Death in Venice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Morte a Venezia
Dood in Venetië
Regie Luchino Visconti
Producent Luchino Visconti
Scenario Luchino Visconti
Nicola Badalucco
Thomas Mann (novelle)
Hoofdrollen Dirk Bogarde
Björn Andrésen
Silvana Mangano
Muziek Vittorio Trentino
Giuseppe Muratori
Montage Ruggero Mastroianni
Cinematografie Pasqualino De Santis
Distributie Warner Bros.
Première 1 maart 1971
Genre Drama
Speelduur 130 minuten
Taal Engels
Pools
Frans
Italiaans
Land Vlag van Italië Italië
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Death in Venice (Italiaans: Morte a Venezia) is een film uit 1971 van de Italiaanse regisseur Luchino Visconti. De film is gebaseerd op de novelle Der Tod in Venedig van de Duitse auteur Thomas Mann. In Nederland en België werd de film destijds uitgebracht als Dood in Venetië.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het hoofdpersonage Gustav von Aschenbach (gebaseerd op Gustav Mahler) is op reis in Venetië. Daar raakt hij bezeten door de schoonheid van de Poolse jongeling Tadzio, die met zijn familie in hetzelfde hotel verblijft als Aschenbach. Aschenbach praat echter nooit met Tadzio.

In de novelle van Thomas Mann is het hoofdpersonage een romancier, maar Visconti veranderde zijn beroep in dat van een componist. Op die verandering na blijft de film betrekkelijk trouw aan het boek.

Terwijl Aschenbach rust tracht te vinden, wordt de rest van de stad geteisterd door een cholera-epidemie. De autoriteiten lichten de vakantiegangers echter niet in, omdat ze bang zijn dat ze allemaal zullen vertrekken. Wanneer Aschenbach en de andere gasten daguitstapjes maken in de binnenstad, ontdekken ze dat er iets mis is. Aschenbach wil vertrekken, maar besluit op het laatste nippertje om toch te blijven. Hij voelt zich jonger door de nabijheid van Tadzio. Hij gaat naar de kapper die hem er jonger laat uitzien door zijn haar te verven en hem te schminken. Vervolgens gaat hij naar het strand, waar hij sterft aan cholera, terwijl hij kijkt naar Tadzio.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]