Lijst van rassen uit The Legend of Zelda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Deku)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van rassen uit de videospelserie van The Legend of Zelda.

Rassen[bewerken | brontekst bewerken]

Anouki[bewerken | brontekst bewerken]

De Anouki kwamen voor het eerst voor in Phantom Hourglass op de Isle of Frost. Hun grootste vijand zijn de Yook. Honderd jaar vóór de gebeurtenissen in Phantom Hourglass werd er een vredeswet uitgesproken waarbij de Anouki het westelijk gedeelte van het eiland kregen, en de Yook het oostelijk gedeelte. De Anouki zijn kleine mensachtige wezens met geweien die uit hun schedel groeien. Ze dragen bonten kleren om zich te weren tegen de koude die heerst op het eiland.

Deku[bewerken | brontekst bewerken]

De Deku is een stam van plantvormige wezens, die voor het eerst opdoken in het spel: Ocarina of Time. Ze komen vooral voor in open velden of kerkers.

Rat[bewerken | brontekst bewerken]

Rats komen voor in the wind waker. Het zijn paarse ratten met gele ogen. Ze komen voor in kerkers en stelen rupees. Als je ze fishing bait geeft handelen ze in items voor rupees.

Fairy[bewerken | brontekst bewerken]

Fairies (feetjes) zijn er in verschillende vormen. De meest voorkomende zijn de kleine feetjes die Link in een flesje kan bewaren en die Link tot leven wekken als Link al zijn hartjes kwijt is. In Ocarina of Time zijn dit rode lichtgevende bolletjes met vleugels, in Twilight Princess zijn het witte bolletjes, in Wind Waker zie je wel werkelijk feetjes. Er zijn ook Great Fairies, dit zijn leiders voor de normale fairies. Zij geven Link boosts voor zijn magiemeter, Bomb bag of quiver (pijlenkoker). In Ocarina of Time en Majora's Mask zien ze er menselijker uit. Ten slotte zijn er nog fairies als Navi, Tatl en Proxi. Dit zijn Fairies die Link helpen door hem informatie te geven over vijanden of gebieden. In Phantom Hourglass hebben de drie godinnen de vorm aangenomen van Fairies. De Kokiri krijgen van de Deku Tree een Fairy toegedeeld.

Gerudo[bewerken | brontekst bewerken]

In The Legend Of Zelda Ocarina Of Time een vrouwelijk duister volk uit de woestijn, waarbij de Gerudo heksen Koume en Kotake voorkomen. Eens in de honderd jaar wordt er een man in die stam geboren die de koning van de Gerudo wordt. Ganondorf stamt van de Gerudo's af, en is daarmee koning van het kwade.

Bokoblins[bewerken | brontekst bewerken]

Bokoblins, zijn mensachtige wezens die vooral in bossen opduiken. Ze dragen meestal pijlen, speren of zwaarden met zich mee om Link aan te vallen.

Goron[bewerken | brontekst bewerken]

Deze wezens komen origineel uit Death Mountain, waar zij leven van de mineralen die ze uit de berg opgraven. Ze staan bekend om hun kracht en vriendelijkheid. De Gorons gaan vaak gepaard met hun "broer", Big Goron, van wie Link in "The Minish Cap", op de Gameboy Advance, het Mirror Shield kan verkrijgen en zijn er speciale gloeiende Gorons.

Human[bewerken | brontekst bewerken]

Deze uitgebreide stam bestaat uit de Gerudo, de Hylia, de Sheikah en de Wind Tribe. Naast deze rassen bestaan er ook nog enkele andere groepen die verdeeld over de spellen uit de reeks voorkomen.

Hylian[bewerken | brontekst bewerken]

Een menselijk volk met puntige oren waarmee ze de goden kunnen horen, Link en Zelda stammen van de Hylians af.

Kokiri[bewerken | brontekst bewerken]

Dit bosvolk leeft in de dichte wouden van het Kokiri Forest. De Kokiri hebben een unieke zegening, eeuwige jeugd. The Great Deku Tree waakt over de kinderen en vertrouwt hen een feetje toe, als de tijd rijp is.

