Project dearMoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dear Moon)
Commerciële ruimtevlucht
SpaceX dearMoon
Prototype Starship-Super Heavy
Lanceerservice: SpaceX
Organisatie: Privaat
Alternatieve vluchtnaam:
Type ruimtevaartuig: Starship
Naam/serie nr. voertuig:
Draagraket: Starship-Super Heavy
Aantal personen: 10-12
Lanceerbasis: Starbase of Kennedy Space Center
Lanceerplatform: LC-39A
Lanceerdatum: n.t.b.
Baan: vrij terugkeer traject om de Maan
Landingsplaats: n.v.t.
Landingsdatum: n.v.t.
Missieduur: 6 dagen
Doel vlucht: Vervoer kunstenaars rond de Maan ter inspiratie van hun kunst.
Zero-G indicator
Bij de geplande vrije-terugkeervlucht is geen brandstof nodig voor de retourvlucht.

#dearMoon is een kunstproject rondom een ruimtetoeristische vlucht met een Starship voor tien tot twaalf personen om de Maan (vrije-terugkeervlucht) georganiseerd door Yusaku Maezawa (ook bekend als MZ) en ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De vlucht van het SpaceX Starship zou volgens de eerste planning in 2023 worden uitgevoerd. Dat is anno 2022 echter volstrekt onmogelijk, omdat met Starship en booster eerst nog een of meer onbemande vluchten om de aarde gemaakt moeten worden, een of meer bemande vluchten om de aarde, en een of meer onbemande vluchten om de Maan.

Maezawa zocht en selecteerde acht kunstenaars (in de ruime zin van het woord) om mee te gaan en twee extra als reserve voor als iemand door bijvoorbeeld ziekte toch niet mee kan. Er is sprake van dat er in totaal 10 tot 12 mensen meegaan, wat zou kunnen betekenen dat er ook een of meer professionele astronauten/deskundigen meegaan.

Na afloop van de vlucht wil Maezawa een tentoonstelling van het werk van de deelnemers organiseren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2017 kondigde SpaceX aan eind 2018 een toeristische ruimtevlucht voor twee om de Maan voor een nog niet nader genoemde betalende klant te zullen uitvoeren.[1] Deze vlucht zou met een aangepaste Dragon 2 en een Falcon Heavy als draagraket worden uitgevoerd. De klant had al een substantieel bedrag bijgedragen aan de ontwikkeling hiervan.

Begin 2018 meldde SpaceX dat die vlucht inmiddels was uitgesteld en omgeboekt naar de Big Falcon Rocket (BFR), een veel grotere raket-ruimteschip-combinatie die SpaceX in ontwikkeling heeft. De BFR die inmiddels is hernoemd tot Super Heavy (boostertrap) en Starship (tweede trap en ruimteschip in één) wordt ontworpen om een volledig herbruikbare raket te zijn die 100 ton vracht of 100 man in de ruimte en zelfs naar Mars te kunnen brengen.

In september 2018 maakten Yusaku Maezawa, een Japanse miljardair, kunstliefhebber en toenmalig CEO van kledingbedrijf ZOZO, en SpaceX’ CEO Elon Musk tijdens een persconferentie in SpaceX-hoofdkwartier te Hawthorn bekend dat Maezawa die betalende klant is en dat hij op eigen kosten acht nog te selecteren kunstenaars mee wil nemen om hen met deze ervaring te inspireren tot het maken van nieuwe kunst. Kunstenaars konden zich aanmelden of worden voorgedragen via de hashtag #dearMoon.[2]

Voor deze vlucht wil SpaceX een flink aantal onbemande en bemande vluchten met het Starship hebben uitgevoerd. Vanaf december 2018 kwam de ontwikkeling van Starship en Super Heavy vol op stoom en SpaceX heeft als voorlopig doel zo snel als mogelijk vluchten naar de Maan te bewerkstelligen.

In september 2019 legde Maezawa zijn taak als CEO van ZOZO neer om zich volledig op het #dearMoon-project te concentreren. Ook verkocht hij een groot deel van zijn aandelen in ZOZO.

Op 1 oktober 2020 kwam naar buiten dat Maezawa en de JAXA-astronaut Soichi Noguchi in gesprek te zijn over deelname aan de vlucht.[3]

Op 2 maart 2021 gaven Maezawa en Elon Musk een update middels een YouTube-video. Maezawa herhaalde nog eens dat hij acht kunstenaars zoekt. De belangrijkste voorwaarde is teamgeest. Hij wil dat de kunstenaars elkaar helpen en iets voor de wereld willen doen. De totale bemanning zal tien tot twaalf man tellen.

Elon Musk gaf aan dat hij nog altijd optimistisch is over een lancering in 2023. Prototype-Starships maken inmiddels deels succesvolle testvluchten en de ontwikkeling gaat volgens hem voorspoedig.[4] De website van dearMoon gaf aan dat mensen zich tot 14 maart 2021 konden aanmelden voor de vlucht. Vanaf 21 maart begon dan de voorselectie. Na twee sollicitatiegespreksrondes zou dan in mei 2021 de bemanning worden gekozen. In juni 2022 was nog geen bemanning bekendgemaakt, en de website was ongewijzigd.

Op 8 december 2022 presenteerde MZ de selectie:[5][6]

Als back-up zijn geselecteerd:

Eerste ruimtevlucht van Maezawa als voorbereiding[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2021 vloog Maezawa samen met zijn productieassistent Yozo Hirano als voorbereiding met Sojoez MS-20 naar het ISS. Die vlucht duurde 12 dagen en was geboekt via ruimtereisbureau Space Adventures.[7]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Artemis 2, een bemande ruimtevlucht van NASA met een Orion-capsule op een vergelijkbaar traject die eveneens in 2023 zou moeten plaatsvinden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]