Deinosuchus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deinosuchus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Tekening van Deinosuchus hatcheri
Tekening van Deinosuchus hatcheri
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Crocodilia (Krokodilachtigen)
Onderorde:Eusuchia
Superfamilie:Alligatoroidea
Geslacht
Deinosuchus
Holland, 1909
Typesoort
Deinosuchus hatcheri
Soort
  • D. rugosus
  • ?D. riograndensis
Afbeeldingen Deinosuchus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Deinosuchus ("vreselijke krokodil") was een geslacht van reusachtige krokodillen behorend tot de groep van de Eusuchia die in Noord-Amerika leefden tijdens het Krijttijdperk. De typesoort is Deinosuchus hatcheri.

De tand van Pliogonodon (=Deinosuchus?).

Er zijn nooit complete skeletten gevonden en de meeste informatie over deze soort is afgeleid van schedelfragmenten. Er is geen duidelijkheid over de precieze lengte, voorheen werd gedacht dat zijn totale lichaamslengte ongeveer vijftien meter was. Recent onderzoek geeft echter aan dat deze lengte misschien een overschatting is.

Vermoedelijk was zijn levensstijl te vergelijken met die van de nijlkrokodil en lag hij op oevers van rivieren op de loer naar prooien. Hij leefde er waarschijnlijk onder andere van schildpadden en dinosaurussen van zijn eigen omvang zoals Albertosaurus en Appalachiosaurus montgomeriensis.[1]

Een tand die vermoedelijk uit het Mioceen afkomstig is wordt soms toegeschreven aan Deinosuchus. De tand wordt Pliogonodon genoemd en soms ook aan Voay toegeschreven of als een lid van de Goniopholididae gezien. Vooralsnog is het onzeker aan welk van de drie de tand toebehoort en uit welke tijd het fossiel stamt.

Zie ook[bewerken]