde van 7,1/10[22]. De Critics Consensus op de site meldt "Hoewel de film dreigt te kreunen onder het gewicht van zijn meta-grappen, is Deadpool 2 een vrolijk en bloederig pamflet van het superheldengenre dankzij het enorme charisma van Ryan Reynolds".

Metacritic komt op een score van 66/100, gebaseerd op 51 recensies.[23]

Publieksreactie[bewerken]

Op CinemaScore, die zijn rating baseert op enquêtes die de site afneemt aan bioscopen en zo garandeert dat de bevraagden de film daadwerkelijk gezien hebben, behaalt de film een A rating.

Box-office[bewerken]

Analisten voorspelden dat de film in zijn openingsweekend in Noord-Amerika tussen de 130 en 150 miljoen dollar zou ophalen.[24]

De film opende in zijn thuismarkt Noord Amerika (Verenigde Staten + Canada) op vrijdag 18 mei 2018 op 4.349 bioscoopschermen. De film haalde bij zijn laatavondvoorvertoningen op donderdag 18,6 miljoen dollar op, waarmee de film het record voor de donderdag laatavondvoorvertoningen van een R-rated film verbrak. Op zijn openingsdag haalde de film 53 miljoen dollar op, waarmee de film het record voor de openingsdag van een R-rated film verbrak.[25]

De film bracht tijdens zijn openingsweekend wereldwijd ruim 301 miljoen dollar op, en daarmee de 25e beste opbrengst tijdens een openingsweekend van een film in de bioscopen aller tijden op dat moment.[26]

Externe links[bewerken]