Dennenslijmkop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dennenslijmkop
Dennenslijmkop
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Hygrophoraceae
Geslacht:Hygrophorus
Soort
Hygrophorus hypothejus
(Fr.) Fr. (1838)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De dennenslijmkop (Hygrophorus hypothejus) is een paddenstoel uit de familie Hygrophoraceae die onder andere in Nederland en België voorkomt. De soort is achteruitgegaan in aantal en staat op de Nederlandse Rode lijst van paddenstoelen met de status bedreigd. De dennenslijmkop fructificeert laat in het najaar, vaak pas na nachtvorst. De paddenstoel is te vinden in de buurt van dennen. Door deze beide eigenschappen is de dennenslijmkop vrijwel niet te verwarren met andere paddenstoelen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed heeft een diameter van 1 tot 5 cm. De kleur is licht of donker olijfbruin en vertoont vaak gelige boventonen. Oudere vruchtlichamen zijn vaak overwegend geelachtig, omdat ze door weersinvloeden hun bovenste, bruinachtige laag verliezen. Jonge exemplaren hebben een karakteristieke bult.

Lamellen

De lamellen lopen langs de steel naar beneden en zijn aanvankelijk wit, maar worden daarna gelig. Ze staan los van elkaar en zijn buikig.

Steel

De steel loopt vaak taps toe naar de basis. Het is gelig, soms oranjerood van kleur en heeft een slijmlaag van verschillende dikte. In het bovenste gedeelte van jonge exemplaren is een slijmerige ringzone aangegeven, maar erboven zit geen slijm.

Geur en smaak

Het vruchtvlees is zacht en gelig. Het kan licht fruitig of zoet ruiken en mild smaken.

Sporen

Het sporenpoeder is wit en kan niet gekleurd worden met een jodiumoplossing. De sporen zijn 7–9 × 4–5 µm groot.