Korok[bewerken | brontekst bewerken]

De Koroks zijn een ras dat voorkomt in The Wind Waker. Ze komen van een gebied dat de Forest Haven heet, maar spenderen hun leven meestal buiten dit gebied. Ook zijn er vermoedens dat de apen uit Twilight Princess afstammelingen of zelfs de Kokiri zijn.

Minish (Picori)[bewerken | brontekst bewerken]

De picori zijn een klein muisachtig volkje dat zich alleen aan kinderen laat zien.In The Legend of Zelda: The Minish Cap (2004/GBA) opent de deur waar de picori vandaan komen eens in de 100 jaar,ze noemen zichzelf liever de Minish,hoewel ze tegen mensen spreken met woorden zoals picori.In dat spel is het bestaan van de Minish een sprookje,maar alleen de koninklijke familie weet dat ze bestaan.Ezlo en Vaati behoren ook tot de Minish.

Oocca[bewerken | brontekst bewerken]

Oocca zijn schepsels met kip-achtige lichamen met mensachtige hoofden. Ze kwamen voor het eerst voor in Twilight Princess.

Rito[bewerken | brontekst bewerken]

De Rito is een volk lijkend op vogels, dat voor het eerst te vinden was in The Wind Waker. Hun officiële verblijfplaats is Dragon Roost Island waar alle Rito wonen. Een stamouder treedt op als de leider en deze heeft vele volgelingen en uitvoerig geklede bewakers. Men denkt dat ze afstammen van de Zoras uit Ocarina of Time. Rito zijn goede vliegers en kunnen een hoge snelheid bereiken. Ook kunnen ze als ze volledig zijn uitgegroeid voor een korte periode mensen dragen.

Geen enkele Rito wordt met vleugels geboren. Het Rito kuiken dient naar de beschermheilige van de stam, de grote draak Valoo, te komen om een van zijn schubben te gebruiken om vleugels te kunnen laten groeien. Wanneer ze hun vleugels niet gebruiken, lijken ze op lange uitgerekte mouwen. Hierdoor kunnen de Rito ook hun handen gebruiken en zijn ze dus niet altijd afhankelijk van hun vleugels.

Rito staan bij de Hyrulianen bekend als goede postbezorgers, aangezien zij de enige zijn die de zee kunnen oversteken zonder een daar een schip voor te hoeven gebruiken.

Een Rito genaamd Medli verteld Link dat de Rito ook ooit zonder hun vleugels hebben geleefd. Ook wordt in The Wind Waker duidelijk dat Medli een afstammeling is van de Zora sage Laruto.

In Breath of the wild is de Uitverkorene Revali van het volk van de Rito's en hij helpt Link om Ganon te verslaan.

Sheikah[bewerken | brontekst bewerken]

De Sheikah zijn een volk dat de koninklijke familie van Hyrule bewaakt. In Ocarina Of Time komt een Sheikah genaamd Impa voor, zij is het kindermeisje en bewaakster van de jonge prinses Zelda. Later blijkt Impa de Sage van de Shadow Temple te zijn. Deze Tempel ligt in de game bij Kakariko Village, het dorp dat door Impa zelf gesticht is, en in latere games (onder andere Twilight Princess en A Link To The Past) weer terugkeert. Impa leert Link een melodie met de naam "Zelda's Lullaby", een slaapliedje van de jonge Zelda, dat tevens over magische krachten beschikt, zo blijkt later. Als Zelda opgroeit vermomt ze zich door middel van magie als een Sheikah-man, om vijanden op een dwaalspoor te brengen.

De Sheikah zijn een muzikaal en vrij atletisch, bijna ninja-achtig volk en kunnen door het gooien van een Deku-Nut in een flits van licht verdwijnen. Impa fluit melodieën op haar vingers, en Sheik (Zelda in vermomming) gebruikt een gouden harp. Sheikah hebben rode ogen en puntige oren.

