Deltatheridiidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deltatheridiidae
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Krijt - Laat-Paleoceen
Fossiel van Deltatheridium
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Metatheria
Orde:Deltatheroida
Familie
Deltatheridiidae
Gregory & Simpson, 1926
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Deltatheridiidae[1] zijn een familie van uitgestorven zoogdieren die tot de orde Deltatheroida van de Metatheria behoren. De soorten uit deze familie kwamen van het Vroeg-Krijt tot Laat-Paleoceen voor in Azië en Noord-Amerika.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

De families Deltatheridiidae omvat de volgende geslachten:

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De Deltatheridiidae worden beschouwd als de ecologische vervangers van de Eutriconodonta als belangrijkste roofzoogdieren in oostelijk Azië en Noord-Amerika. De oudste soorten zijn bekend uit het Vroeg-Krijt van Noord-Amerika met Atokatheridium en Oklatheridium uit het Aptien.[2] De Deltatheridiidae overleefden op dit continent tot in het Maastrichtien, maar had een lage diversiteit met enkel Nanocuris.[3] In Azië waren de Deltatheridiidae echter de algemeenste metatheriën in het Laat-Krijt met Deltatheridium uit het Campanien van Mongolië als bekendste vorm.[4] Tijdens de massa-extinctie bij de overgang van het Krijt naar het Paleoceen stierven de Deltatheridiidae vrijwel volledig uit. Gurbanodelta uit Azië is de enige bekende overlever uit het Paleoceen.[5]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kleinste vormen zoals Gurbanodelta waren zo groot als de langstaartplatkopbuidelmuis, het kleinste buideldier.[6] De grootste vormen zoals Lotheridium (geschatte kop-romplengte van twintig centimeter[7]) en Nanocuris (geschat lichaamsgewicht van 523 gram[8]) hadden het formaat van een dwergbuidelmarter. De Deltatheridiidae waren carnivoren die vermoedelijk konden klimmen.