Dell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige plaats in Arkansas, zie Dell (Arkansas).
Dell
Logo
Hoofdkantoor van Dell
Eigendom dochterbedrijf
Oprichting 1984
Eigenaar Dell Technologies
Sleutelfiguren Michael Dell (CEO en bestuursvoorzitter)
Hoofdkantoor Round Rock, Texas
Werknemers 101.800 (2016)
Producten Computerstechnologie, televisietoestellen, beeldschermen, printers, servers
Industrie hardware, software
Omzet/jaar 102.301.000.000 US$ (2022) Bewerken op Wikidata
Winst/jaar 2.442.000.000 US$ (2022) Bewerken op Wikidata
Marktkapitalisatie 57.000.000.000 US$ (januari 2021) Bewerken op Wikidata
Website Dell Global
Portaal  Portaalicoon   Economie

Dell Inc. is een Amerikaanse computerfabrikant, gevestigd te Round Rock, Texas. Naast het produceren van personal computers (waarin zij een van de grootste ter wereld zijn en marktleider in de Verenigde Staten), produceert Dell ook servers, werkstations, hardware voor netwerken, pda's, software, televisietoestellen, monitoren, printers en tot eind 2012 nog smartphones.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Michael Dell stichtte de voorloper van Dell, PC's Limited, in 1984, terwijl hij studeerde aan de Universiteit van Texas in Austin. Het bedrijf werd extreem succesvol, wat ervoor zorgde dat hij van de universiteit afging op zijn 19de om zich volledig op zijn bedrijf te storten. In 1985 produceerde het bedrijf de allereerste computer met een eigen ontworpen design, de Dell Turbo. Deze computer bevatte een op dat moment snelle Intel 8088-processor, die op een snelheid van 8 megahertz liep. In 1987 werd het bedrijf hernoemd naar Dell Computer Corporation. Sinds 1988 staat Dell aan de NASDAQ genoteerd.

In 1992 kwam Dell voor het eerst te staan in de Fortune 500-lijst van 's werelds grootste bedrijven. In 1999 nam Dell de eerste plaats in de computermarkt in de Verenigde Staten over van Compaq. In 2002 verloor Dell deze positie aan Hewlett-Packard die in dat jaar Compaq overnam, maar in 2003 kwam Dell weer aan de top te staan. In 2003 keurden de aandeelhouders van het bedrijf een naamsverandering naar Dell Inc. goed, om daarmee te laten zien dat het bedrijf meer dan alleen computers produceert.

Bij Dell worden computers pas gebouwd als er een bestelling is geplaatst (on demand), waardoor de voorraden uitermate laag zijn, dat als voordeel heeft dat de voorraadkosten laag gehouden kunnen worden. Dell hanteert deze strategie in bijna alle grote markten ter wereld waar ze aanwezig zijn.

In 2004 werd Kevin Rollins benoemd tot bestuursvoorzitter. In februari 2007, na wederom de eerste plaats als grootste leverancier van pc's te hebben moeten afstaan aan HP, wordt Kevin Rollins ontslagen en staat Michael Dell weer aan het roer als CEO.

Door de economische crisis is Dell begin 2010 gezakt tot de derde grote computerfabrikant ter wereld, na HP en Acer.

Sinds 22 februari 2010 worden in Nederland laptops, desktops en monitoren van het merk ook via de winkelketen Dynabyte aangeboden. Dit omdat pc's steeds modegevoeliger worden qua ontwerp. Gebruikers zouden een betere inschatting kunnen maken van een design wanneer ze een product kunnen zien en vasthouden in een winkel. Of Dell zijn producten ook via andere winkelketens gaat verkopen, is voorlopig nog onbekend.

Dell van de beurs[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2013 gaan de aandeelhouders van Dell akkoord dat Michael Dell het bedrijf weer volledig in handen krijgt. Samen met de investeringsmaatschappij Silver Lake haalt hij Dell voor $24,6 miljard van de beurs.[2] Daarmee komt een eind aan de maandenlange overnamestrijd. Miljardair Carl Icahn en Southeastern Asset Management hadden de andere aandeelhouders van Dell een alternatief voorgesteld,[3] maar dit voorstel heeft het niet gehaald. Het aandeel Dell verdween in november 2013 van de beurs.[4]

Overnamebod EMC Corporation[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2015 werd bekend dat Dell het beursgenoteerde dataopslagbedrijf EMC Corporation wil overnemen voor $33 per aandeel of voor $67 miljard (€58,9 miljard) in totaal.[5] Met de overname wordt de combinatie het grootste private technologiebedrijf ter wereld.[5] EMC levert gespecialiseerde opslagsystemen aan grote zakelijke klanten die hun IT-infrastructuur verhuizen naar de cloud. Bij de overname zit ook het aandelenbelang van 70% van EMC in VMware.[5] Dat bedrijf maakt software waarmee meerdere virtuele computers op een server kunnen draaien en waarmee de rekenkracht efficiënt wordt benut.[5] Dell kampt met stagnerende verkopen van computers en met EMC wordt het actief in een groeimarkt.[6] De aandeelhouders van EMC en de toezichthouders moeten nog wel instemmen met het plan.

Om de aankoop van EMC te betalen heeft Dell besloten diverse activiteiten af te stoten met een totale waarde van $10 miljard.[7] In maart 2016 verkocht het de activiteiten op het gebied van dienstverlening aan bedrijven, waaronder clouddiensten, aan het Japanse telecombedrijf Nippon Telegraph and Telephone (NTT).[8] NTT is bereid 3,1 miljard dollar te betalen en krijgt hiermee een positie in de Amerikaanse markt.[8]

Dell en EMC werden vervolgens beide dochterondernemingen van Dell Technologies.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Dell Dimension 8250
Dell Optiplex GX320

Consumenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dimension - desktopcomputers (lijn nu vervangen door Inspiron)
  • Inspiron - Notebooks, netbooks, desktops
  • Studio - Notebooks en desktops gericht op mediaconsumptie
  • XPS - performance/gaming notebooks, gaming desktops
  • Axim - PDA's, gestopt in 2005
  • Alienware - Overgenomen in 2006, gaming notebooks en desktops

Zakelijke markt[bewerken | brontekst bewerken]

Vostro - Notebooks en desktops voor het MKB

Optiplex - Desktopcomputers voor bedrijven

Latitude - Laptops en tablets voor bedrijven

Precision - (mobile) Workstations

PowerEdge - Grote servers

PowerVault - Opslagmediums

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

Financiële informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Dell is gesticht in Texas in 1984 met een beurswaarde van slechts $1000, het minimum dat toegestaan is onder de wetgeving van Texas. Op 22 juni 1988 verkreeg Dell een beursnotering aan de NASDAQ in New York onder het symbool DELL. Na een bod van oprichter Michael Dell verdween het aandeel in november 2013 weer van de beurs.

Van de omzet werd in 2013 de helft behaald in de Verenigde Staten en de rest internationaal.[9] Het bedrijf telde 111.000 medewerkers waarvan ruim 60% buiten de VS.

Per eind 2004 had Dell een marktaandeel van 17,0%. Dell was sinds 2001 de mondiale marktleider in de computermarkt tot februari 2007, waarmee ze HP naar de tweede plaats hadden gestoten. In het tweede kwartaal van 2015 had Dell een aandeel van 14% in de wereldwijde pc-verkopen en staat hiermee op de derde plaats na HP en het Chinese Lenovo.[10]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dell van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.