Waar de Sheikah vandaan komen is onbekend, wel is bekend dat ze ten tijde van Ocarina of Time bijna uitgestorven zijn. De Sheikah worden ook wel de schaduwen van de Hylians genoemd. Ze hebben een symbool, wat bestaat uit een enkel groot oog met erboven drie driehoekige wimpers, en waar een traan uit rolt. In Ocarina Of Time wordt duidelijk dat dit symbool eerst geen traan bevatte, maar dat dit werd toegevoegd nadat er verraad optrad. Wat dit verraad inhield en wie het uitvoerde is onbekend. Mogelijk bestaat de traan ook om het lijden en de ontberingen van het Sheikah-volk weer te geven. Dit symbool komt in vele Zelda-spellen voor sinds A Link To The Past, waar het (zonder traan) voor het eerst verscheen, onder andere op het gewaad van Agahnim, een kwade tovenaar. Daarna was het in verschillende versies talloze malen te zien op onder andere de zgn. "Gossip Stones" in Ocarina Of Time, en de mantel van Zelda en op de "Howling Stones" in Twilight Princess,

In Twilight Princess komt een oude vrouw voor die Impaz heet en in een oud verlaten stadje woont. Haar ras wordt in de game nooit genoemd, maar er wordt wel sterk naar gehint dat zij een Sheikah is. Dit onder andere door haar naam (ze zegt dat ze is vernoemd naar de stichter van het stadje, dat op een bordje "Old Kakariko" wordt genoemd en volgens Impaz een volk dat de koninklijke familie beschermde huisvestte), haar rode ogen, en het feit dat ze de eigenaar van een beeldje met het Sheikah-symbool was.

In het spel Hyrule Warriors is Impa de beschermer van Zelda.

Skull Kid[bewerken | brontekst bewerken]

De Skull Kids zijn een ras dat voor het eerst voorkwam in Ocarina of Time. Volgens de fee Navi veranderen Kokiri in Skull Kids als ze verdwalen in de Lost Woods.[1] Zowel de Skull Kid in Majora's Mask als die in Twilight Princess worden omschreven als "demonen".[2] De Skull Kid uit Majora's Mask, wordt bezeten door het titulaire masker van Majora, wat hem de hoofdslechterik van het spel maakt.

Spirits[bewerken | brontekst bewerken]

De Spirits zijn de krachtigste en belangrijkste wezens in de wereld van the Legend of Zelda. Ze bestaan uit de goden die Hyrule schiepen en de beschermheiligen ofwel Guardian Spirits.

De 3 godinnen, Din, Nayru en Farore, schiepen Hyrule en al haar levensvormen. Het is onbekend waar ze vandaan komen en hoelang ze al bestaan. Meestal worden ze geportretteerd als drie prachtige vrouwen met almachtige krachten. Er komen ook andere goden en godinnen voor in de spellen: in Ocarina of Time spraken de Gerudos over een zandgodin, terwijl Majora's Mask de Four Giants beschreef als goden, maar ook was er sprake van een "Godin van Tijd". In The Wind Waker, werd de naam "Godin van Geluk" gebruikt voor een bepaalde Great Fairy en zijn er ook twee kikkerachtige windgoden, Cyclos en Zephos. In Twilight Princess noemt antagonist Zant, Ganondorf zijn god. Hierdoor lijkt het alsof de term "god/godin" wordt gegeven aan de hand van de hoeveelheid krachten in plaats van een dogmatisch pantheon. De Golden Goddesses bemoeien zich niet te veel met de affaires in Hyrule en reageren alleen op wensen gemaakt via de Triforce of die van de sage. Een voorbeeld van zo'n reactie is het onderwater zetten van Hyrule om het Master Sword te herstellen.

Guardian Spirits zijn niet zo machtig als de goden, maar bezitten genoeg krachten om andere wezens te creëren en beschermen. Zo maakte de Great Deku Tree bijvoorbeeld de Kokiri.[3] In tegenstelling tot de godinnen, leven de beschermheiligen samen met de andere wezens op aarde, in plaats van ze van een afstand te bestuderen. Soms treden ze op als de leider van de door hun gekozen populatie en worden altijd met groot respect behandeld. Sommige Spirits verouderen en kunnen doodgaan, maar zullen dan automatisch worden vervangen. In Twilight Princess, bevinden zich vier beschermheiligen die waken over de vier provincies van Hyrule. Deze provincies zijn vernoemd naar de heiligen die erover waken; Ordona, een geit; Faron, een aap; Eldin, een uil; en Lanayru, een slang.

