Del Newman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Del Newman is een Brits dirigent, orkestrator en arrangeur binnen het gebied van de popmuziek. Hij was geboren als Derrick Martin Morrow in Londen. Zijn vader was van West-Indische afkomst, zijn moeder was Iers. Hij werd geadopteerd door de familie Newman toen hij een paar maanden oud was. Hij was vanaf zijn zevende jaar bezig met muziek, onder andere met de cello. Nadat hij de Royal Navy verlaten had studeerde hij muziek in Londen, Exeter en aan het Trinity College of Music. Onderricht kreeg hij onder andere van componiste Elizabeth Lutyens en dirigent Antal Doráti.

Zijn naam dook voor het eerst op bij het album Gordon Giltrap van de gelijknamige artiest uit 1968. Zijn voornaamste werkzaamheden bestonden uit het op papier zetten voor arrangementen voor begeleidende strijkinstrumenten en soms ook blaasinstrumenten. Op het Eurovisiesongfestival 1980 dirigeerde hij het orkest bij de inzending van Italië, Alan Sorenti (Non so che darei).

Albums waar hij aan meegewerkt heeft zijn:


Verder arrangeerde hij werk voor Asha Puthli. Hij arrangeerde de strijkers achter Aznavour in diens wereldhit She. Hij schreef ook een boek over zijn werk: A touch of God, It’s only rock and roll.