Democratie en Ontwikkeling in Eenheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Suriname
Wapenschild van Suriname
Politiek in Suriname
Bestuurlijke indeling
Regering van Suriname
President: Desi Bouterse
Vicepresident: Robert Ameerali
De Nationale Assemblée

Politieke partijen:
NF (NPS, VHP)
A-C (ABOP, BEP)
DOE
MC (NDP, PALU)
VA (PL)

Verkiezingen

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Suriname

Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) is een politieke partij van Suriname. De DOE-partij is opgericht op 2 december 1999 te Paramaribo door Monique Essed-Fernandes, prof. dr. Marten Schalkwijk en zeven andere Surinamers. Bij de verkiezingen van 25 mei 2010 heeft de partij een zetel in De Nationale Assemblée (DNA) gekregen dankzij 12.095 stemmen (5,1% van de stemmen). De voorzitter Carl Breeveld is sinds 2010 DNA-lid.

Doelen[bewerken]

De partij staat bekend als een hervormingsgezinde partij dat niet mee doet aan het polariseren. DOE wil het kiesstelsel hervormen, de geest van democratie en rechtsstaat bevorderen en de mensenrechten bevorderen. In 2010 heeft de partij ingezet op verbetering van onderwijs, meer huisvesting en meer veiligheid. De werkende mens staat centraal om welzijn en welvaart te verkrijgen.

Organisatie[bewerken]

Naast het hoofdbestuur, waar onder meer Carl Breeveld, Marlyn Aaron, Paul Brandon, Andrew Baasaron, Erwin Vrede en Hortence Forster zitting in hebben genomen, is het ontwikkelingsinstituut opgericht en bestaan er ook kernen met een zelfstandig bestuur. Een van deze kernen is een kern zonder geografische ligging, namelijk Jong DOE, waar jongeren verenigd zijn onder de leiding van Desmond Plet en Marc Refos.

Amnestiewet[bewerken]

DNA-lid Breeveld heeft niet voor de Amnestiewet gestemd; hij heeft aangegeven er tegen te zijn. Breeveld heeft zich onthouden van stemmen bij het kiezen van een president in 2010, omdat Desi Bouterse betrokken was als verdachte in een strafzaak. Op de ACP-EU-top gaf hij de leden Ria Oomen en Michael Gahler van het Europees Parlement kritiek op de poging om Suriname te boycotten als plaats van de jaarlijkse top vanwege dat Europa waarde hecht aan democratie, maar het Europees Parlement wel tegen "een democratisch gekozen president van een soevereine staat" ageert.[1]

Corruptiebestrijding[bewerken]

Op donderdagavond 28 juni 2012 organiseerde de partij een lezing over corruptiebestrijding, gegeven door Raissa Biekman, MSc. Zij legde uit wat wetenschappelijk onder corruptie verstaan wordt, hoe diverse organisaties op verschillende wijze corruptie meten en hierover publiceren en hoe corruptie bestreden kan worden. Volgens Transparency International staat Suriname in 2011 internationaal bezien op de 100e plaats van 183 landen en in 2012 op de 88e plaats van de 176 landen. Suriname heeft de Inter Amerikaanse Conventie in 1996 geratificeerd en als gevolg hiervan werd de ontwerpwet tegen corruptie in 2002 ingediend bij De Nationale Assemblée. Nadat de wet in de eerste ronde in behandeling is genomen, is er niets meer gebeurd. Door regering Bouterse-Ameerali is de wet vervolgens teruggenomen om aanpassingen te maken. Sindsdien wacht het parlement op de anti-corruptiewet. De VN Conventie tegen corruptie van 2003 is niet door Suriname geratificeerd. Na afloop van de lezing was er de mogelijkheid om in discussie te gaan, waar ook Ricardo Panka (fractievoorzitter MegaCombinatie en NDP) gebruik van maakte.