Subrosian[bewerken | brontekst bewerken]

De Subrosians zijn een ras uit het subterane land van Subrosia, die voorkomen in The Legend of Zelda: Oracle of Seasons. Het Subrosia land is verbonden met de oppervlakte door vulkanen en magische portalen. Subrosians hebben grote, gloeiende ogen en dragen altijd capes met een kap. Ze zijn immuun voor hitte en kunnen een bad nemen in de lava alsof het sauna's zijn. Ze gebruiken hoofdzakelijk stukken erts als betaalmiddel, hoewel ze ook veel van de ruilhandel leven. Ze gebruiken de erts ook als wapen of materiaal voor een wapen. In de Subrosian cultuur wordt veel gedanst; de lokale dansstudio is immens populair en hun voorliefde voor dansen heeft velen ertoe aangezet om naar Labrynna te verhuizen om dingen te leren over de Goron's danstraditie. De dans maakt ook deel uit van het smeedproces.

De Subrosians verschenen ook in Freshly-Picked Tingle's Rosy Rupeeland, hoewel ze hier onder de naam "Salona" verschenen door de "Bodyguard Salons" die ze runnen.[4] In dit spel, verklaarde ze dat ze capes dragen omdat hun voorouders een held hielpen een demoon te verslaan. De demoon vervloekte ze hierop door hun lichamen in schaduwen te veranderen. Hierdoor kunnen hun lichamen niet tegen licht.

Tokay[bewerken | brontekst bewerken]

In The Legend of Zelda: Oracle of Ages (2001/GBC) komen deze wezens voor op een eiland waarbij ze alle spullen van Link stelen, die de speler dan weer moet terughalen. Ze zien eruit als wezens met een groot hoofd met 2 grote ogen en een staart.

Twili[bewerken | brontekst bewerken]

Twili (in Japan: Towairaito no Tami) zijn afstammelingen van een tovenaarstam genaamd de "Dark Interlopers" die de Sacred Realm in handen probeerden te krijgen nadat de Triforce was ontstaan. Ze werden uitgebannen door de Golden Goddesses naar een voorgeborchte genaamd het Twilight Realm. Na een lange tijd, waren de Twili van hun oorspronkelijke vorm veranderd in, vriendelijk ogende unieke zwart en witte wezens. Twee hoofdpersonen in Twilight Princess, Zant en Midna, zijn van dit ras. Toen Zant probeerde koning te worden, werden velen van de Twili getransformeerd in schaduwbeesten, waardoor Link ze naar hun oorspronkelijke vorm moest helpen. In deze vorm is hun lichaam meestal zwart met tekens op hun lichaam die overeenkomen met de patronen in het Twilight Realm. De gezichten, nekken en buiken zijn grijziger dan de rest van hun lichaam. De Twili lijken erg uitgerekt door hun lange lichaamsdelen, nekken en hoofden. Normale Twili spreken geen Hylian en kunnen dan ook alleen maar een gekreun uitbrengen als Link ze passeert. Zowel Midna als Zant zijn uniek in hun ras omdat hun uiterlijk zichtbaar verschild van de andere Twili en ze beiden Hylian kunnen spreken.

Wind Stam[bewerken | brontekst bewerken]

De Wind stam bestaat uit een groep mensen die wonen in de Tower of the Winds boven op de Cloud Tops en bewaken de toegang tot het Palace of the Winds. Ze hebben ook geleefd in de Wind Ruins, in het zuidwesten van Hyrule, waar ze het Wind Element bewaakte. Ze gebruikte al hun krachten om naar de wolken te verhuizen om zo te ontsnappen aan de problemen op aarde. Als Link in de vestiging arriveert ontdekt hij dat ze de Ocarina of Wind achter hebben gelaten. Deze kan worden gebruikt om Zeffa, een van de vogels die Link kan vervoeren naar verschillende plekken in Hyrule, op te roepen. Het lijkt er echter op dat ze zijn verjaagd door Vaati, omdat hij in de spellen Four Swords and Four Swords Adventures, ronddwaalt in de Palace of Winds.

