Den Burch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Burch is waarschijnlijk de eerste burcht die in de Middeleeuwen werd gebouwd in Rijswijk. Deze afbeelding geeft niet de oorspronkelijke situatie weer. Den Burch bestond namelijk in eerste opzet uit een donjon op een eiland binnen gracht.
Hoogtekaart van Den Burch met motte en later grondwerk door Zocher

Den Burch of Den Burgh is waarschijnlijk een van de oudste burchten van Rijswijk. Den Burch was tevens de naam van een woning of hofstede die tegen de burcht was aangebouwd.

De oudste vermelding is die van Jan van der Burch (1285) die het kasteel naliet aan zijn zoon Simon. In 1307 erfde Simon Simonsz van der Burch 15 morgen land, dat zijn vader in leen had van Dirk van Wassenaar. Wanneer het kasteel gebouwd werd, is echter niet duidelijk, maar een kaart uit 1580 van Jan Potter van der Loo toont een donjon, omgeven door een gracht, van het type dat aan het eind van de 13e of het begin van de 14e eeuw gebruikelijk was. Het kasteel stond op een motte, en nog steeds ligt de plaats zo'n twee meter hoger dan de omgeving. In 1484 verkocht Jan van der Burch het slot aan Pieter Suys. In 1522 ging het door vererving over op Cornelis Suys, Heer van Rijswijk, maar in 1572 ging het slot in de oorlog met Spanje verloren. Op een kaart van Nicolaus Cruquius uit 1712 bestond de bebouwing uit een hofstede met een symmetrisch aangelegde tuin.

Den Burch in 1999 (foto RCE)

Een prent uit 1729 toont eveneens een hofstede "het overblijfsel van het huis Den Burch" genaamd. Toen in 1788 de Rotterdamse wijnhandelaar Petrus Mattheus van der Kun het goed kocht werd het omschreven als kapitaal herenhuis. Kaarten uit die tijd tonen een u-vormig gebouw. In de tussentijd moet het dus opnieuw gebouwd zijn. Tuinarchitect Zocher Sr. legde voor 1800 een engelse landschapstuin aan. Den Burch ging door het huwelijk van Emilie van der Kun in 1834 over naar het geslacht Von Fisenne. De Von Fisennes zouden Den Burch tot de Tweede Wereldoorlog in bezit hebben, maar toen werd het door de Duitsers geconfisqueerd. In 1951 verkocht de voorlaatste eigenaar het goed aan de paters Salesianen van Don Bosco, die het gebruiken als jongerencentrum.