Delmas (rederij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Delmas
LogoDelmas.jpg
Oprichting 1867
Oprichter(s) Franck en Julien Delmas
Sleutelfiguren Yves Perrin, algemeen directeur
Hoofdkantoor Le Havre
Werknemers 727 (2006)
Producten containers en ro-ro
Omzet/jr 1,9 miljard USA dollars (2009)
Website http://www.delmas.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Een containerschip van Delmas laadt vracht uit in de haven van Zanzibar.

Delmas is een rederij met als uitvalbasis Le Havre in Frankrijk. Het is een rederij die gespecialiseerd is in container en ro-ro schepen. Deze schepen varen meestal tussen Afrika en West-Europa. Het is tevens de grootste rederij die tussen deze twee continenten handel drijft en de oudste, nog bestaande, rederij van Europa.

De rederij maakt deel uit van de CMA CGM groep sinds het in 2005 door de Bolloré Group werd verkocht voor 470 miljoen euro. Het bedrijf heeft 48 schepen met een gezamenlijke capaciteit van 63.000 TEU. Het bevaart 15 verschillende routes tussen Europa, Afrika en de Indische Oceaan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Delmas Freres werd in 1867 gesticht om kolen en andere rauwe materialen te verschepen uit de haven La Rochelle. In 1910 kreeg het bedrijf een nieuwe naam: Delmas Vieljeaux. Het werd genoemd naar zijn voorzitter, gezamenlijke eigenaar en burgemeester van La Rochelle, Leonce Vieljeux.

De eerste scheepswerf werd geopend in 1922 en de internationale handel begon in 1925 met de import van Mahoniehout. Dit hout was afkomstig uit de Gabon en werd gebruikt in dozen voor de opslag van boter en kaas. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste het bedrijf zijn zetel naar Le Havre, waarna het zich begon te specialiseren in de handel tussen Europa en Afrika. Door een vijandige overname kwam het in 1996 in handen van de Bolloré Group. Door tal van herstructureringen daalde het marktaandeel en moest men 140 personeelsleden ontslaan.

In september 2005 werd het bedrijf voor 470 miljoen euro overgenomen door CMA CGM. De verkoop werd ondersteund door het personeel van het bedrijf nadat CMA CGM akkoord ging met een deal waarbij de zetel in Le Havre bleef en waarbij niemand zou worden ontslagen.

In februari 2010 kwam Delmas in een slecht daglicht te staan door hun betrokkenheid bij het verschepen van illegaal hout uit Madagaskar.

Externe bronnen[bewerken | brontekst bewerken]