Denderbelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Denderbelle
Deelgemeente in België Vlag van België
Denderbelle (België)
Denderbelle
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lebbeke Lebbeke
Coördinaten 51° 0′ 4″ NB, 4° 5′ 4″ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,27 km²
Overig
Postcode 9280
Detailkaart
Denderbelle (Oost-Vlaanderen)
Denderbelle
Portaal  Portaalicoon   België

Denderbelle is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lebbeke. Het dorp ligt aan de Dender in de Denderstreek. De aangrenzende (deel)gemeenten zijn in het noorden Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in het oosten Lebbeke, in het zuiden Wieze en in het westen Mespelare en Oudegem (gescheiden door de Dender).

De oppervlakte van Denderbelle is 627 hectare of oudtijds 368 bunder, 3 dagwand en 60 roeden, met een bevolking van meer dan 2235 mensen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tot aan de Franse overheersing maakte Denderbelle deel uit van de heerlijkheid Denderbelle, Zwijveke en Sint-Gillis. Nadien was het een zelfstandige gemeente tot aan de fusie met Lebbeke en Wieze in 1977.
  • Onder de naam VILLA BALIOLIS vinden we Denderbelle vermeld in de Descriptio villa van de abdij van Lobbes (868). Het woord Baliolis is een samentrekking van BACULIOLUM (Latijn voor palissade, afsluiting). Later werd er de bepaling 'Dender' aan toegevoegd om het te onderscheiden van gelijknamige plaatsen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Martinuskerk
  • De molen van Belle, ook de 'Melen' genoemd. De korenmolen stond in de Molenveldstraat. Er was een privé-eigenaar. De molen is gebouwd in 1665, het type is een stenen grondzeiler. Het rad en de inrichting zijn verdwenen. De molen is niet beschermd, er is geen molenaar en het is niet publiek toegankelijk. Ondertussen is deze molen volledig afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen.
  • In 2003 kreeg het natuurreservaat Denderbellebroek, met een oppervlakte van 2 ha 35 a 60 ca, het statuut van erkend natuurreservaat. Het wordt beheerd door Natuurpunt.
  • De kerk van Sint-Martinus is het resultaat van verschillende verbouwingen in de loop van de tijd. Zo heeft ze een laat-gotisch koor (1539), een kerkschip in classicistische stijl (1776) en later heeft men die kerk vergroot met een neogotisch venster en eveneens een neogotische voorgevel (1895).

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

  • Door dit dorp loopt de fietsroute Denderende steden.
  • In Denderbelle is er een traditie voor kermis en jaarmarkten. Volgens het kerkarchief was er kermis te Denderbelle op 11 september 1735. De eerste jaarmarkt werd gehouden op 11 november 1867, de feestdag van St. Martinus. Nu zijn er twee kermissen op het jaar, de Sinksenkermis en Kapellenstraat kermis.

Bekende inwoners/geboren[bewerken | brontekst bewerken]