Denemarken op het Eurovisiesongfestival 1963

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eurovisiesongfestival 1963
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Nationale selectie
Selectieproces Dansk Melodi Grand Prix
Datum 24 februari 1963
Artiest Grethe & Jørgen Ingmann
Lied Dansevise
Uitslag
Finale 1ste (42 punten)

Denemarken nam deel aan het Eurovisiesongfestival 1963 in Londen, het Verenigd Koninkrijk. Het was de zevende deelname van het land op het Eurovisiesongfestival.

Selectieprocedure[bewerken]

De selectie verliep via de jaarlijkse Dansk Melodi Grand Prix, die plaatsvond op 24 februari 1963. DR was verantwoordelijk voor de Deense bijdrage voor de editie van 1963. De nationale finale werd gehouden op 24 februari 1963 en werd gepresenteerd door Marianne Birkelund. Er werd gestemd via een jury van 10 personen die één, twee en drie punten te verdelen hadden. De winnaar van deze editie was het duo Grethe & Jørgen Ingmann met het lied Dansevise.

Uitslag[bewerken]

Plaats Artiest Lied
1 Grethe & Jørgen Ingmann Dansevise
2 Bjørn Tidmand Amiga mia
3 Birthe Wilke Pourquoi
4 Gitte Hænning Lille sarte kvinde
5 Dario Campeotto Kære du
6 Melody Mixers Harlekin og Colmbine
7 Grethe Sønck Verden er en gammal bekendt
8 Preben Marth Abstrakt

In Londen[bewerken]

Op het Eurovisiesongfestival trad Denemarken als achtste van de zestien landen aan, voorafgegaan door Finland en zelf voor Joegoslavië. Samen met Zwitserland werd gestreden om de eerste plaats, waarbij Zwitserland uiteindelijk leek te gaan winnen. Er ging echter iets mis toen de punten vanuit Noorwegen aan de beurt waren. De woordvoerder van de Noorse jury vermeldde de punten niet in de juiste volgorde, waardoor de presentatrice van die avond, Katie Boyle, in de war raakte. Na enig onbegrip over en weer, werd besloten de Noorse punten uit te stellen en eerst de overige landen te laten stemmen. Noorwegen kwam vervolgens als laatste land aan de beurt. Verbazend genoeg bleek de puntenverdeling van de Noren nu echter heel anders te zijn. Koploper Zwitserland, dat een voorsprong van 2 punten verdedigde op Denemarken, kreeg van Noorwegen nu slechts één punt, terwijl dat er eerder nog drie waren. Denemarken, dat eerder twee Noorse punten kreeg, mocht er nu vier ontvangen. Tot woede van de Zwitsers won Denemarken hiermee het songfestival. Het was behalve de allereerste Deense zege ook de eerste keer dat het songfestival gewonnen werd door een duo.