Partia Demokratyczna - demokraci.pl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Partia Demokratyczna - demokraci.pl
Partia Demokratyczna - demokraci Logo.svg
Functiehouders
Partijleider Andrzej Celiński
Geschiedenis
Opgericht 7 mei 2005
Ontstaan uit UW
Algemene gegevens
Actief in Polen
Hoofdkantoor ul. Marszałkowska 77/79,
00-683 Warschau
Richting Centrum
Ideologie Sociaal-liberalisme
Europese fractie ELDR
Website www.demokraci.pl
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Democratische Partij - demokraci.pl (Partia Demokratyczna - demokraci.pl, afgekort PD) is een Poolse sociaal-liberale partij. De partij werd opgericht op 7 mei 2005 als opvolger van de Vrijheidsunie (UW). Het initiatief tot oprichting kwam van de voorzitter van de Vrijheidsunie, Władysław Frasyniuk. Ook prominente leden van de post-communistische sociaaldemocratische SLD sympathiseerden met de nieuwe partij.

Geschiedenis[bewerken]

De kern van de Democratische Partij bestaat uit vroegere leden van de Vrijheidsunie. Sinds haar oprichting in 1994 had de Vrijheidsunie echter te kampen met verdeeldheid tussen verschillende vleugels. Conservatieve vrije-markt-liberalen, progressieve sociaal-liberalen en christendemocratische liberalen verscheurden de partij. In 2001 leidde deze kampenstrijd tot een afsplitsing van de conservatieve vleugel. Onder leiding van Donald Tusk vormde deze, samen met een deel van de conservatieve AWS de nieuwe conservatief-liberale partij Burgerplatform. De Vrijheidsunie kreeg in de verkiezingen van 2001 slechts 3,1% van de stemmen en kwam daarmee niet over de kiesdrempel van 5%. De Vrijheidsunie ging verder als sociaal-liberale partij, maar moest aan belang en macht inleveren. Bij de Europese verkiezingen van 2004 wist de partij 7% van de stemmen te behalen, waardoor ze 4 Europarlementariërs mocht leveren aan het Europees Parlement. De delegatie van de Vrijheidsunie sloot zich aan bij de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa.

In 2005 kwam de voorzitter van de Vrijheidsunie, Frasyniuk, met het voorstel om een nieuwe partij op te richten: de Democratische Partij. Drijvende kracht achter dit idee waren naast Frasyniuk oud-premier Tadeusz Mazowiecki en zittend vice-premier Jerzy Hausner. Toen enkele leden van de Liga van Poolse Gezinnen (LPR) lucht hadden gekregen van dit plan, registreerden zij de naam "Democratische Partij", zodat de nieuwe partij gedwongen was een andere naam te kiezen. Men koos ervoor het internetdomein van de partij aan de naam toe te voegen: "Democratische Partij - demokraci.pl". Overigens dient de partij niet te worden verward met die van de Stronnictwo Demokratyczne, hetgeen eveneens "Democratische Partij" betekent. Beide partijen hebben niets met elkaar te maken.

De Democratische Partij heeft sinds haar oprichting veel steun en aandacht gekregen van media en de intelligentsia, maar de partij behaalde bij de verkiezingen van 2005 slechts 2,5% van de stemmen, waarmee de kiesdrempel niet werd overschreden. Aan de verkiezingen van 2007 werd door de partij deelgenomen als onderdeel van de centrum-linkse coalitie Links en Democraten (LiD) en drie leden van de Democratische Partij - Demokraci.pl kwamen in de Sejm terecht.

Hoewel de Democratische Partij - demokraci.pl in 2005 nog 13.000 leden telde, leidt zij een enigszins kwijnend bestaan. In 2009 nam Brygida Kuźniak het leiderschap over van oud-minister van Defensie Janusz Onyszkiewicz. In datzelfde jaar vormde de Democratische Partij met de partijen Sociaaldemocratie van Polen (SDPL) en Groenen 2004 een coalitie onder de naam Alliantie voor de Toekomst (Porozumienie dla Przyszłości), die bij de Europese verkiezingen van dat jaar echter niet meer dan 2,44% van de stemmen wist te behalen en daarmee de kiesdrempel niet overschreed. In datzelfde jaar stapten de drie parlementariërs van de Democratische Partij over naar de SD, zodat de partij opnieuw niet parlementair vertegenwoordigd is. In 2010 verlieten opnieuw vele leden de partij om zich aan te sluiten bij het Burgerplatform of de SD.

Standpunten[bewerken]

Vertegenwoordiging[bewerken]

De Democratische Partij - demokraci.pl heeft sinds 2009 geen leden meer in de Sejm, het Poolse Lagerhuis. Tot 2009 had de partij drie zetels in de Sejm en vier in het Europees Parlement.

Het zetelaantal van de Democratische Partij en haar voorgangers in de Sejm:

Verkiezingen Naam Kiezersaandeel Zetels
1991 Democratische Unie (UD) + Liberaal-Democratisch Congres (KLD) 19.8% 99
1993 Democratische Unie (UD) 10.6% 74
1997 Vrijheidsunie (UW) 13.4% 60
2001 Vrijheidsunie (UW) 3.1% geen
2005 Democratische Partij (PD) 2.5% geen

Externe link[bewerken]