Deceuninck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deceuninck NV
Oprichting 1937
Oprichter(s) Benari Deceuninck
Hoofdkantoor Hooglede-Gits
Motto of slagzin Building a sustainable home
Sleutelfiguren Francis Van Eeckhout (CEO)
Werknemers 3986 (in fte, 2023)
Producten Kunststof en composiet raam- & deursystemen, tuintoepassingen, dak- en gevelprofielen en interieurtoepassingen
Sector Kunststofverwerking
Industrie Bouw
Omzet € 866 miljoen (2023)
Winst € 13,6 miljoen (2023)
Marktkapitalisatie € 312 miljoen (28 maart 2024)
Website www.deceuninck.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Deceuninck is de naam van een ondernemersfamilie uit West-Vlaanderen die verschillende bedrijven met hun naam hebben opgericht. In 1985 ging het bedrijf naar de beurs van Brussel (nu Euronext), en sinds 2000 heet het bedrijf Deceuninck NV. Deceunink is een van de marktleiders op het gebied van het ontwerp, de vervaardiging en de verkoop van PVC-systemen voor deuren en ramen, gevels en daklijnen, voor toepassingen binnenshuis en in tuinen. Europa levert bijna de helft van de omzet en is daarmee de grootste afzetregio.

Deceuninck Group[bewerken | brontekst bewerken]

1937 - 2000[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de Groep gaat terug tot 1937. Benari Deceuninck, vader van Roger Deceuninck, startte een klein bedrijf in Beveren-Roeselare om allerlei knopen, gespen, kammen, etc. te vervaardigen uit plastic platen.

In de jaren 1960 koos de Groep ervoor om een nieuwe weg in te slaan in de kunststofproductie, en startte die met de extrusie van pvc-korrels (polyvinylchloride) voor de vervaardiging van profielen voor de bouwsector.

Na de succesvolle introductie in de buurlanden Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk (VK) in midden jaren 70, werd de eerste commerciële dochteronderneming opgericht in Frankrijk, met plaatselijke opslagcapaciteit en plaatselijke kantoren. Daarna volgde een dochteronderneming in het VK en in Spanje. Toen de lokale vraag midden jaren 80 sterk toenam, vooral in Frankrijk en het VK, besloot Deceuninck om lokaal te gaan produceren en werden twee nieuwe productiesites opgericht: een in Roye (Frankrijk), en een in Calne (VK).

Op 11 juni 1985 werden de aandelen van Deceuninck genoteerd op de Beurs van Brussel. Tijdens de tweede helft van de jaren 80 legde Deceuninck zich vooral toe op de verticale integratie van haar processen, met inbegrip van de start van print- en coatingactiviteiten, gevolgd door de start van compounding in het begin van de jaren 90 in Diksmuide (België).

In het midden van de jaren 90 richtte Deceuninck verkoopkantoren en lokale magazijnen op in Polen en Tsjechië. In 1995 volgde de start van extrusieactiviteiten in Poznan (Polen). De eerste stappen op de Amerikaanse markt werden gezet met de overname Acro Extrusions in Wilmington (Delaware) in 1995. In 1997 volgde de overname van American Dayton Technologies van de Alcoa Groep in Monroe (Ohio), waardoor Deceuninck een leiderspositie verwierf op de Amerikaanse markt voor niet-geïntegreerde pvc raamsystemen.

2000 - 2010[bewerken | brontekst bewerken]

In het begin van de 21ste eeuw besloot Deceuninck om Ege Profil over te nemen. Turkije was de tweede grootste markt voor pvc-ramen in Europa geworden. In juni 2003 werd het Duitse bedrijf Thyssen Polymer overgenomen van de Thyssen Krupp Groep. Het bedrijf was op dat ogenblik half zo groot als Deceuninck en had een belangrijke extrusiefabriek in Duitsland, en twee productievestigingen in de Verenigde Staten. Eind 2004 nam de Groep het bedrijf Winsa over. Dankzij haar aanwezigheid in Turkije kon Deceuninck niet alleen profiteren van de groei van de lokale Turkse markt, maar ook van het succes van haar Turkse dochterondernemingen in de ontwikkeling van de verkoop in het Midden-Oosten, de Maghreb landen in Noord-Afrika en in Azië. Deceuninck was een van de pioniers in de introductie van houtcomposieten in West-Europa. De productielijn voor terrassen en gevels maakt gebruik van een specifieke formule op basis van pvc onder de merknaam Twinson.

Eind 2008 had de mondiale financiële crisis een impact op de wereldwijde bouwactiviteiten, waardoor Deceuninck zich in de eerste helft van 2009 genoodzaakt zag haar bedrijfsactiviteiten verder aan te passen aan de nieuwe economische realiteit. Het onrechtstreeks verbonden personeelsbestand werd wereldwijd aanzienlijk ingekrompen en in alle filialen werd het direct verbonden personeel in lijn gebracht met het volume. In september 2009 voerde Deceuninck een financiële herstructurering door.