Van 6 juli tot 20 juli heeft de DOE-partij met een petitie voor het behandelen van de anti-corruptiewet meer dan 6.000 handtekeningen verzameld via winkelcentra, scholen, ministeries etc. De partij wilde de petitie en handtekeningen overhandigen aan president Bouterse, maar die liet enkele weken niets van zich horen. Toen Carl Breeveld via de media dit op 5 augustus kenbaar maakte[2], reageerde het kabinet van de president telefonisch op 27 augustus dat de volgende dag de petitie met inmiddels ruim 7.000 handtekeningen mag worden overhandigd[3]. De media meldde dat "Breeveld zich afgevraagd had of het gaat om onwil bij de president en vond het niet correct dat Bouterse niet eens de brief had beantwoord." De media mochten de overhandiging niet journalistiek verslaan; de reden hiervan is niet gegeven[4]. De petitie aan de president sluit af met de zin "Aangezien u heeft opgeroepen tot een kruistocht tegen corruptie, vragen wij burgers van de republiek Suriname de daad bij het woord te voegen en binnen een maand de anti-corruptiewet aan te bieden aan het parlement". Omdat dit niet gebeurd is, onderneemt DOE actie[5].

Starnieuws.com meldde in de week dat president Bouterse zijn jaarrede aan het DNA geeft: "Sheilendra Girjasing (Nieuw Front/VHP), die de vorige week de klok luidde over de 14.000 vierkante meter grond die zijn collega Amzad Abdoel (Megacombinatie/NDP) cadeau zou hebben gekregen, blijkt ook terrein te hebben gekregen. Het gaat in zijn geval om 133.000 vierkante meter grond in het district Commewijne."[6] Overigens is Girjasing niet de enige die van de minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), volgens de journalisten Ivo Evers en Pieter van Maele in "Bouterse aan de macht" (2012), stukken grond heeft gekregen: "partijgenoten, parlementsleden, alle ministers van het kabinet-Venetiaan-III en met voormalige vicepresident Jules Ajodhia (VHP) - van 1991 tot 1996 vicepresident onder Ronald Venetiaan -, één voor één vallen ze in de prijzen." Naast het verkrijgen van grond, worden ook banen en nog veel meer verdeeld. Zo heeft Venetiaan zichzelf levenslang "een auto met persoonlijke chauffeur en gratis brandstof, lijfwachten, een vaste telefoonlijn en een mobiel toestel met een geheim nummer, een faxapparaat, een computer met ADSL-verbinding, twee tuinlieden, twee schoonmaaksters, bijstand van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij reizen naar het buitenland, vip-faciliteiten op de Johan Adolf Pengel Luchthaven, een plaatsje op de protocollijst van het presidentieel paleis, een diplomatiek paspoort, een allesomvattende ziektekostenverzekering eersteklas" gegeven.

Carl Breeveld zei op 11 november dat DOE de strijd tegen corruptie aan gaat pakken: "In de jaarrede komt aan de orde waar het land zich een jaar lang mee bezig gaat houden. Het ontbreken van een enkel woord over corruptiebestrijding bevestigt mij dat de president zich niet aan zijn woord houdt. We gaan de organisatie Transparancy International uitnodigen om workshops te geven in Suriname. En zolang er geen ombudsman wordt ingesteld, zal DOE zich sterk maken om klachten over overheidshandelen te inventariseren en via de media naar buiten te brengen." Ook zoekt de partij juristen die aan de anti-corruptiewet willen werken. In het parlement werd Bouterse geconfronteerd met zijn eigen woorden tijdens zijn inauguratie op 12 augustus 2010: "Ten slotte roep ik het volk op om samen met ons een niet-aflatende strijd aan te binden tegen alle vormen van corruptie en verkwanseling van staatsmiddelen". Breeveld: "Dat is precies wat wij doen: een niet-aflatende strijd aan te binden tegen alle vormen van corruptie. We zijn misschien voor sommigen de vervelende vlieg die steeds weer terugkomt".[7]

Staatsraad[bewerken]

Sinds 2012 heeft DOE ook een zetel in de Staatsraad; daar had de partij sinds 2010 recht op. De NDP heeft hierom, verhoudingsgewijs, een zetel moeten inleveren. Namens de partij zit Marlyn Aaron in de Staatsraad [8].

Externe links[bewerken]