De Wind stam kende de Minish, die de Armos standbeelden voor ze maakten om de Wind Ruins te beschermen. Deze stam produceerde ook Mazaal, een groot mechanisch wezen, lijkend op een Maya Buste, die de vestiging beschermd. Naast architectuur, zijn ze ook bedreven in het vinden van Kinstones, waarvan ze er naar eigen zeggen te veel hebben. Ook gebruiken ze hun krachten over de wind om de toren in de lucht te houden en zelf te kunnen vliegen.

Yeti[bewerken | brontekst bewerken]

Yook[bewerken | brontekst bewerken]

Zora[bewerken | brontekst bewerken]

De Zora (ゾーラ (Zōra)) is een ras van water-humanoïdes die in bijna elk spel in de serie verschijnen. Met uitzondering op de "Zolas", vrouwelijke Zoras die voor een leven vol gevaar kozen in plaats van trouw te zijn aan Hyrule[5], zijn de Zoras een rustig ras. Zoras zijn erg afhankelijk van water en deze afhankelijkheid is terug te zien in hun cultuur. Zoras zwemmen vaak elegant rond in het water en stoeien daar wat bij. Naast het gebruikelijke zwemmen en sporten, houden Zoras ook van muziek.[6]

De meeste Zoras dragen geen kleren en hebben zilveren schubben, waardoor ze van een afstand een blauwe gloed lijken uit te stralen. In plaats van haar, groeien er een soort extensies op het hoofd van een Zora die nog het meeste lijken op staartvinnen. Deze staarten bewegen willekeurig waardoor het hoofd van de Zora erg lijkt op dat van een vis. Ze hebben geen zichtbare oren, maar wel een neus en kieuwen op hun buik. Ze kunnen hun vinnen uitklappen om er een scherp gevechtswapen van te maken. Zoras leggen eieren om zich voort te kunnen planten. Zora eieren moeten in koud en schoon water blijven en alle eieren uit hetzelfde nest moeten bij elkaar worden gehouden. Pasgeboren Zoras lijken op kikkervisjes met een rond lichaam en hebben lange dunnen staarten met op het eind een bot.

Het Zora rijk is monarchisch en wordt bestuurd door een koning of koningin. Er bestaan twee verschillende soorten; "rivier Zora" zijn gewelddadig en kunnen vuur spuwen, terwijl "zee Zora" vooral vriendelijke Zoras zijn. De koninklijke Zora familie is verantwoordelijk voor de rust onder het volk, de zuivering van het water en het verzorgen Lord Jabu-Jabu, die ze als hun beschermheilige zien.[7]

Zuna[bewerken | brontekst bewerken]

De Zuna zijn een ras uit de game Four Swords Adventures, ze leven daar in de woestijn met de naam "Desert of Doubt".

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Navi: "Is this what happens to kids who wander into the forest? It looks like he doesn't like grownups."
  2. The Legend of Zelda: Majora's Mask, Happy Mask Salesman: "During my travels, a very important mask was stolen from me by an imp in the woods."
  3. The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Kokiri girl: "That's because the Great Deku Tree is our father, the forest guardian, and he gave life to all us Kokiri!"
  4. The original Japanese version of the game instead calls these "Subrosian Salons", showing that the Salona are indeed Subrosians.
  5. https://web.archive.org/web/20090226132939/http://www.zelda.com/universe/pedia/z.jsp: “Zola is the name given to any female Zora who turns against Hylians and chooses to live a life of violence. They normally hide underwater, then spit fireballs at anyone who walks by.”
  6. https://web.archive.org/web/20090226132939/http://www.zelda.com/universe/pedia/z.jsp: “Led by their King, the Zoras are peaceful creatures who enjoy music and sports.”
  7. The Legend of Zelda: Ocarina of Time, King Zora: “Our guardian god, Lord Jabu-Jabu, would never eat my dear Princess Ruto!”