Dendron College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dendron College
Algemeen
Locatie Horst
Opgericht 1995
Type vmbo (BB, KB en TL), havo, atheneum en gymnasium
Denominatie Rooms-katholiek
Bevoegd gezag Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs
Personen
Directeur mevrouw Z. Por, directeur vmbo, de heer M. Gommans, directeur havo/vwo
Leraren 170
Leerlingen 1950
Overig
Website http://www.dendron.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Dendron College is een middelbare school in Horst.

De school heeft ongeveer 1950 leerlingen in 105 klassen, en er zijn 230 mensen (waarvan 170 docenten) in dienst.

De school[bewerken]

Op het Dendron College zijn verschillende niveaus: vmbo BB, KB en TL, havo, atheneum en gymnasium. Tevens biedt de school voor het vmbo leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en leerwerktraject (LWT) aan.

  • Op vmbo BB (basisberoepsgerichte leerweg) wordt in de brugklas in Vakcolleges vooral praktijkgericht onderwijs gegeven. Leerlingen krijgen 4 uur per week Vakcollege techniek en 4 uur per week Vakcollege Mens en dientverlenen. De leerlingen kunnen aan het eind van de brugklas een keuze maken voor een vervolg bij techniek of Zorg en Welzijn. Ze kunnen bij techniek in leerjaar twee kiezen tussen: BWI ( Bouw, Wonen en Interieur) of PIE Produceren, Installeren en Energie. Dat zijn dezelfde programma's als bij de kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Op vmbo KB (kaderberoepsgerichte leerweg) kunnen leerling kiezen uit 3 programma's: BWI, PIE of zorg & welzijn. Het niveau waar dit op wordt gegeven is ongeveer gelijk als dat van de theoretische leerweg.
  • Op vmbo-t (theoretische leerweg) wordt (zoals de naam al zegt) vooral theoretisch les gegeven met (behalve Frans) dezelfde vakken als op de havo)
  • Op de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) kun je na het derde jaar (2e fase)kiezen uit 4 profielen: Cultuur en Maatschappij (CM), Economie en Maatschappij (EM), Natuur en Gezondheid (NG) en Natuur en Techniek (NT). Daarnaast kunnen leerlingen met een economisch profiel kiezen voor IBC, International Business College. Een dag per week praktijk waarbij leerlingen een eigen onderneming hebben.
  • Op het vwo (voortgezet wetenschappelijk onderwijs) geldt hetzelfde als voor de havo, maar er wordt lesgegeven op een hoger niveau en voor het gymnasium geldt dat zij de eerste 3 jaar verplicht Latijn en Grieks (Klassieke Talen) krijgen en dat ze dat in hun vrije deel in het profiel kunnen kiezen. Daarnaast is er een vwo+lijn voor leerlingen die bovenop het vwo nog een extra uitdaging willen hebben.

Geschiedenis[bewerken]

Het Dendron College startte in 1995 in een nieuw gebouw. Op deze plek stond eerder de voormalige LTS. In 2002 is er een nieuw gebouw, het Junior College, bijgebouwd. In 2005 is er een sporthal (Dendron Sporthal) bijgebouwd, die onder meer ook gebruikt wordt door Hovoc, de volleybalvereniging van Horst. Verder maakt het Dendron College ook gebruik van de hockeyvelden van de hockeyclub HCH (HockeyClub Horst). In 2006 worden er tegenover het gebouw 4 woningen gebouwd door leerlingen die in Horst hun studie doen. Dit is wel onder supervisie van beroepsbouwers. In 2007 is een nieuwbouwproject van start gegaan waarbij nieuwe lokalen worden gebouwd voor het vak verzorging en welzijn. Vanaf 2014 heeft het Dendron College een Vakcollege voor vmbo basis en kader. In 2018 werd de school door Elsevier uitgeroepen tot Superschool voor vier van de vijf afdelingen: beste examenresultaten en minste zittenblijvers in onderbouw en meeste kandidaten die zonder vertraging hun diploma haalden.

Externe link[bewerken]