Dekkerswald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdgebouw

Dekkerswald is een terrein van 85 hectare tussen Groesbeek en Heilig Landstichting langs de Provinciale weg 842. Van oudsher was er een longkliniek gevestigd en nog steeds is het grootste deel van het voor 20 hectare bebouwde terrein in gebruik voor diverse afdelingen voor ziekenzorg en verpleging. De rest van het terrein bestaat uit bosgebied.

Geschiedenis[bewerken]

Op 31 december 1906 werd de Vereeniging tot Stichting van Rooms-Katholieke Herstellingsoorden voor Longlijders en Zwakke Kinderen opgericht. Deze besluit tot de oprichting van twee tuberculoseklinieken: Dekkerswald in de bossen bij Groesbeek en Heliomare in Wijk aan Zee.

In 1913 wordt Dekkerswald geopend naar een ontwerp van Amsterdamse architect Eduard Cuypers. Bij het 12½-jarig bestaan in 1926 werd door patiënten en oud-patiënten een Heilig Hartbeeld aangeboden dat werd geplaatst aan de kop van een kruisvormige vijver achter het hoofdgebouw.

Door een enorme toename van het aantal tuberculose gevallen in de Tweede Wereldoorlog is er net na de oorlog flink uitgebreid en zijn er extra barakken gebouwd. Deze dependance werd Dekkerswald II genoemd. Vanaf 1950 is er ook een longkliniek. Vanaf 1964 is Dekkerswald een zelfstandig ziekenhuis. Hiervoor werden ingrepen verricht in samenwerking met het UMC St Radboud in Nijmegen.

Vanaf halverwege de jaren 70 vermindert het aantal behandelingen sterk en moet er ingekrompen worden. Vanaf 1979 wordt er mede daarom weer samengewerkt met het Radboud, vanaf 2003 wordt deze samenwerking geïntensiveerd en wordt een fusie met de longafdeling van het Radboud voorbereid.

Sinds 1913 was ook een communiteit van de Zusters Onder de Bogen gevestigd op Dekkerswald. Vanuit Huize Bethel zetten de zusters zich in voor tuberculosepatiënten en voor patiënten die verpleegkundige en/ of geestelijke zorg behoeven. Voor hun toegewijde zorg kregen de zusters bij hun vertrek op 15 november 2007 de gouden erepenning van de gemeente Groesbeek. In 1990 werd het op het terrein gevestigde klooster gesloopt.

De barakken van Dekkerswald II hebben vanwege het afnemend gebruik ook dienstgedaan als studentenwoningen.

Op 22 november 2007 werd het dagbehandelingscentrum Longoncologie geopend. In juli 2009 veranderde de naam naar Universitair Centrum voor Chronische Ziekten Dekkerswald (UCCZ). Dekkerswald werd sindsdien een ziekenhuis voor alle chronisch zieken, niet enkel beperkt tot longaandoeningen. Ook zijn op het terrein diverse scholen en bedrijven gevestigd.

Radboudumc Dekkerswald[bewerken]

Radboudumc Dekkerswald (voorheen UCCZ) is een gespecialiseerd ziekenhuis voor de behandeling van chronisch zieke patiënten in Groesbeek, bij Nijmegen. Het is een volle dochter van het Radboudumc, waar het intensief mee samenwerkt.

Van oudsher staan longaandoeningen (COPD en astma) op de voorgrond. Tegenwoordig behoort ook het chronische aspect van ouderengeneeskunde en chronische pijn tot de aandachtgebieden van het Radboudumc Dekkerswald. Er Dekkerswald werkt personeel van de afdelingen algemene interne geneeskunde, longziekten, kindergeneeskunde, geriatrie, anesthesie en neurologie.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]