2010-vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2010 breidde de Groep verder uit naar de Emerging Markets van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In 2014 werd het Turkse beursgenoteerde bedrijf Pimas overgenomen.

Begin 2011 lanceerde Deceuninck haar nieuwe missie Building a Sustainable Home, gebaseerd op de pijlers Innovatie – Ecologie - Design, en gelinkt aan de drie kernwaarden van de Groep: Trust, Top Performance en Entrepreneurship.

Op de site van haar bestaande compoundingfabriek in Diksmuide bouwde de Groep een hoogtechnologische recyclagefabriek. De recyclagelijn is bedoeld om de toenemende stroom ramen van de eerste generatie op een kwalitatieve manier te verwerken. De lijn is uitgerust met de modernste recyclagetechnieken die ook glasvezel kunnen recycleren. De lijn is sinds december 2018 volledig operationeel.

In 2017 lanceerde de Groep Decalu en Tunal, waarmee het productgamma werd uitgebreid met aluminium ramen en deuren, ventilatie en zonwering, naast de IQ Aluminium lijn die al bestond in Turkije.

In 2019 kondigde de Groep zijn One Europe-strategie aan onder een wereldwijd merk, Deceuninck. In datzelfde jaar won Deceunincks nieuwste raamreeks Elegant de prestigieuze Red Dot Award. Elegant is het ultieme raamconcept van Deceuninck. Het is 100% recycleerbaar, en de best presterende raam- en deuroplossing zonder staal op de markt. Het is de eerste van vele raamontwerpen aangestuurd door Deceunincks nieuwe universele iCOR-platform.

Ondanks de COVID-19 pandemie kon de Groep zijn winstgevende groeipad hervatten met resultaten die hun hoogste niveau ooit bereikten.

De activiteiten van Tunal werden in 2023 stopgezet.

Deceuninck NV[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Benari Deceuninck zijn eenmanszaak begon voor de productie van knopen en gespen uit plastic platen, was hij niet de eerste producent van deze voorwerpen in West-Vlaanderen. Robert Tavernier - oprichter van het bedrijf Erta in Tielt - startte al eind van de jaren 20, samen met Jules Vandaele, met het maken van knopen en gebruiksvoorwerpen uit galaliet.

In 1941 werd de eenmanszaak de PVBA Etablissementen Deceuninck, en kocht Deceuninck haar eerste machine voor het spuitgieten van kammen, plastic doosjes en speelgoed. Vanaf 1947 produceert Deceuninck haar eigen spuitgietmatrijzen.

In 1960 kopen Roger en Michel Deceuninck op een beurs in Milaan een eerste extrusiemachine voor de productie van rolluikprofielen in pvc, een toen nieuw product in de streek. Samen met hun jongste broer Lionel Deceuninck bouwden ze het bedrijf uit tot een pionier op vlak van profielextrusie in Vlaanderen.

In 1963 kreeg Deceuninck Plastics, een dochterbedrijf van Deceuninck, het contract om alle bushaltes in Vlaanderen te voorzien van wachthuisjes. Voor het onderste gedeelte ervan recycleerde Deceuninck pvc-rolluiken, en verwerkte die in een metalen frame. Het productassortiment werd in 1965 uitgebreid met pvc planchettes voor gevel-, muur- en plafondbekleding. In 1967 startte Deceuninck Plastics als eerste bedrijf in Vlaanderen met het extruderen van pvc-profielen voor vensterramen en sierluiken. Het bedrijf verhuisde daarop in 1968 van de kleine vestiging in Roeselare naar een groter bedrijventerrein net over de grens van Roeselare op het grondgebied Gits. De matrijzenproductie zal pas in 1988 naar Gits verhuizen.

In 1970, werd in het Franse Houplines een eerste buitenlandse vestiging met de naam Plastibat S.A. opgericht. De PVBA Etablissementen Deceuninck werd op 31 juli 1974 een NV. Als relatief klein familiaal bedrijf (omzet: 1,5 miljard Belgische frank) ging Deceuninck in 1985 naar de beurs van Brussel (nu Euronext Brussel). Roger Deceuninck wordt voorzitter van de raad van bestuur en afgevaardigd bestuurder. Een van de meest merkwaardige leden van de raad van bestuur wordt Pierre Alain Baron De Smedt.

