Deepwater Horizon (schip, 2001)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Deepwater Horizon (film) voor het artikel over de gelijknamige film uit 2016.
Vlag van de Marshalleilanden
Deepwater Horizon
Deepwater Horizon op 21 april 2010, na de explosie
Geschiedenis
Besteld December 1998
Werf Hyundai Heavy Industries
Datum oplevering 23 februari 2001
Uit dienst 21 april 2010
Status Gezonken
Thuishaven Golf van Mexico
Eigenaren
Eigenaar Transocean
Charteraar BP
Algemene kenmerken
Scheepsklasse RBS-8
Type Halfafzinkbaar boorplatform
Lengte 112 m
Breedte 78 m
Hoogte 97,4 m
Vaart 4 knopen
IMO-nummer 8764597
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Deepwater Horizon was een halfafzinkbaar boorplatform dat in februari 2001 opgeleverd werd door Hyundai Heavy Industries in Ulsan in Zuid-Korea voor Reading & Bates Falcon. Het RBS-8D-ontwerp bestaat uit twee parallelle pontons met elk twee kolommen met daarop het werkdek. De D staat daarbij voor het dynamisch positioneringssysteem waarmee het was uitgerust. De Deepwater Nautilus is van het hetzelfde ontwerp, maar dan RBS-8M voor Mooring, aangezien het is uitgerust met een ankersysteem. De bouw van het platform werd in december 1998 begonnen en in 2001 werd Reading & Bates Falcon overgenomen door Transocean.

Op 2 september 2009 boorde de Deepwater Horizon in het olieveld Tiber Prospect, 's werelds diepste oliebron tot dan toe aan, op meer dan 10 kilometer diepte.

In februari 2010 begon het platform met boringen voor oliemaatschappij BP in het Macondo-veld, in de Golf van Mexico in de territoriale wateren van de Verenigde Staten, circa 80 km uit de kust van Venice in de Amerikaanse staat Louisiana.

Op 20 april 2010 vond op de Deepwater Horizon een blow-out plaats, gevolgd door een explosie, waarbij elf bemanningsleden omkwamen. Blusboten konden het platform, dat in brand stond, niet meer redden, waarna het op 22 april zonk. Er ontstond een grote olievlek, die is aangeduid als de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis. De olieramp vormde een grote bedreiging voor het ecosysteem en de visserij van de Amerikaanse zuidkust.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]