Deepwater Horizon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Deepwater Horizon (film) voor het artikel over de gelijknamige film uit 2016.
Vlag van de Marshalleilanden
Deepwater Horizon
Deepwater Horizon op 21 april 2010, na de explosie
Deepwater Horizon op 21 april 2010, na de explosie
Geschiedenis
Besteld December 1998
Werf Hyundai Heavy Industries
Tewaterlating Februari 2001
Uit dienst 21 april 2010
Status Gezonken
Thuishaven Golf van Mexico
Eigenaren
Eigenaar Transocean
Charteraar BP
Algemene kenmerken
Type Boorplatform
Lengte 112 m
Breedte 78 m
Hoogte 97,4 m
Vaart 4 knopen
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Deepwater Horizon was een boorplatform in de Golf van Mexico, in de territoriale wateren van de Verenigde Staten. Het was een offshore half-afzinkbaar platform, uitgerust met een dynamic positioning-systeem.

Met de bouw van het boorplatform werd in december 1998 begonnen door Hyundai Heavy Industries te Ulsan in Zuid-Korea. Het was eigendom van Transocean en werd verhuurd aan oliemaatschappij BP. In februari 2001 werd het in dienst genomen.

Op 2 september 2009 boorde Deepwater Horizon in het olieveld Tiber Prospect 's werelds diepste oliebron tot dan toe aan, op meer dan 10 kilometer diepte.

In februari 2010 begon het productieplatform met boringen in het Macondo-olieveld, circa 80 km uit de kust van Venice in de Amerikaanse staat Louisiana.

Op 20 april 2010 vond op Deepwater Horizon een explosie plaats, waarbij elf bemanningsleden omkwamen. Blusboten konden het platform, dat in brand stond, niet meer redden, waarna het op 22 april zonk. Er ontstond een grote olievlek, die is aangeduid als de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis. De olieramp vormt een grote bedreiging voor het ecosysteem en de visserij van de Amerikaanse zuidkust.

Zie ook[bewerken]