In 1988 kocht Deceuninck de bedrijfsterreinen van de Belgische failliete tennisrakettenproducent Snauwaert in Diksmuide, en bouwde er haar eigen grondstoffenfabriek, Deceuninck Compound. In 1994 start Deceuninck, als pionier in haar sector, met het coaten van raamprofielen. De familiale directieleden beslisten ook in 1994 om over te stappen naar de raad van bestuur. Hierdoor komt de dagelijkse leiding van het bedrijf volledig in handen van extern management. Clement De Meersman wordt CEO en bouwt het bedrijf tussen 1994 en 2009 uit tot een wereldleider.

De naam Deceuninck Plastics Industries NV veranderde in 2000 naar Deceuninck NV. Op 3 november 2001 krijgt Roger Deceuninck van Koning Albert II het ereteken van de Kravat van Commandeur in de Kroonorde (België). In 2004 ontvangt Deceuninck in België de prestigieuze onderscheiding Onderneming van het Jaar, een initiatief van Ernst & Young in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis.

In 2005 begint Deceuninck met de productie van houtcomposietproducten voor terrassen, een combinatie van een polymeer met houtvezels. De grondstoffenfabriek in Diksmuide werd in 2012 uitgebreid met een fabriek voor de recyclage van oude pvc-ramen, -rolluiken, en -planchettes. Deze nieuwe grondstof verwerkt Deceuninck in nieuwe raam-en bouwprofielen en sluit op die manier de kringloop van haar producten. In 2011 installeert Deceuninck in België lijnen waarbij continue glasvezels of staalkabels tijdens het extrusieproces (pultrusie) in de raamprofielen worden verwerkt. Opnieuw is Deceuninck hiermee een pionier in haar sector.

In 2014 komt er een grondige wijziging van de raad van bestuur. Gramo BVBA, dat gecontroleerd wordt door de Roeselaarse ondernemer, Francis Van Eeckhout, wordt grootste aandeelhouder. Hierdoor verwerft Gramo twee zetels en krijgen Sofina en de familie Deceuninck respectievelijk elk een zetel. Willy (2014) en Arnold (2015) worden erelid van de raad van bestuur. Evelyn Deceuninck (oudste dochter van Arnold Deceuninck) vertegenwoordigt de belangen van de familiale aandeelhouders. In de periode 2009-2016 is Pierre Alain Baron De Smedt voorzitter van de raad van bestuur. In die periode is hij eveneens voorzitter van de Belgische werkgeversorganisatie VBO. In 2015 wordt hij door koning Filip van België benoemd tot baron.

In 2016 consolideert Deceuninck haar vestigingen in het Turkse Kartepe nabij Istanboel. Eind 2016 wordt de verhuis van de vestiging in İzmir naar het nabije Menemen gestart. In oktober 2016 opent Deceuninck een tweede vestiging. De eerste bevindt zich in Dayton, Ohio in de Midwest - in de Verenigde Staten, aan de Westkust in Fernley (Nevada). In Groot-Brittannië, Kroatië, Spanje en Chili worden beklevingslijnen geïnstalleerd en opgestart voor het afwerken van raamprofielen met decoratieve houtimitatiefolies. In 2015 bedroeg de groepsomzet € 644,5 miljoen, waarvan 26% in West-Europa, 26% in Centraal & Oost-Europa, 30% in Turkije & Emerging Markets en 17% in Noord-Amerika. In 2016 telt het bedrijf - onder meer door een reeks overnames tussen 1995 en 2015 - 14 productievestigingen wereldwijd (België (2), Chili, Duitsland, Frankrijk, Kroatië, Polen, Rusland, Thailand, Turkije (2), het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (2)) en 22 magazijnen in 19 landen.

In 2016 wordt Francis Van Eeckhout CEO, en volgt Paul Thiers Pierre Alain Baron De Smedt op als voorzitter. Het productassortiment bestaat nu uit kunststof en composiet raam- en deursystemen, tuintoepassingen, dak- en gevelprofielen en interieurtoepassingen.

In januari 2021 verwelkomt Deceuninck Serge Piceu als nieuwe CFO Groep, en in augustus kondigt Deceuninck Rusland de benoeming aan van Evgeny Pchelintsev als nieuwe General Manager. In september kondigt Deceuninck een wissel aan de top aan met ingang van 1 januari 2022: Bruno Humblet wordt benoemd tot nieuwe CEO Groep. Marcel Klepfisch treedt terug als Voorzitter en blijft onafhankelijk bestuurder, en Francis Van Eeckhout wordt benoemd tot Uitvoerend Voorzitter. Ook verwelkomt Deceuninck Paul Van Oyen als nieuwe onafhankelijke bestuurder.

In september 2022 kondigt Deceuninck een wissel aan de top aan met ingang van 1 januari 2022: Bruno Humblet wordt benoemd tot nieuwe CEO Groep. Francis Van Eeckhout wordt benoemd tot Uitvoerend Voorzitter.