Naar inhoud springen

Deltares

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een kantoor op de Deltares campus in Delft
Animatie van de golfgenerator bij Deltares
Kantoor in Utrecht

Deltares is een Groot Technologisch Instituut (GTI) in Nederland op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Deltares richt zich voornamelijk op rivierdelta’s, kustregio’s, riviergebieden en offshore. Deltares heeft ruim 750 fte medewerkers (2020) met 42 nationaliteiten en is gevestigd in Delft en Utrecht. De omzet in 2020 was € 112 miljoen.

Deltares richt zich onder meer op:

Faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast bureauonderzoek heeft Deltares een naam op het gebied van fysiek modelonderzoek en computertoepassingen.

Voor fysiek modelonderzoek zijn golfgoten (waaronder de Deltagoot), golfbassins en sluisfaciliteiten beschikbaar. Daarnaast zijn er faciliteiten voor onderzoek naar pompen en leidingen.

Voor geotechnisch onderzoek is er onder andere de geocentrifuge, de water- en grondgoot (voor baggeronderzoek) en een geotechnisch laboratorium.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deltares is naar aanleiding van de bevindingen van de Commissie-Wijffels op 1 januari 2008 ontstaan uit de samenvoeging van:

Aanvankelijk werd de naam Delta-instituut overwogen. Die naam werd tot 1992 gebruikt door een andere organisatie: het Delta Instituut voor Hydrobiologisch Onderzoek. Dit maakt nu deel uit van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]